Reseptarfarmasøyt
Hvorfor valgte du å bli reseptarfarmasøyt?
– Det hørtes veldig interessant ut. Jeg ville hjelpe folk til å få bedre helse. Det var tannlege jeg egentlig skulle bli, men da måtte jeg ha flyttet til Bergen. Jeg ville heller utdanne meg i nærområdet, og da er vi så heldige at vi har Nord universitet i Namsos. Det var egentlig litt tilfeldig, men at jeg ville jobbe med folk var jeg sikker på.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg har ganske mange forskjellige arbeidsoppgaver i apoteket. Hverdagen vår er styrt etter en dagsplan, slik at bestyreren for apoteket har satt opp hva vi skal gjøre. Jeg kan starte dagen 08.30, med at jeg har ansvaret med å få inn varer som har kommet til oss. Vi åpner klokken 09.00, og da kan jeg ha to timer hvor jeg ekspederer resepter. Så har vi en halv time med matpause. Etter det kan jeg være satt opp i selvvalget. Her bistår vi kundene med det de trenger av reseptfrie legemidler, hudpleie og andre ting de trenger fra apoteket. Deretter kan jeg være satt opp på en time på multidose. Det er et tilbud til alle, men hovedsakelig til hjemmesykepleien og sykehjem. Vi legger medisiner i datasystem og pakker de i doseposer, slik at sykepleierne bare kan åpne og gi medisinen til sine pasienter/brukere. Dette gjør vi også til privatpersoner. Vi har også forsendelse av medisiner. Det betyr at vi sender medisinpakker ut til distriktene, der hvor kundene ikke har apotek, eller til de som ikke kommer seg til et apotek.
Vi har veldig varierte arbeidsoppgaver, så arbeidsdagene er svært ulike. Dette er noe jeg liker veldig godt. Jeg jobber på et kjøpesenter med lange åpningstider, så da jobber noen på dagtid og noen på kvelden. Vi har én seinvakt i uka, samt at vi jobber en del lørdager. Det er veldig fleksibelt, og vi har en herlig sjef som tilpasser uken til den enkelte.
Hva kreves for å kunne jobbe som reseptarfarmasøyt?
– Du må stort sett ha generell studiekompetanse for å komme inn på studiet. Du må ha Matematikk R1 (eller matematikk S1 + S2) og Kjemi 1. I tillegg må du enten ha Fysikk 1, Biologi 1 eller Kjemi 2. Hvis du ikke har generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. Det vil si at man har jobbet med noe relevant for studiet før man begynner. Relevant arbeidserfaring for Bachelor i farmasi er for eksempel yrkespraksis innen helse-, omsorg-, sosial- eller undervisningssektor. I praksisen må du ha arbeidet med pasienter, elever eller klienter. Erfaring fra arbeid i apotek er særlig relevant. Selve utdanningen varer i tre år.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Vi har mange baller i lufta samtidig, så du må like at det er litt fart og spenning på arbeidsplassen. Man må være serviceinnstilt. Hvis man ikke er det så passer man ikke så godt til dette yrket. Vi er veldig avhengig av at man har empati og at man liker å jobbe med folk. Det er kundene vi lever av, så det er viktig at de vil komme tilbake igjen. For å kartlegge hva kunden ønsker og trenger, må man kunne stille gode spørsmål. Da er det viktig at man kan åpne seg og prate litt fritt. Det å kunne by litt på seg selv tror jeg også er viktig.
Hva liker du best med å være reseptarfarmasøyt?
– Det som gir meg det aller meste i denne jobben er når jeg har fått hjulpet en kunde til å få det litt bedre. Kundene kommer som regel til oss med en case, det kan være alt fra små til store ting. Det at jeg kan hjelpe dem til å få en bedre helse enn det de hadde når de kom til oss, det må være det aller beste. Jeg føler meg privilegert som får lov til å ta del i kundene sin helse.
Hva liker du minst?
– Denne var vanskelig. Jeg liker egentlig alt jeg gjør, men skal jeg si en ting så er det ønsket om høyere lønn. Vi har mange arbeidsoppgaver som er viktige. Vi er et bindeledd mellom forskriver og kunde, og et organ som skal forsyne og sikre riktig legemiddelbruk i samfunnet. Det er en viktig jobb!
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Mange jobber på sykehusapotek. Forskjellen mellom oss og sykehusapoteket er at det er mer klinisk arbeid der. De går rundt på avdelinger og tar ulike legemiddelsamtaler. Sykehuset i Namsos har mange farmasøyter som er ute i avdelingene og har samtaler med pasienter som bruker mye legemidler. Man kan også jobbe på fabrikker som produserer diverse ting innen legemiddelindustrien.
Hva tjener man som reseptarfarmasøyt?
– Lønna varierer veldig. Det spiller en stor rolle hvor lenge du har arbeidet. Alle nyutdannede starter nederst på lønnsstigen. Gjennomsnittslønnen for nyutdannede i 2021 var på 486 146 kroner i året. Hvis man ønsker å jobbe der det er mangel på farmasøyter, kan man forhandle om lønn.
Hvordan er sjansene for å få jobb som reseptarfarmasøyt?
– Det er veldig gode sjanser for å få jobb. I hvert fall i distriktene er reseptarfarmasøyter mangelvare. Jeg har ikke hørt om noen nyutdannede som ikke får jobb. Vi trenger nye krefter, så det er bare å søke på utdanningen. Det som er interessant med jobben er at vi stadig tilbyr nye tjenester. Vi har for eksempel inhalasjonsveiledning for mennesker som har astma eller kols. Det er vi kurset i. I tillegg vaksinerer vi. Her på apoteket vaksinerer vi mot korona for kommunen, den årlige influensavaksinen, og ulike reisevaksiner. Vi har også en tjeneste som heter medisinstart. Det er et tilbud til de som starter på blodtrykksmedisiner. Da tilbyr vi en samtale med farmasøyt om oppstarten av og videre bruke av medisinene. Det vil nok også komme flere tjenester etter hvert.