Ridelærer

– Som ridelærer må man være brennende engasjert, ønske å utvikle seg og være ydmyk overfor andre og overfor hestene, sier Kristine.
Ei dame i mørke klær. Hun står mellom to små hester. Hun er ute.
Kristine Linnea Hansen, 31 år
Ridelærer/rideskoleansvarlig
Drammen Ridesenter
«Det er veldig viktig at hesten også synes det er morsomt å være på jobb.»
― Kristine Linnea Hansen
Tekst og foto:
Sylwia Sørensen
Publisert: 15.12.2023
«Det er veldig viktig at hesten også synes det er morsomt å være på jobb.»
― Kristine Linnea Hansen
«I denne jobben møter man hester og mennesker med ulike utgangspunkt og bakgrunn. Derfor kan det lønne seg med egenskaper som å være overbærende, tålmodig og løsningsorientert, men samtidig være organisert og ha god oversikt og kontroll.»
― Kristine Linnea Hansen

Hvorfor valgte du å bli ridelærer?

-Jeg har alltid likt å drive med hest. Jeg kommer ikke fra en hestefamilie, men mamma likte hester og jeg fikk lov å begynne å ri. Så har det egentlig blitt mer og mer av det. Da jeg var ungdom, var jeg glad i dyr og det å være utendørs. Og når jeg holdt på med hester kjente jeg på en mestring som gjorde at hesteinteressen bare økte.

Jeg ble tipset om ridelærerutdanningen helt tilfeldig, egentlig. Det lå i bakhodet mitt mens jeg vokste opp. Så gikk jeg hest og hovslager-linje på Melsom videregående skole.

Etter lærlingtiden ville jeg egentlig bare fortsette å drive med hest. Derfor gikk jeg på folkehøyskole i Nordfjordeid for å lære meg mer om hest og sjekke om jeg kunne bli lei av for mye hest. Jeg gikk ikke lei.

Veldig mange derfra begynner også på ridelærerutdanningen på Norsk Hestesenter. Jeg gjorde det samme. Først 2 år som lærling i hestefaget. Etter to år på skole, jobbet jeg der ett år som trainee før jeg fikk meg jobb på et ridesenter.

Image
Ei dame i mørke klær steller en brun hest. Hun er i stallen.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

-Arbeidsdagene mine er varierte. I stillingen min har jeg mye frihet til å legge opp arbeidsdagene mine selv, utover de faste undervisningstimene hver uke. Rideskolen er åpen fra kl. 16 til 21 hver kveld og på søndager. I den tiden er vi fem instruktører som deler på de faste ukentlige timene. Jeg står og underviser fra tre til seks timer.

I løpet av en uke har vi rundt 450 elever og driver 52 kurs, så det er nok å gjøre her. I Drammen Ridesenter rir både barn og voksne. Den eldste eleven er rundt 70 år, og de yngste elevene er rundt to år. Selvfølgelig har de foreldre som er litt hestevant. De begynner på knøttekurs, da blir de leid og støttet hele timen, og det går fint.

Når jeg har undervisning på kvelden, så starter jeg jobb litt senere. Utover mine faste timer når jeg underviser, har jeg mye kontorarbeid og helgeaktiviteter. Jeg begynner gjerne jobben med litt kontorarbeid eller sjekker over hestene.

Kontorarbeidet er veldig viktig i jobben min. På ridesenteret skjer det mye. Det er alt fra kurs og treninger, terapiridning, til store nasjonale og internasjonale stevner. Alt dette må organiseres og planlegges. På gruppetimer settes folk sammen med tanke på nivå og alder. Jeg lager også hestelister og planlegger hva som skal gjøres på timer. I tillegg er kundeservice en stor del av jobben. Telefoner skal tas, SMS og e-post sendes og besvares helst daglig. Og selvfølgelig møte alle ryttere med foresatte/familie/venner som kommer til ridetimer hver dag.

Vi har rundt 70 hester her på ridesenteret, hvor 27 av de er skolehester. Det er alt fra små shetlandsponnier til store ridehester. Vi har ansatte i stallen til å møkke og ta seg av stallarbeidet. Jeg har ansvar for å passe på at skolehestene har det bra og er fine, friske og glade.

Skolehester trenger også gjennomridning. De hestene som trenger det ris jevnlig av mer erfarne for å holde seg løsgjort, harmoniske og tilfredse. Det er fint å kjenne på hvordan hestene kjennes ut, om noe er endret etter en stund og må vedlikeholdes bedre. Det er bra for dem, fysisk og mentalt. Så derfor er det viktig at en ridelærer kan ri skolehestene for å holde på hestevelferden.

Hva kreves for å kunne jobbe som ridelærer?

