Salgsmedarbeider Janne Hammer Johansen

YrkesintervjuSalgsmedarbeider favoritt ikon

Selv etter 17 år i samme butikk stortrives Janne Hammer Johansen på jobb.

Janne Hammer Johansen
42 år
Salgsmedarbeider
Meny Solsiden, Trondheim

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Det er en litt spesiell historie. Det startet nemlig da jeg var på besøk hos ei venninne i Oslo. Vi var innom det som da het Ultra på Bryn Senter. Med det samme jeg kom dit, tenkte jeg "for en fantastisk butikk! Her vil jeg jobbe!" På samme tid var Ultra i ferd med å etablere seg her i Trondheim, og jeg var raskt ut med å søke jobb. Den fikk jeg heldigvis, og nå har jeg vært her i 17 år.

Før jeg begynte i dagligvarebransjen, jobbet jeg i en klesbutikk her i byen. Salgsyrket passer meg. Jeg liker å omgås folk, og trives i møte med kunder.

salgsmedarbeider1_ehmurvold.jpg

Janne Hammer Johansen ved sjokoladehyllene i butikken.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

- Det er kundene og arbeidsmengden som avgjør hvordan dagen blir. Typiske arbeidsoppgaver er å fylle på varer, rydding og bestilling av nye varer. Samtidig er vi ansatte alltid tilgjengelige for kundene, og bistår når en kunde for eksempel trenger hjelp i en av våre selvbetjeningskasser.

Jeg er i tillegg kasseansvarlig i butikken, og har ansvar for oppgjør og rapportering av omsetningen. I løpet av uka blir det dermed noe tid på kontoret for meg. Som kasseansvarlig har jeg også personalansvar for nærmere 30 medarbeidere. Jeg skriver arbeidslister, og har ansvar for ansettelser. Det er også mitt ansvar å gi nyansatte opplæring og oppfølging i prøvetiden. I tillegg jobber jeg en del i kassa selv også.

Ute butikken hjelper vi hverandre på tvers av avdelingene ved behov. Vi er alltid utstyrt med intercom-utstyr, slik at vi kan tilkalle hverandre når det trengs. Vi jobber sammen som et team. Det gir fin variasjon.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

- Det er mange ufaglærte som jobber i butikk, men med et fagbrev som salgsmedarbeider vil man nok ha større sjanser for å få jobb.

Jeg hadde jobbet her i åtte år da jeg tok fagbrev. Normalt er utdanningsløpet to år på skole og to år som lærling. Men jeg fikk gå opp til fagprøve etter å ha tatt ett års teori, samt at jeg fikk godskrevet fem år av min erfaring som praksis. Teorien tok jeg som kveldsskole gjennom AOF. Da slapp jeg å ta meg fri på jobb. Med fagbrev har jeg fått langt større forståelse for jobben.

Når det gjelder egenskaper, tenker jeg det er viktig å være imøtekommende, blid, høflig og effektiv. Særlig her i dagligvarebransjen er det ofte høy fart gjennom arbeidsdagen, så det er en fordel om man trives med det. Man må også kunne tåle å bli avbrutt. I butikk kan mye skje samtidig, og det er ikke alltid man får fullført det man har tenkt der og da.

Hvem passer ikke dette yrket for?

- Å jobbe i butikk, særlig dagligvarebutikk, passer nok ikke for dem som er nokså «laid-back» eller ikke er så sosiale. Her er det høyt tempo, man må være oppmerksom og blid, og like småprat med kunder.

salgsmedarbeider2_ehmurvold.jpg

Janne Hammer Johansen hjelper en kunde.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt?

- Da vil jeg gjerne trekke frem kollegene mine. Vi jobber sammen som et team. Men jeg stortrives med det meste her på jobb. Ellers ville jeg nok ikke ha jobbet her i 17 år!

Hva liker du minst med yrket ditt?

- Det er lite negativt å trekke fram, men det hender det oppstår personalutfordringer.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

- Med fagbrev som salgsmedarbeider kan man jobbe i veldig mange forskjellige butikker, både som vanlig salgsmedarbeider og på lederplan. Har man personalerfaring, kan nok enda flere dører åpne seg. Jeg tror det også kan være muligheter innen rekruttering. Etter å ha hatt personalansvar her, har jeg fått bra trening i intervjusituasjoner og utvelgelse.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- En butikkmedarbeider med fagbrev kan forvente cirka 400 000 kroner i årslønn. Pluss tillegg for kveld og helg.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Et fagbrev veier tungt. Da vil nok sjansen være stor. Selv om vi har fått selvbetjeningskasser og andre tekniske hjelpemidler som avlaster oss, så vil ikke butikkfaget forsvinne. Oppgavene endres, men det gjør jo jobben interessant.
Det alltid være behov for dyktige, kunnskapsrike og engasjerte butikkmedarbeidere.


Tekst: Eva Hilde Murvold

Tekst:  

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser