Salgsmedarbeider
Hvorfor valgte du å bli salgsmedarbeider?
– Jeg valgte dette yrket fordi jeg er en sosial person som er glad i å møte nye mennesker. Dessuten liker jeg å være aktiv på jobb, jeg liker at jeg både kan bruke kroppen og hodet i dette jobben. Jeg begynte som salgsmedarbeider rett etter videregående, og har vokst i yrket siden det. Nå er jeg butikksjef.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg begynner arbeidsdagen kl. 09.00, som er en time før butikken åpner. Jeg starter med å støvsuge og vaske over butikken. Deretter sjekker jeg at alle varene ser bra ut, teller over kassa og så sjekker jeg e-post. Hvis det er kampanjer, for eksempel er det buksekampanje nå, ser jeg om det er noe som må gjøres i forbindelse med kampanjen. Kanskje noen varer må flyttes eller henges opp. Slike beskjeder får vi fra hovedkontoret.
Etter butikken har åpnet kl. 10.00 er det fullt fokus på salg og kundeservice. Noen ganger er det veldig rolig, andre ganger er det veldig hektisk. Dersom det er veldig rolig så ser jeg om det er noe jeg kan gjøre for å gjøre butikken mer innbydende. Jeg bytter kanskje det som henger i dørene og lignende. Som regel kommer det en til ansatt på jobb rundt klokken 14 eller 15. Da forteller jeg de hvordan dagen har vært, om noe spesielt har skjedd og hvordan åpningen har gått. Så går jeg med søpla og andre ting man ikke får gjort alene.
Tre ganger i uken får vi varer. Da må vi pakke opp klærne, sortere de, sette på alarmer og henge de opp. Det er litt jobb med det. Man må også finne ut hvor man skal henge de for at de skal se best ut i butikken. Når kundene kommer slipper man det man har i hendene for å bistå de. Kanskje kunden skal noe spesielt og ønsker hjelp til å finne klær. Det er det som er gøy, det er da salget skjer. Da må man analysere kunden, forstå hva de ønsker seg og tilby de rette produktene. Når det ikke er kunder går jeg rundt og tenker ut forslag til fine antrekk. Når kunden da kommer har jeg allerede mange ideer jeg kan foreslå. Jeg ser på et klesplagg og ser for meg hva som hadde vært kult å ha til det. Da blir det mye lettere å si til kunden "du skulle ikke hatt denne til da?" når du har kunden foran deg. Slik oppnår man mersalg.
For å gi ekstra god kundeservice lærer jeg meg hva plaggene er laget av og hvordan de skal vaskes. Da kan jeg gi råd til kundene, og si for eksempel "husk å vaske denne forsiktig fordi det er ull i den" eller "husk å ikke bruke skyllemiddel på bukser". Da gir jeg kunden det lille ekstra, som kanskje gjør at de kommer tilbake igjen.
Jeg er også butikksjef, og har derfor personalansvar for tre ansatte som jobber under meg. Jeg setter opp timelister for de, gir beskjeder og sørger for at alt går bra i butikken. Det er min jobb å følge med på nøkkeltall for budsjettet, da vi har mål for hvor mye butikken og hver enkelt selger skal selge for. Jeg gjør også medarbeidersamtaler og rekrutterer nye ansatte.
Hva kreves for å kunne jobbe som salgsmedarbeider?
– Det kreves egentlig ingenting for å jobbe som salgsmedarbeider, men det er å foretrekke at man er ferdig med videregående og at man har jobbet med kundeservice eller med salg før. Dersom man mangler arbeidserfaring, kan personlighet veie opp for det.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Som salgsmedarbeider må du være sosial, åpen og tilgjengelig. Man trenger ikke å være utadvendt av natur, selv er jeg mer stille og rolig, men som salgsmedarbeider må du klare å sette på deg en maske. Du kan ikke være sjenert blant kundene. Du må tørre å foreslå produkter til de og være litt på. Du må klare å skape en god tone og finne noe til felles med kundene, skape litt small talk.
Dette er også en jobb hvor det er en stor fordel å være i litt god form. Man står og går hele dagen og det er mange tunge løft. Det er tungt å bære masse klær og flytte på varer.
Denne jobben passer ikke for noen som ikke vil snakke med andre mennesker eller som ikke er selvgående. Er man ikke selvgående blir det vanskelig å finne ting å gjøre når det er rolig, og jeg er avhengig av at mine ansatte gjør det når jeg har forlatt butikken.
Hva liker du best med å jobbe som salgsmedarbeider?
– Det jeg liker best med jobben min er at den er veldig sosial. Jeg får snakke med veldig mange ulike mennesker, både gjennom kundeservice og salg. Jeg synes det er gøy å snakke med kundene og analysere hva de er ute etter, for så å skape gode salg hvor de blir fornøyde og kommer tilbake. Jeg liker også at denne jobben er fysisk, for eksempel ved at vi endrer butikkoppsettet og flytter varer i butikken.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Det som er mest utfordrende er at det er periodevis veldig mye å gjøre og jeg kan føle at alt står på hodet og at vi ikke får gjort det vi skal. Andre ganger er det veldig rolig, og vi må være kreative og finne på ting å gjøre selv.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Som salgsmedarbeider er det mange muligheter. Selv begynte jeg som salgsmedarbeider, men er nå butikksjef med personalansvar. Man kan også bli regionsleder, hvor du får ansvaret for et større område og mange butikker innenfor det området. Er man god på å vise frem varene på best mulig måte i butikken så kan man bli visual merchandiser. Dersom man er veldig flink og lederne ser mye potensial i deg på et generelt grunnlag, kan du også begynne å jobbe på hovedkontoret til butikken.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Det er vanlig å få rundt 160 kroner i timen, men det spørs på ansiennitet, alder og mer.
Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Det er veldig gode sjanser for å få jobb som salgsmedarbeider. Dette er en jobb som nærmest ikke krever noen kvalifikasjoner, så det er mange som kan ha dette yrket. Hvis man er selvdreven og ikke er redd for å ta et tak, så får man mest sannsynlig jobb.
Tilhørende utdanninger
Salgsfag
Du lærer om kundebehandling, salg og markedsføring av produkter, og blir i stand til å håndtere endringer og sikre lønnsom drift av virksomheter.
Finn studier