Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg var usikker på hva jeg skulle bli da jeg var ung. Faren min kjente en salmaker og fortalte om yrket hans og denne bedriften. Jeg ble interessert i faget og jeg leste mer om faget og utdanningen og bestemte meg for å begynne som salmaker.

Jeg fikk jobb og ble lært opp i faget fortløpende av de gamle sjefene. I dag er jeg eier og daglig leder av samme bedrift.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det jeg gjør mest er å sy, tegne og lage det vi har fått bestillinger på. Vi jobber med mange forskjellige materialer som stoff, skinn, skumplast og treverk. Vi har stor variasjon i oppdrag, det kan for eksempel være stolseter i bil som skal repareres eller bygges om. Vi får også oppdrag i å fikse innredning i båter, seter på motorsykler til å lage spesialtilpassede kalesjer og presenninger. Med andre ord har vi mange forskjellige typer oppdrag.

En del av arbeidsdagen går også til å ta imot kunder her på verkstedet. Og noen dager reiser vi ut for å se på diverse prosjekter som kunder vil ha hjelp med. Noen av oppdragene gjør vi ute hos kundene.

Siden jeg er eier og daglig leder har jeg en del kontorarbeid som å fakturere, svare på pristilbud og andre spørsmål som jeg får på mail

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du må ha håndlag og ha evnen til å se hvordan produktet skal bli. Dette er et håndverksyrke, så det er viktig å være flink å jobbe med hendene.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– De som ikke har praktisk sans og er teoretikere. I dette yrket må du være glad i å bruke hendene og være flink på praktisk tenking for å løse oppdragene vi får.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det beste er at yrket er så variert, at vi har mange forskjellige typer oppdrag. Vi møter også så utrolig mange hyggelige mennesker i denne jobben.

Siden vi har mange forskjellige typer oppdrag blir aldri at jobben blir ensformig – det er ikke serieproduksjon vi driver med. Det betyr at vi er mye i bevegelse, men det er ikke et fysisk tungt yrke. Ingen av oss her har belastningsskader.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Tidlig på våren er det mange som vil ha hjelp av oss og da blir det hektiske dager. Da føler vi at vi ikke får gjort det vi skal siden det er så stort trykk og mye trafikk. Men det er heldigvis bare to-tre måneder før det igjen roer seg ned. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Folk som er glad i å bruke hendene og som er flinke å tenke praktisk og løsningsorientert.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– De som jobber med å lage hjelpemidler i hjelpemiddelsentraler. Der jobber de med lignende materialer, og også der må en være praktisk anlagt og tenke hvordan hjelpemidlene skal lages.

I tillegg kan man jobbe med møbler eller andre yrker hvor man jobber med lær og skinn.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det kommer an på hvor i landet du jobber. I Oslo er lønningene høyere. Her har vi årslønn på rundt 425 000 kroner.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er liten sjanse å få jobb siden det er så få som driver med salmakerfaget. Etterspørselen etter salmakertjenester er stor, men det er få som vet hva en salmaker er og hva vi jobber med. Det gjør at få utdanner seg i salmakerfaget. 

Jeg er ganske sikker på at de som utdanner seg til salmakere vil lett få seg jobb.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Dette er et håndverksyrke, så det er viktig å være flink å jobbe med hendene.
Det beste er at yrket er så variert, at vi har mange forskjellige typer oppdrag.