Salgsmedarbeider
Hvorfor valgte du å bli salgsmedarbeider?
– Allerede på ungdomsskolen la jeg merke til en økende interesse for salgsyrket. Noe av det morsomste jeg visste, var å selge ting vi hadde i garasjen på nett og forhandle pris. Jeg likte å tjene mine egne penger og kjenne på friheten det ga.
Jeg fikk bekreftet fra ung alder at jeg var flink til å snakke for meg, og at det å være selger var noe som passet meg godt. Da jeg begynte på salgslinjen på videregående, fikk jeg bare bekreftet dette, og jeg har aldri sett meg tilbake.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Arbeidsdagen min starter rundt klokka 08.15. Da fyller jeg opp kaffekoppen og tar en prat med kollegaer før jeg svarer på e-post fra kunder eller tar kurs for å utvikle meg som salgsmedarbeider.
Når klokka blir 09.00 åpner slusene, og vi kan begynne å ringe ut til potensielle kunder. Da er det fullt fokus på å skaffe nye kunder frem til lunsj. Etter lunsj jobber jeg med henvendelser fra kunder på e-post, og ringer de eventuelt opp igjen hvis det trengs. Resten av dagen jobber jeg kontinuerlig med å hente nye kunder, samt være sosial i teamet på jobb og bygge opp hverandre. Arbeidsdagen er som regel over klokka 16.00, men enkelte dager liker jeg å sitte igjen og jobbe med potensielle kunder frem til klokka 17.00.
Jeg jobber med å selge både skadeforsikring og personforsikring. Skadeforsikring innebærer hus, bil, båt og lignende, mens personforsikring innebærer liv, helse, uføre og lignende.
Det blir veldig mange kundesamtaler i løpet av en dag. Cirka 90 prosent av alle mine salg gjøres per telefon, mens resten skjer på e-post. Det er ingen begrensninger for hvem du kan møte i telefonen, fra unge voksne som har kjøpt sin første bil, til eldre pensjonister som har mangfoldige hus og kjøretøy som skal forsikres.
Det er svært viktig å kunne tilpasse seg kunden du prater med. «Martin» på 18 år er kanskje opptatt av å ha en rimelig forsikring slik at han kan ha råd til andre ting, mens «Hans» på 67 år er mer opptatt av høy kvalitet og god rådgivning enn av prisen.
Hva kreves for å kunne jobbe som salgsmedarbeider?
– I utgangspunktet trenger du ingen formell utdanning for å jobbe som salgsmedarbeider. Det finnes utallige eksempler på salgsmedarbeidere som lykkes veldig bra i dette yrket uten relevant utdanning eller erfaring. Når det er sagt, vil alle tidligere salgserfaringer hjelpe deg å komme kjapt inn i jobben og raskere kunne levere resultater.
Når det gjelder utdanningen, valgte jeg å gå Salg og service på videregående og tok fagbrev i salgsfaget. Dette har definitivt gjort meg mye bedre rustet for en arbeidshverdag som selger og gitt meg et fortrinn i jobbsøking. Mange arbeidsplasser tilbyr også høyere lønn til de som har fagbrev.
Av personlige egenskaper er det viktig å ha et åpent sinn, være åpen for læring, alltid se etter nye måter å forbedre seg på, og være nysgjerrig. Du bør også like å snakke med folk, være flink til å tilpasse deg forskjellige type mennesker, og være god på å lytte. Har du dette er jeg sikker på å at du vil lykkes som salgsmedarbeider.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Å jobbe som salgsmedarbeider kan til tider være ganske tungt mentalt. Derfor bør du, hvis du skal være salgsmedarbeider over tid, være flink til å jobbe med deg selv. Du kommer til å møte mye motgang, få mange nei, føle at du ikke leverer, og kjenne at du rett og slett ikke lykkes. Det er langt fra enkelt å håndtere dette, men hvis du er positiv, offensiv, og har tro på deg selv, vil du takle dette godt og som oftest trives veldig godt i salgsyrket. Det kreves også en stamina av deg over tid som er vanskelig for mange å holde.
Dersom du er litt innesluttet, sliter med å håndtere motgang, ikke er særlig stor fan av å prate med mange folk hver dag, og bli kjent med nye folk, er nok ikke dette yrket for deg.
Hva liker du best med å være salgsmedarbeider?
– Det beste med å jobbe som salgsmedarbeider er at du får muligheten til å snakke med mange hyggelige mennesker og hjelpe dem med det jeg kan. Det er ingenting som slår følelsen av å ha hjulpet kunden med et problem og føle at du virkelig har vært til god hjelp for noen.
Som salgsmedarbeider får du også virkelig pushet konkurranseinstinktet til det ypperste i hverdagen, og ha det veldig gøy med hverandre. Den følelsen du hadde da du for eksempel vant en finale i fotballcup da du var liten, er noe du kan oppleve flere ganger i salgsyrket. Det synes jeg er veldig givende.
Hva liker du minst?
– Du får ingenting gratis i salgsyrket. Uansett hva som skjer på fritiden og hva du har i bagasjen, så har dette ingenting å si når du snakker med kunder. Du må jobbe like hardt og ha samme væremåte uansett hva som skjer ellers i livet. Det kan være tøft til tider, men det kan også til tider være befriende.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Når du har klart å jobbe deg opp erfaring som salgsmedarbeider, finnes det muligheter i hele verden. Det kan være i forsikringsselskap, slik som meg, men også i bank, butikk, bilforretning, salgssentere utenfor Norge, og reklamebyråer, for å nevne noen. Det er veldig mange plasser hvor du jobber som selger, og hvor det finnes svært gode karrieremuligheter innad i selskapet.
Da kan du jobbe deg oppover i et selskap, få nye arbeidsoppgaver, men fortsatt være i samme selskap og bygge videre på det du er god på. Det er også mange selskaper som ønsker ansatte med salgserfaring. Du befinner deg i en salgssituasjon mye oftere enn du tror. Når du skal presentere noe, sitte i et intervju, skaffe avtaler, og så videre, er det gull verdt for veldig mange selskaper å ha denne kompetansen.
Hva kan man forvente i lønn som salgsmedarbeider?
– Mange selskaper bruker provisjonsbasert lønn. Dette betyr at du får betalt ut fra hvor mye du selger. Andre bruker fastlønn med enkelte bonusløsninger, og så er det noen som bruker en 50/50-løsning. Jobber du som salgsmedarbeider i dag, kan du forvente å ligge på rundt 500 000-600 000 kroner i årslønn, men de beste selgerne kan tjene godt over 1 million i årslønn.
Hvordan er sjansene for å få jobb som salgsmedarbeider?
– Dersom du ønsker å jobbe som salgsmedarbeider, er mulighetene veldig gode for at du får deg en jobb og en lang karriere foran deg. Det er generelt et stort arbeidsmarked for selgere, og vi ser en økende tendens.
Det som også er veldig positivt med salgsyrket, er fremtidsutsiktene. I disse dager er det viktig å gå i en retning som korresponderer godt med utviklingen av teknologi og AI som vi står ovenfor. Det kommer aldri en robot og tar jobben min, selgere vil vi alltid ha behov for. Det fører til at det investeres mye i oss og fremtiden er veldig lys.
Tilhørende utdanninger
Salgsfag
Du lærer om kundebehandling, salg og markedsføring av produkter, og blir i stand til å håndtere endringer og sikre lønnsom drift av virksomheter.
Finn studier