Ridelærer
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg valgte å jobbe med hest fordi det har vært en interesse siden jeg var barn. Det begynte med at jeg vokste opp på en gård i Tresfjord, og vi hadde en Fjording. Faren min var glad i hester og selv om han var en av de første til å få seg traktor, så fortsatte vi å ha hesten på gården.
Det var min jobb å gi hesten vann. Når jeg kom hjem fra skolen så passet jeg hesten, og det var det kjekkeste jeg kunne gjøre. Etter det har det bare ballet på seg.
Etter at jeg var avløser i Forsvaret, fikk jeg en fast stilling på Gjermundnes Videregående Skole hvor jeg jobbet i syv-åtte år, og fikk etter hvert fast stilling som lærer innen husdyrfag. Så bestemte jeg meg for å si opp, fordi jeg ville jobbe med hest på heltid. Da leide jeg Tresfjord Hestesenter og var der i fem år. Jeg holdt mye kurs, alt fra knøttekurs med små barn til ridekurs for forskjellige nivå, og handikapriding.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg driver med undervisning på skole og holder mine egne kurs i egen stall. Jeg har tolv-tretten rom hvor gjester kan sove. Her er det foreløpig ikke strøm og det er ikke dusj eller toalett på alle rom, så jeg kjører aggregat og må gjøre mye manuell jobb for å drifte stedet. Derfor passer denne plassen best til samlede grupper, for eksempel slektstreff, firmaturer, bryllup, teambuilding, vennegjenger og lignende.
I 1988 begynte jeg med rideturer for privatgrupper og elever fra videregående skoler, og jeg samarbeider med ulike videregående skoler i Norge. Ellers jobber jeg fast på Gjermundnes Videregående i 12–15 timer i uken, hvor jeg lærer bort hestefag. Jeg holder også en del kurs her og reiser rundt i Norge.
Det som jeg er mest interessert i er kommunikasjonen med hesten, og det ligger i tiden hvordan man kan optimalisere kommunikasjonen med dyr. Hester er det mest lettlærte og tamme dyret vi har, derfor er de så dressert som de er. Jeg har hatt mange ulike hesteraser, men nå har jeg nesten bare Islandshest. De passer best til det jeg holder på med.
På kursene har elevene enten brukt mine hester eller tatt med sin egen hest. De er her i fem dager. Først har vi litt teori hvor jeg forklarer ulike ting og jeg demonstrerer. Slik går helgen, i fire økter. Når øktene er ferdig, så får elevene gjøre mest mulig praktisk arbeid. Det er det som gjør at folk lærer best. Denne modellen har fungert veldig godt.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Det kreves i teorien ingen utdanning, men det kan ofte være vanskelig å bli ansatt uten noe. Du kan bli ridelærer på Norsk Hestesenter, og så kan du også ta en bachelor- eller mastergrad i hestefag.
Jeg er ikke så stor fan av å ta høyere utdanning for å jobbe praktisk med hest. Det jeg ser er at de som har masse utdanning har god teoretisk kunnskap om hest, men de vet ikke hvordan de skal snakke til hesten eller behandle den. De mangler den praktiske kunnskapen. Det synes jeg er dumt!
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Dette er et fysisk yrke hvor du også må ha sterk psyke, slik at du kan kommunisere og jobbe godt med ulike mennesker og hester. Du kan selvfølgelig ikke være allergisk mot hest og du må tåle å jobbe ute i all slags vær.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Hvis folk er interessert og har lyst til å lære, så er det utrolig gøy å hjelpe folk. Folk som sliter med hesten sin kan få kontroll på hesten og få et godt forhold til den. Da øker sikkerheten, og vennskapet mellom menneske og hest blir bedre. Jeg blir motivert av å kunne gjøre en forskjell.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Å drive en rideskole er som å drive en restaurant, du må jobbe når andre har fri. Jeg savner å ha en hel dag fri for å reise på sjøen eller gjøre ting som vanlige folk kan gjøre. Derfor har helger og fritid blitt mer dyrebart for meg, og det sliter litt på.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Du må være arbeidsom og ha drivkraft. Du kan ikke gi opp når ting blir vanskelig. Du må også ha en sterk interesse for hest, hvis ikke kan du ikke ha denne jobben.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Som ridelærer kan du holde dine egne kurs og du kan jobbe på skoler. Hvis du vil bytte yrke kan du for eksempel bli hovslager eller veterinær. Det å ha jobbet med hest, blir sett på som veldig positivt i andre yrker hvor du skal jobbe med dyr. Hestefolk er veldig engasjerte og driftige mennesker.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Det blir litt vanskelig å si og jeg tror ikke jeg kan komme med noe tall. Dette er ikke et yrke man forventer å bli rik i, men man kan tjene ganske godt hvis man får et navn i bransjen.
Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Hvis du er dyktig med hest og er selvdisiplinert, så er det gode sjanser for å enten skape din egen arbeidsplass eller bli ansatt. Det er mangel på virkelig gode hestefolk. Hvis du kan sko litt hest også, er det enda enklere å ansette deg og du kan ta på deg flere oppdrag.
I denne digitale tiden har det også kommet mange nye, spennende måter å tjene penger på som ridelærer. Jeg ser at mange har digitale kurs eller undervisning. Dessuten begynner mange nordmenn å bli såpass rike at de har råd til privattimer, og det tror jeg man kan tjene gode penger på.
Tilhørende utdanninger
Hestefag
Du lærer om hvordan hester kan brukes i ulike aktiviteter, fra helsefremmende arbeid til bruk i rideskoler.
Finn studier