Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det viktigste er at du får en utdanning og får et solid grunnlag for det du velger, sa foreldrene mine. Jeg lyttet til dem, og til tross for at jeg som 11-åring vant 80 premier i sprangridning, hadde egen hest og var på full fart inn i karrieren på landslaget. Jeg forsto at jeg måtte ha papirene på plass for å nå målene mine. Jeg har alltid levd i kontakt med dyr og flotte mennesker i et hestemiljø. I dag er jeg den stolte eier av Stall Verdens Ende, med 36 hester i de mest fantastiske omgivelser i havgapet. Hadde jeg kunnet velge en gang til ville jeg gjort akkurat det samme.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg står for selve driften av rideskolen, og har ansatt en daglig leder. Akkurat nå, i høstferien har vi 35 barn på ridekurs. Det er tut og kjør! Vi har ofte arrangementer med skoler, grupper, enkeltpersoner og familier. At hestene, de ansatte og alle elevene har det bra, er min viktigste oppgave. Det betyr at rutinene må følges slavisk. Rutinene gjelder alt fra at hestene får mat og har rene bokser, til at ridebanebunnen er i orden og stedet ser representativ ut. Jeg ser også til at utstyr, fôr og annet er i tipp topp stand. Det er en lang rekke krav til god dyrevelferd. HMS er både dyrt og krevende, og det må være kvalitet i alle ledd. 

Jeg har ansatte som tar seg av daglig undervisning på rideskolen. Selv stepper jeg inn på forskjellige timer utenom rideskolen. Det er privattimer for ryttere med egne hester, de som ønsker å utvikle seg til bedre ryttere på bane, eller å beherske hesten på tur. Når vi har arrangementer fungerer jeg som guide, og sørger for å gi gode opplevelser på hesteryggen. Jeg passer nøye på at jeg får ridd selv for å holde nivået mitt ved like. Det er viktig for å kunne vise hvordan kan ting gjøres.

Det er også mitt ansvar å svare på e-post, drive kundebehandling, og passe på at det er gode bilder og tekster på nettsidene våre. En stor del av jobben er å lage aktiviteter som vi selger i en slags nettbutikk. Det dreier seg om alt fra en times ridetur i skjærgården, til en ukes opphold på senteret. Det er ubegrenset hva du kan gjøre i et hestemiljø. Egentlig er det kun fantasien som setter grensene.

 Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Fagskolen Norsk Hestesenter er Norges eneste ridelærerutdanning. Det må sies at tittelen ridelærer ikke er beskyttet. Da jeg gikk på Norsk Hestesenter tok utdanningen opptil seks år med mange praksisperioder mellom kursene. Det var tøft, og i løpet av seks måneder hadde jeg 45 eksamener. I dag har utdanningen tre ulike moduler og er toårig. Praksisperiodene er ikke lenger en del av utdanningen. Fullført utdanning gir internasjonal autorisasjon som ridelærer. Mange utdanner seg utenlands. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Du må like å jobbe med mennesker og dyr. Er du ikke en god pedagog og har stor kjennskap til hester, nei, da passer det ikke. Det er et tøft yrke med store dyr og du må være i god fysisk form.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg jobber med alt jeg brenner for og innser at jeg er privilegert. Jeg har vært heldig og kan bruke meg selv på mange ulike områder. Både som leder, rytter og ridelærer. Jeg får jobbe med et konsept og med gode folk jeg stoler på.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er et fantastisk yrke når sola skinner, og litt mindre fantastisk når det regner. I dag plasker det ned, men også det kan være fascinerende fra hesteryggen.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– De som ikke er redde for å ta i et tak, har en stå på-vilje og går for egne mål. Du må like og forstå hester, og også se enkeltmennesket.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan gjøre som meg å starte ditt eget ridesenter, jobbe som ansatt ridelærer, satse på travsport, jobbe med tilpassing av utstyr til terapiridning, eller andre mer alternative konsepter. Noen videreutdanner seg til veterinær eller dyrefysioterapeut. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Vanskelig å si fordi det er mange som er ridelærer ved siden av en annen jobb. Det er vanlig å ha flere ben å stå på for å ha en bærekraftig lønn. Det er sjelden pengene er drivkraften for å bli ridelærer. Oftest er den en lidenskap som motiverer deg. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Slik jeg ser det har Norge behov for flere utdannede ridelærere.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Fagskolen Norsk Hestesenter er Norges eneste ridelærerutdanning.
Det er et tøft yrke med store dyr og du må være i god fysisk form.

Jeg passer nøye på at jeg får ridd selv for å holde nivået mitt ved like. Det er viktig for å kunne vise hvordan kan ting gjøres.