Portrettbilde av salmaker Rune Aas

YrkesintervjuSalmaker favoritt ikon

Rune Aas feirer 20-års jubileum med eget salmakeri, og suksessen kommer av at han aldri sier nei til potensielle oppdrag.

Rune Aas
46 år
Salmaker
Aas Salmakeri, Gan i Fet Kommune
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har vokst opp i et salmakerhjem. Faren min hadde eget salmakeri og jobbet sammen med moren min i kjelleren hjemme. Broren min ble akademiker og jeg ble salmaker. Jeg var skolelei som 15 -åring og begynte å jobbe hos faren min. Det ble min vei. Som liten hadde jeg ikke tid til å leke, og jeg sto og sydde fordi jeg ikke rakk ned til pedalen.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

– Det er så mye rart. Da jeg startet bestemte jeg meg for å aldri si nei til noe. Det er like viktig å reparere vesker som en flybridge til en stor båt. Jeg driver for meg selv med båt, bil og MC til privatkunder. Jeg jobber også for tre forskjellige firmaer som lager hjelpemidler til handikappede og tilpasser idrettsutstyr til hvert enkelt handikapp. Det er gøy fordi de som får hjelpemidlene blir så glade når de får utstyr som passer, og jeg vil si at den jobben er mitt hjertebarn. Jeg er også den eneste i landet som er stor på å sy flygel- og pianotrekk. Jeg har over 4000 maler av flygel fra 1700 -tallet og oppover, og syr to-tre flygel- og pianotrekk i uken og samarbeider med piano og flygelselgere. Jeg har tett dialog med kundene undervis i jobben. Et eksempel er arbeid med å lage nytt bilinteriør. Det kan ta en måned, og det krever mye kundekontakt for å få det perfekte resultatet. Jeg bruker praktisk matte hele dagen for å beskjære på nøyaktig mål, finne diametere og vinkler. Det å drive for meg selv betyr mye administrasjon, særlig nå som jeg har deltidsansatte. Moren min hjelper meg en gang i uken med grovarbeidet. Det er lurt å bruke pensjonister og familie. De sitter på masse ressurser og kunnskap. Selv syr jeg mest alle spesialene, som utstyr til handikappede, bil og MC og båtkalesjer. Jeg har medarbeidere som syr det mer standardiserte, og vi jobber med ei gammel dame på 80 år somhar 57-års erfaring. Jeg har så mye å gjøre at arbeidsdagen varer opp til 14 timer og jeg må også bruke helgene. Det er høysesong fra februar til juli. I juli stenger jeg butikken én måned. Da er jeg sliten.

img_6141.jpg

Salmaker Rune Aas i arbeid med noe materiale.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli salmaker?

– Som 15-åring begynte jeg som hjelpearbeider i det salmakeriet faren min jobbet i. Etter en stund ble jeg spesialarbeider, og etter fem års erfaring tok jeg fagprøven som privatist. Det finnes ingen salmaker-skole. I dag må du ta VG1 design og håndverk og så finne en lærlingplass. Det er ikke så mange lærlingplasser i Norge fordi de aller flest salmakere driver for seg selv. Du bør være kreativ og god på å finne løsninger. Å være fingernem er viktig og er som oftest medfødt. Du bør også være god i matte og kunne å lese en tegning. Det er mange tunge løft og jobben kan være ganske fysisk.

Hva er det beste med yrket ditt?

– Det beste for meg er at jeg har skapt en stor variasjon i arbeidsoppgaver. Jeg elsker å jobbe med hendene og kunne ikke tenkt meg å gjøre noe annet.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

– Jeg misliker at håndverkere blir sett ned på og at det ikke er noe status å være faglært. Selv elsker jeg jobben min og bryr meg ikke om status, men tror samfunnet kan være med på å ødelegge for ny rekruttering. Du har ingen master som salmaker!

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

– De aller fleste har sitt eget firma og er mer eller mindre spesialisert innen sine nisjer.

Det finnes tre grupper salmakere:

  • Bil og vogn-salmakere

  • Selemakere – de som driver med hesteutstyr og lager saler

  • Porteføljesalmakere som jobber med lær og skinn

Jeg kunne for eksempel jobbet på bil- og båtfabrikker. Det er også muligheter i møbelindustrien, men som nyutdannet starter man gjerne for seg selv, eller tar over en enmannsbedrift.

img_6185.jpg

Salmaker Rune Aas i arbeid.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– En helt grei industrilønn er på rundt 400.000 til 500.000 i året hvis du driver for deg selv.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Å få jobb hos en salmaker er veldig utfordrende, men å starte for seg selv er lettere. Det er nok jobb i dette landet og er du flink så klarer du deg.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Jeg kan jobbe 14 timer om dagen og samtidig bruke helgene.
    • Jeg elsker å jobbe med hendene og kunne ikke tenkt meg å gjøre noe annet.
    • Jeg misliker at håndverkere blir sett ned på.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser