Rørlegger
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg gikk bygg- og anleggsteknikk første året på videregående og var veldig usikker på hva jeg ville videre. Etter hvert kjente jeg at rørlegger var det yrket som fenget meg mest og jeg startet på klima-, energi- og miljøteknikk på Vg2 for å bli rørlegger.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Som rørlegger jobber man med mye forskjellig. Det er alt fra renovering av bad til næringsbygg, oppussing av hus, nye boliger og leilighetskompleks. Jeg jobber mest med service, for eksempel renovasjon på bad, en kunde som skal ha nytt blandebatteri eller har en lekkasje. Vi planlegger oppdragene våre i starten av uka, men det kan også komme hasteoppdrag. Kommer det et akutt oppdrag må vi kanskje bortprioritere planlagte og ikke så akutte oppdrag.
Arbeidsdagen starter klokken syv om morgenen, og er i utgangspunktet ferdig klokken 3. Jeg går som regel litt overtid for å ferdigstille det man holder på med den dagen. I går var jeg for eksempel på et skianlegg for å legge opp vann. Da åpnet jeg rør, satte inn et toalett og en servant.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Du må gå ett år bygg og anleggsteknikk og ett år klima-, energi- og miljøteknikk på videregående, før en lærlingtid på to og et halvt år og fagprøve.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– En må ha en viss interesse for faget, hvis ikke er ikke dette yrket for deg.
Hva liker du best med dette yrket?
– Jeg liker godt å møte nye folk. Det er veldig gøy når kundene blir fornøyde og det aller beste er når de ringer tilbake for å få gjort mer eller spør spesielt etter en rørlegger.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Det er kanskje når jeg må ned i kummen. Men der har jeg bare vært én gang, så det skjer jo veldig sjeldent.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Dette yrket passer for de som er god på å bruke kroppen og hendene. Vi rører oss mye og løfter tungt. Ellers er det å være punktlig, arbeidsom og kunne ta imot beskjeder, gode egenskaper i dette yrket.
Det er også viktig å kunne tørre å spørre og ta lærdom, særlig i lærlingtiden. Det er viktig å opparbeide seg kunnskap og erfaring, for det er en del selvstendig jobbing som rørlegger. Samtidig vil jeg si at vi aldri blir helt ferdig utlært, og at det fortsatt hender at vi ringer hverandre for å spørre om ting.
Det å være tålmodig og ha god kundekontakt er også en fordel i dette yrket. Kundene er ofte hjemme når vi gjør et oppdrag og det å kunne kommunisere med de på en god måte er viktig.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du kan gå på teknisk fagskole og bli ingeniør. Da kan du sitte på kontoret, tegne og være prosjektleder. Du kan også ta pedagogikkfag og bli lærer på yrkesfag, noe jeg har planer om. Det er det som er veldig fint med dette yrket, at vi er ikke låst noe sted. Du kan velge å bli lærer og ha roligere dager, men også bli leid ut som rørlegger til firma i perioder.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Lønnen ligger på rundt 600 000 kroner i året, alt etter hvor mye overtid du jobber.
Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Det er stort behov for håndverkere og det blir ikke noe problem å få seg jobb. Er man punktlig, glad i å jobbe og har lite fravær vil det være gode sjanser.
Tilhørende utdanninger
Rørleggerfag
Du lærer om ledningsnett i grunnen, installasjon, service og reparasjon av sanitæranlegg, vannboren varme og tekniske anlegg.
Finn studier