Rørlegger
Hvorfor valgte du å bli rørlegger?
– I mange år hadde jeg et helt annet yrke: jeg jobbet som flyvert og kabinsjef. Jeg hadde lenge tenkt at jeg ønsket andre utfordringer. Så kom pandemien, og jeg ble permittert fra jobben. Det var sparket jeg trengte for å realisere planene mine. Det var flere grunner til at jeg ønsket å jobbe som rørlegger. Det er et yrke med stor variasjon der du får bruke både hendene og hodet, det synes jeg er en fin kombinasjon. I tillegg er det ingen dager som er like. Yrket har også en familievennlig arbeidstid.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Arbeidstiden er som regel fra 7 til 15. Noen dager starter jeg dagen på kontoret, andre dager kjører jeg rett ut til en jobb. Dagene er veldig forskjellige. Det kan være fra ett til flere oppdrag i løpet av dagen. Jeg kan jobbe med mange mindre serviceoppdrag på en og samme dag, mens andre dager er jeg på samme sted, og da er jeg der gjerne flere dager.
Som servicerørlegger jobber jeg med alt fra å bytte et servantbatteri og til større jobber der jeg totalrenoverer alt av røropplegg. Det kan også være reparasjon og utbedring av ødelagte eller utdaterte rørinstallasjoner og utstyr. Hvis jeg jobber med nybygg, kan det være oppsett av helt nye rørsystemer.
Du må ofte bruke kroppen i dette yrket. Det kan være du må komme deg frem trange steder, og du kan også ha tunge løft. Men mye har blitt lettere enn før; materialet vi jobber med nå er stort sett plastrør. Og det er et større fokus på helse, miljø og sikkerhet nå enn tidligere.
Det er en teknisk jobb, men det er også en servicejobb. Vi jobber med mennesker. Vi skal prøve å få frem det kundene ønsker, og derfor er kommunikasjon kjempeviktig. For meg er god dialog og kommunikasjon en veldig viktig del av yrket. Det er der jeg henter mye motivasjon.
Hva kreves for å kunne jobbe som rørlegger?
– Man kan bli rørlegger på ulike måter. Den mest vanlige veien er å gå yrkesfaglig på videregående og deretter bli utplassert som lærling i to og et halvt år før man går opp til fagprøve.
Selv valgte jeg å bli rørlegger i voksen alder. Det gjorde jeg ved å oppsøke en rørleggerbedrift, og starte som voksenlærling. Hvis man går den veien, jobber man fire og et halvt år før man får lov til å gå opp til fagprøve og bli ferdig rørlegger. Underveis må man også ta en skriftlig teorieksamen. Jeg vil slå et slag for skifte av karriere og oppfordrer andre til å gjøre som jeg har gjort. Det er aldri for sent.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det kan passe for mange ulike typer folk, men man må ha en praktisk sans og en interesse for å sette seg inn i tekniske installasjoner. Så bør man være i fysisk grei form siden det er et fysisk yrke. Dette er ingen kontorjobb. Det er også viktig å kunne kommunisere med folk. Vi skal prøve å hjelpe folk til å få det slik de ønsker.
Vi trenger flere kvinner inn i dette yrket – det ville rørleggerbransjen hatt godt av. Det er voldsomt mannsdominert, men det er ingen grunn til at kvinner ikke skal kunne gjøre dette arbeidet. Så jeg vil oppfordre alle jenter og kvinner til å vurdere om dette kan være noe for dem.
Hva liker du best med å være rørlegger?
– Jeg liker at du kjapt ser resultatet av det du gjør. Det er noe som blir til foran deg. Jeg liker også variasjonen. Og så synes jeg det er en viktig jobb fordi alle har behov for oss. Det er kanskje ikke noe man tenker over til vanlig, men dersom vann og avløp blir borte, merker man det med en gang. I vinter har det for eksempel vært mange fryste rør. Da er det fint å kunne hjelpe.
Hva liker du minst?
– Det kan være litt frustrerende hvis jeg har mange oppdrag på samme tid, for jeg liker å fullføre det jeg holder på med på ett sted. Noen ganger kan uventede ting skje, og ting kan av og til å ta lengre tid enn det man har trodd på forhånd.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– I dette yrket er mulighetene mange. Man kan for eksempel fordype seg i ulike deler av jobben. Kanskje du er spesielt opptatt av varmeanlegg eller sprinkler? Eller kanskje du liker å ta deg av serviceoppdrag? Du kan også jobbe som prosjektleder.
Du har også mulighet til å gå videre på fagskole. Man kan ta mesterbrev. Og man kan starte sin egen bedrift. Det er også mulig å studere pedagogikk slik at man kan være lærer på yrkesfaglig linje og lære opp andre som vil bli rørleggere.
Hva tjener en rørlegger?
– Det er store variasjoner avhengig av hvor mye man jobber, og om man jobber vakter til ugunstige tider. Men jeg vil tro at gjennomsnittslønna ligger mellom 600–650 000.
Hvordan er sjansene for å få jobb som rørlegger?
– Jeg tror de er ganske gode. Det trengs mange rørleggere og håndverkere generelt, men det kan selvsagt være lokale variasjoner. Så kan behovet gå i bølgedaler. Men det vil alltid være bruk for oss.
Tilhørende utdanninger
Rørleggerfag
Du lærer om ledningsnett i grunnen, installasjon, service og reparasjon av sanitæranlegg, vannboren varme og tekniske anlegg.
Finn studier