Ridelærer Jeanette Lysell med huskatten.

YrkesintervjuRidelærer favoritt ikon

Ridelærer Jeanette Lysell har skreddersydd sin rideskole fra sitt store repertoar av utdanning og erfaring.

Jeanette Lysell
53 år
Ridelærer
Bilitt gård i Hobøl, Østfold
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du å bli ridelærer?

- Jeg begynte med hest som tiåring, og å jobbe med hest virket som den optimale jobben. Til tross for drømmen så utdannet jeg meg til kokk. Etter noen år flyttet mannen min og jeg til Hitra for å drive småbruk, og der startet karrieren min som ridelærer. Jeg drev en liten rideskole og var den gangen en ganske typisk ridelærer. Nå er jeg fortsatt ridelærer, men mer atypisk.

img_5184.jpg

Jeanette Lysell med sine flotte dølagamper.
All rights reserved.

Hvilken utdanning har du?

- Da vi flyttet tilbake til Oslo ble jeg oppringt fra Gaustad Sykehus som trengte en ridelærer. I den jobben ble jeg den første i landet som tok hestefagbrev, og jeg fikk interesse for hest og terapi. Jeg utdannet meg blant annet som barnevernspedagog også innen i traumeterapi og kroppsorientert psykoterapi. Her på gården kopler jeg fagfeltene sammen, og underviser i mestring av hest og ridning som en vei ut av psykisk ubalanse. 

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg driver en gård med fire hester og tilbyr blant annet hesteassistert psykoterapi til folk med mentale vansker. Vi bruker hesten som samarbeidspartner for å skape gode opplevelser. Jeg underviser også vanlige ryttere i dressur. En stor del av arbeidsdagen går med til stell av dyrene. Det er trening, foring, møkking, vedlikehold ute og inne og av utstyr. Mannen min er hovslager og det er et yrke som kommer godt med. Jeg har hestene på utegang i flokk hele året, og tror bestemt at det er der de har det best. Rideskolen er i startgropen og jeg håper vi skal få det til. Jeg trener også elever i dressur og de kommer med egne hester. Uansett type elev så ligger klassisk rideteori og horsemanship til bunns i det jeg driver med.

Hvordan fungerer hesteterapi?

- Jeg vil nok si jeg er et godt eksempel på at det er mulig å kombinere og utvide repertoaret med hester. Grunnutdanningen som ridelærer er på mange måter plattformen til videre utdanning og valg. I undervisningen/terapien følger jeg noen grunnregler. Her til gårds er ikke prestasjon i høysetet, derimot er forholdet til hesten det aller viktigste. Hestene er veldig vare og kjenner elevens sinnstilstand. Er du sint eller stresset så virker det inn på hestene. Også kroppsspråket væres spontant, og om du er utrygg eller trygg, så virker inn på samarbeidet. Å skape trygghet og god kommunikasjon er alfa omega for eleven. Derfor jobber jeg mye med at de skal være til stede her og nå, og i kontakt med hesten. Ting tar tid og sånn er det bare. Det tar minst tre år å bli bekvem på hesteryggen. Noen blir det tidligere og andre blir aldri komfortable på de store dyrene. Når jeg observerer hester og elev, velger jeg ofte ut hesten. Andre ganger velger eleven selv.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli ridelærer?

- Fagskolen Norsk Hestesenter er Norges eneste ridelærerutdanning. Du kan velge om du vil ta ett, to eller tre semestre og hvert trinn avsluttes med eksamen. Hestefagbrevet jeg har er en fireårig utdanning. Etter noen år gikk jeg videre og tok trinn ett ved Norsk Hestesenter. Ridelærer er ikke en beskyttet tittel og jeg jobbet i mange år uten å ha ridelærerutdanning. Utdanningen på Starum er godkjent av Statens Lånekasse og godt er det, for det er en kostbar vei å gå. For å komme inn trenger du fullført videregående eller hestefagbrev. Mange utdanner seg utenlands. Det aller viktigste er å være glad i og flink med hester. For å undervise bør du også være god på kommunikasjon og forstå både mennesker og dyr.

img_5191.jpg

 Synd at hingsten slikket på kameralinsen din, men håper det blir noen bilder uansett
All rights reserved.

Hva er det beste med yrket ditt?

- Å kunne bidra til at mange opplever mestring og glede.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Regn, kaldt og surt vær, og elever som skylder på hesten når ting går galt.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Det vanlige er å jobbe på ridesentre som instruktører. Det er også muligheter for eksempel i politiet eller starte for seg selv. Og så kan man gjøre som meg - lime sammen en skreddersydd utdanning og erfaringsbakgrunn som gjør det mulig å jobbe som ridelærer i en terapeutisk sammenheng.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Det kan jeg nesten ikke svare på. Det er så individuelt.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Generelt finnes det jobber, men de er sjelden godt betalt. For hesteinteresserte er penger mest en nødvendighet, å få drive med hest er viktigst. Jeg vil legge til at veldig mange starter for seg selv, og da kan lønnen bli bedre.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • En stor del av arbeidsdagen går med til stell av dyrene.
    • For hesteinteresserte er penger mest en nødvendighet, å få drive med hest er viktigst.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser