Renholdsoperatør
Hvorfor valgte du å bli renholdsoperatør?
– Jeg jobbet tidligere i butikk, men ble etter hvert litt lei av det. Da en venninne spurte om jeg ville prøve meg i renholdsbransjen, takket jeg ja og prøvde det. Jeg startet som vikar i et firma og vasket blant annet på treningssentre. Jeg oppdaget fort at jeg trivdes bedre med en mer aktiv hverdag og litt mer fysisk arbeid enn det jeg gjorde i butikk. Nå jobber jeg et privat renholdsfirma, og jeg liker jobben veldig godt.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jobbhverdagen min varierer fra dag til dag. Jeg jobber som renholder i et privat firma og vasker stort sett i hus og leiligheter. Jeg har ikke ett fast arbeidssted, men jeg får tildelt ulike steder jeg skal innom hver dag.
Som regel starter jeg tidlig om morgenen med å pakke bilen med det jeg trenger: mopper, kluter, såper og utstyr. Firmaet jeg jobber for har et lager der jeg kan fylle opp med det som trengs, så jeg drar ofte innom der. Så kjører jeg til første sted og vasker. Når jeg er ferdig, rydder jeg sammen og drar videre til neste sted. Noen ganger er jeg på et sted i tre timer, andre ganger er det kortere. Jeg jobber som regel fire til seks timer hver dag, men det kommer litt an på oppdragene.
Jeg jobber mandag til fredag og har fri i helgene. Det er ganske vanlig i det private. Hvis man jobber kommunalt, som på sykehus eller i offentlige bygg, har man som regel fast arbeidssted og jobber i turnus – også på kvelder, netter eller i helger.
Der jeg jobbet tidligere hadde jeg ansvar for å vaske treningssentre, og arbeidsdagen var mye mer hektisk. Jeg hadde kun 40 minutter på å vaske alt, inkludert garderober og skap, noe som kunne bli ganske stressende. Nå jobber jeg mer med private hjem, og det passer meg mye bedre. Det føles nesten ut som å vaske hjemme, bare at jeg har litt mer struktur og rutiner på det.
Jeg trives godt med jobben. Det er fysisk, variert og gir en følelse av mestring når du ser hvor rent og pent det blir etterpå.
Hva kreves for å kunne jobbe som renholdsoperatør?
– Det kreves egentlig ingen formell utdanning for å jobbe som renholder. De fleste får opplæring på arbeidsplassen når de begynner, der man lærer om ulike produkter og hvordan man jobber effektivt og sikkert. Før jeg startet, tok jeg et par nettkurs som handlet om hygiene, kjemikalier og HMS. Mange arbeidsplasser ønsker at man tar slike kurs, spesielt i det offentlige.
Man må også kunne litt om sikkerhet, spesielt for sin egen del. Derfor er HMS-kunnskap viktig, og det er ofte noe man får opplæring i med en gang. Det er også en fordel å ha førerkort, spesielt hvis jobben innebærer reise mellom ulike steder. Hvis man ikke har førerkort, må man enten jobbe fast på ett sted, eller samarbeide med noen som kan kjøre.
Det viktigste er egentlig at du gjør en god jobb, er i grei fysisk form og liker å være i bevegelse. Det passer for folk som liker å jobbe praktisk, og det er rom for både å jobbe selvstendig og i team. Jeg har jobbet med mange forskjellige kollegaer – også folk med funksjonsnedsettelser – og det er absolutt et yrke som passer for de aller fleste. Du trenger ikke ha lang skolegang, og det kan være en fin vei inn i arbeidslivet for noen som for eksempel har droppet ut eller ønsker en mer praktisk jobb.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Yrket passer for deg som liker fysisk arbeid og å være i bevegelse. Det er viktig å tåle å gå og stå mye. Det kan være en utfordring hvis du har allergi eller reagerer på sterke lukter, siden man jobber med ulike rengjøringsmidler. Men det går ofte veldig fint med riktig utstyr, som hansker og briller, og litt tilrettelegging.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Jeg liker at arbeidsdagen starter til ulike tider fra dag til dag. Jeg liker at jeg har en del frihet, siden jeg selv kan bestemme hvordan jeg legger opp dagen. Det passer meg veldig godt.
Hva liker du minst?
– Selv om jeg liker jobben min godt, er det noen oppgaver jeg kunne klart meg uten. Det jeg liker minst, er å vaske sluk, kjøkkenvifter og lufteventiler. De kan være både vanskelige å komme til og ganske ubehagelige å rengjøre når de er skitne.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Man kan for eksempel ta fagbrev i renholdsoperatørfaget, som kombinerer praktisk erfaring med noe teori og kurs. Jeg har selv tatt flere nettbaserte kurs. Mange steder, særlig innen det offentlige, krever fagbrev for å få høyere lønn eller fast stilling. I det private er det mer varierende lønn og krav, men det er fortsatt en fordel med fagbrev hvis man ønsker mer ansvar eller bedre betingelser.
Hva tjener en renholdsoperatør?
– Lønna varierer mye i renholdsyrket. Timebetaling er det vanligste, og det føres ofte timelister. Den kan ligge på alt fra 200 til 600 kroner i timen. Det avhenger av om man jobber i det private eller offentlige, om man er ansatt direkte eller via bemanningsbyrå, og om man har fagbrev.
Hvordan er sjansene for å få jobb som renholdsoperatør?
– Selv opplevde jeg det som ganske lett å få jobb. Jeg begynte fordi en venninne spurte om jeg ville prøve meg som renholder, og derfra fikk jeg erfaring. Etter hvert fikk jeg småjobber gjennom Facebook og folk som hadde hørt om meg. Hvis man er flink og gjør en god jobb, så kommer ofte flere muligheter ganske raskt.
Tilhørende utdanninger
Renholdsoperatørfag
Du får kompetanse på regelmessig og periodisk renhold og spesialrenhold i ulike typer bygg og transportmidler.
Finn studier