Hvorfor valgte du dette yrket?

– Yrkesvalget mitt er et resultat av mange tilfeldigheter. Jeg utdannet meg i det engelske sjøforsvaret og har blant annet vært femten år på ubåt. Så traff jeg ei flott norsk jente, flyttet til Norge og begynte med å jobbe på et sikkerhetssenter for offshore. Der var det mye brannopplæring og mange brannfolk. En dag fikk jeg høre at brannvesenet i Horten trengte sommervikarer. Jeg fikk jobben og etter hvert fast ansettelse. Å lære opp røykdykkere er nå en av mine oppgaver.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Først og fremst vil jeg avlive myten om at brannfolk bare spiller kort og venter på neste alarm. De har mange oppgaver i løpet av dagen. Min jobb er å være beredskapskoordinator og hver femte uke er jeg vakthavende brannsjef. En røykdykker begynner alle vakter med informasjon fra avtroppende vaktlag. Så er det sjekk av alle bilens tekniske funksjoner som blålys, pressluft og personlig utstyr. Andre arbeidsoppgaver varierer fra å reise ut og sjekke kummer, montere trygghetsalarmer, oppdrag med lift og mye annet. Interne oppgaver er testing og vedlikehold av utstyr, som for eksempel trykktesting av slanger. En brannmann jobber syv døgn i måneden og har øvelse i hver vaktperiode. Det kan være prosedyrer for gassutstyr, båtøvelse, eller redning. Å være fysisk sterk er en del av jobben og vi trener to timer per vakt. Etter klokken seks på kvelden er det «fritid», men alarmen kan alltid gå.

Det kan gå mange dager uten at noe skjer. Plutselig skjer det mye og en helt vanlig dag finnes ikke. Ofte går alarmen grunnet byggestøv og matlaging. Brannvesenets reaksjon er uansett den samme inntil situasjonen er avklart. Et lag hos oss består av fem brannkonstabler. Er det en bekreftet brann kjører vi fra tre ulike stasjoner og er minimum 15 brannkonstabler. Jobben min er å styre arbeidsoppgavene til de tre brannstasjonene.

Ikke alle brannfolk er sertifiserte røykdykkere. Røykdykkere kan gå inn i et farlig lukket miljø, altså for eksempel et hus som brenner. Vi går alltid inn minimum to stykker med en som sikrer på utsiden. Du må du stole 100 prosent på makkeren din. I et røykfylt rom er det bekmørkt og bare eventuelle flammer lyser opp. Røykdykkerkamera, som ser gjennom røyken, hjelper med å finne mennesker. Det er varmt, fuktig og kameraet må holdes helt inntil masken for å fungere. Komprimert luft, altså oksygen, pustes inn fra en flaske på ryggen. Det lengste jeg har vært inne er en halv time. Vi får et signal når det er på tide å komme seg ut og et nytt lag må inn. Jeg har selv vært med å redde menneskeliv både i vann og røyk. Med yrket er ikke som på film. I Norge kan du jobbe årevis som røkdykker uten å være med å redde liv.

Uansett hvor tøff økten har vært må alltid brannbilen og utstyret rustes opp til neste oppdrag. Etter en vond opplevelse er det debrifing og kollegastøtte.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv utdannet jeg meg i det engelske sjøforsvaret til atom- og kjernefysisk ingeniør. Da jeg flyttet til Norge startet jeg som sommervikar og fikk etter hvert fast brannkonstabeljobb i Tønsberg. Den gangen var det enklere. I dag er det mer rigid, men er å være fysisk trent, ikke ha klaustrofobi og helst ha førerkort for lastebil, er viktig. Når du er i jobb tar du sertifikat på utrykningsbil og som båtfører. Hos oss i Vestfold er det et krav til fagbrev. Det er ikke et nasjonalt krav. Norges brannskole er nå ansvarlig for utdanningen av norske brannkonstabler, men en ny fagskole skal starte i 2021. Den skal den erstatte dagens etatsutdanning hvor du først må ha jobb i et brann- og redningsvesen eller på en110-sentral. Utdanningsløpet vil i utgangspunktet være toårig, og du vil gå ut som ferdig trent brannkonstabel.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Er du redd for høyder, har klaustrofobi og vannskrekk så kan du ikke bli brannkonstabel. Det passer heller ikke hvis du ikke vil ha en jobb hvor du må være i mye fysisk aktivitet, blir kald, skitten, våt og altfor varm. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Brannkonstabler har det stort sett veldig bra. Arbeidsmiljøet er fantastisk. Samspillet på laget er uvurderlig. Vi jobber sammen dag ut og dag inn, og kollegaene blir familie nummer to.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Å måtte være på jobb når de hjemme feirer noe hyggelig, som jul eller bursdag, er ikke alltid like gøy. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du som person er viktig og må kunne fungere i et vaktlag og være egnet. Det betyr at du må være praktisk anlagt, like en fysisk utfordring og å hjelpe andre. Du må kunne adlyde ordre fra en sjef.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Selv har jeg klatret i hierarkiet. Du begynner som konstabel og etter 15 til 20 år kan du søke som underbrannmester, deretter vaktlagsleder eller brannsjef. Andre muligheter er forebyggende avdeling i brannvesenet eller i store firmaer med brannrelaterte oppgaver. Det er for eksempel mulig å være brannkonstabel på båt.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– VI jobber syv døgn per måned og begynnerlønnen er omtrent 450 000 kroner med alle tillegg.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

–   Du må være villig til å flytte dit det er ledige stillinger. Du stiller mye sterkere med et fagbrev. Det er mange om beinet og du må satse 100 prosent.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Jeg har selv vært med å redde menneskeliv både i vann og røyk.
Norges brannskole er ansvarlig for utdanningen av norske brannkonstabler. 
Etter en vond opplevelse er det debrifing og kollegastøtte.