Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har lese og skrivevansker, så jeg ville ta et fagbrev og komme meg fort ut i jobb. Helst ville jeg bli snekker, men faren min mente rørlegger var et bedre valg med muligheter til å tjene relativt godt. Det rådet er jeg glad for i dag. Jeg har kjempegode kollegaer og morsomme arbeidsoppgaver. Allerede som 19-åring kjøpte jeg min egen bolig og tok fagbrevet som 20-åring uten en krone i studielån.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber for et firma som heter Rørleggergutta AS. Vi er fem faglærte og tre lærlinger under voksenopplæring. Firmaet utfører det meste av rørleggerarbeider og arbeidsdagene varierer veldig. Jeg kan jobbe på alt fra nybygg, til service og varmeanlegg. Jeg har spesialisert meg på å montere varmeanlegg i eksisterende boliger og nybygg. Avhengig av størrelsen på varmeanlegget tar det fra en dag til en uke. Jeg må være kreativ når jeg legger rør til varmeanlegg fordi de ofte er synlige rør som må være perfekte. Jeg har ofte liten plass å bevege meg på, det gjør jobben utfordrende. Det er gøy! I forkant av en jobb har enten jeg eller en kollega vært på befaring, og jeg planlegger hvordan jeg skal gjøre jobben. Jeg beregner hvilke deler og utstyr jeg trenger, og pakker bilen før jeg reiser ut.

Jeg legger også nye avløpsrør og vannledninger til bad og kjøkken. Først legger vi på klammer, som er festemateriell. Så borrer vi hull og legger rør fra teknisk rom til utstyr som vaskemaskin, oppvaskmaskin og toalett. Det er mange regler å følge og bruksanvisningene på forskjellig utstyr forklarer hvordan det skal monteres forskriftsmessig. Ukentlig reiser vi ut på akutte jobber for å fikse vannlekkasjer og tette avløpsrør. 

Image
Lisens
1

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok Vg1 Byggfag, og var lærling i tre år. Jeg ville fort ut i jobb og tok fagbrevet som 20-åring. Den vanlige veien å gå er to år på skole og to og et halvt år som lærling  i bedrift. Det er også mulig og ta fagprøven gjennom voksenopplæring.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for dem som ikke vil jobbe fysisk og ikke vil bli møkkete. Yrket passer egentlig for alle som vil stå på og jobbe med hendene.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg er glad i fysisk aktivitet og kunne ikke tenkt meg et yrke hvor jeg må sitte stille. En stor fordel med å velge et fag som dette er å komme fort ut i arbeid.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg er ikke så glad i selve kloakkdelen. Det har jeg heldigvis lite av. Mange tenker at en rørlegger jobber mye med kloakk, men det er faktisk minimalt.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jobben passer for de som vil ha en utfordrende jobb hvor du er mye i bevegelse. Du bør være nøyaktig, og jobber du med kunder må du være serviceinnstilt og sosial. Det hjelper å være i god form. Det er mange rare arbeidsstillinger. Det er et stort yrke, noen kan jobbe på et anlegg et helt år uten å treffe andre enn kollegaer. Selv ringer jeg på mange ringeklokker og treffer hele tiden nye mennesker. Å være sosial, hyggelig og serviceinnstilt er et stort pluss. Yrket passer fint til jenter. De er ofte mer nøyaktige enn oss menn og vi har ikke nok jenter i dette yrket. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Mange gjør som meg og jobber i et rørleggerfirma. Andre tar mesterbrev og starter for seg selv. Det er muligheter i Nordsjøen, på sykehus, som vaktmester og mye annet. Noen tar etterutdanning og blir ingeniør, og brannmann er en populær videreutdanning. Det er også mulig å kombinere rørleggeryrket med dykking, og utføre rørleggerarbeid under vann. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– I overkant av 500 000 kroner i året er en relevant lønn.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Står du på og er flink er det lett å få jobb.

Image
Lisens
1