-Man kan ta ridelærerutdanning på Norsk Hestesenter på Starum. For å komme inn der, så skal man ha enten relevant fag- eller svennebrev, treårig yrkesfaglig opplæring eller studiekompetanse. Man kan også studere der hvis man kan vise til minimum fem års erfaring innen hestebransjen.

Det er ikke et krav å ha utdanning for å jobbe, og det finnes mange instruktører som jobber uten det. Men de fleste store rideskolene ønsker gjerne å ansette utdannede ridelærere. Det er veldig stor etterspørsel etter dem.

Det som også er en fordel med utdanningen, er at du får en god grunnmur i faget. Du lærer alt som det innebærer å ha hester og drive en rideskole. På skolen lærte vi oss blant annet om sykdommer, foring og stalldrift. Det var også mye pedagogikk. Så jeg vil absolutt si at det er en stor fordel å ta rideskoleutdanningen.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

-Som ridelærer må man være brennende engasjert i hest, ønske å utvikle seg og være ydmyk overfor andre og overfor hestene. Det synes jeg er det aller viktigste. Man må beholde dette hele veien, fordi her blir man aldri ferdig utlært.

Dette yrket passer ikke så bra for deg som ønsker å ha en 8-til-4-jobb. Og heller ikke for deg som synes hardt arbeid er slitsomt.

Hva liker du best med å være ridelærer?

-Det jeg liker best med jobben min er hestene og kollegaene. Det er gøy og gir mestring å se at hestene fungerer bra i det systemet som man har i samarbeid med de man jobber med hver uke.

Jeg er også veldig glad i å jobbe med barn. Det er givende, og det er gøy. Det gir meg mye glede når jeg ser at barna mestrer ting.

Hva liker du minst?

-Det som er vanskeligst er å få alle, blant annet foresatte, til å forstå hvorfor man tar enkelte avgjørelser. Det skjer at noen ikke er enig med deg i forhold til barnas utvikling på hesteryggen.

Vi kan ikke gjøre ting som kan gå utover sikkerheten og hestevelferden. Derfor kan noen ikke få lov å galoppere så mye eller hoppe like høyt som de har lyst til. Det er viktig at elevene engasjerer seg i de små tingene som trengs for å bli bedre. Hvis noen hopper over de stegene, blir de til slutt ikke så gode som de kunne blitt. Det handler om å være klar for neste steg.

Samtidig er det viktig at hestene også får en god opplevelse. Man kan ikke bare kaste barna ut i dette og håpe på det beste. Jeg ønsker ikke at barna skal falle av, eller at hestene ikke skal lære seg å stoppe. Det er veldig viktig at hesten også synes det er morsomt å være på jobb. Og det er noen ganger vanskelig å få spesielt foresatte til å forstå det, barna er egentlig enkle. Men stort sett går det veldig bra.

Image
Ei dame med lyst hår og mørke klær står ute. Hun ser på ei dame som rir på en brun hest.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

-Ridelærere jobber stort sett på en rideskole og har gruppetimer. Man har mulighet til å jobbe på store ridesentre, sånn som her, eller på mindre rideskoler.

Det er også mange som velger å være trener for de med egne hester, enten ved å reise rundt eller ha et eget anlegg hvor folk kan reise til. Andre jobber på en videregående skole med hestelinje, med etterutdanning i spesialpedagogikk får man lærerstatus.

Mange ridelærere velger å studere eller ha en jobb i et annet yrke, og undervise ved siden av den. Når man jobber fra kl. 8 til 16, kan man jobbe som ridelærer på kvelden om man ønsker det. Innen hestefaget er det flere veier man kan velge å gå. Kjøp/salg, stutteri og avl, toppidrettsutøver, trening/tilridning/innridning er også alternativer noen gjør ved siden av jobben som ridelærer.

Hva tjener en ridelærer?

-Det er vanskelig å svare på, fordi det er veldig varierende. Det kommer også litt an på hvilke krav du selv stiller. Det er viktig å ha gode lønnsforhold, sånn at lønn motiverer deg til å gjøre jobben. Lønnen for en ridelærer er omtrent 480.000,- i året. Dette er en medianlønn, det vil si et slags gjennomsnitt på midten, så det er mulig å tjene både mer og mindre enn dette.

Hvordan er sjansene for å få jobb som ridelærer?

-De er veldig gode. Gode instruktører er ettertraktet, og det finnes rundt 200 rideskoler i Norge. Jeg tror at man har mulighet til å få jobb mange steder.

Det er fint å ha litt nettverk sånn at man kan få gode anbefalinger og referanser. Det har i hvert fall hjulpet meg.

Tilhørende utdanninger

Hestefag

Du lærer om hvordan hester kan brukes i ulike aktiviteter, fra helsefremmende arbeid til bruk i rideskoler.

Finn studier