Hvorfor valgte du å bli renholdsoperatør?

– Jeg utdannet meg til sosialpedagog i Polen, men bestemte jeg meg for å flytte til Norge for å bli gjenforent med min mann og mor. Det var ikke enkelt å finne en jobb uten å kunne snakke et ord norsk. Moren min hjalp meg og anbefalte meg som vaskehjelp for privatkunder, og innen kort tid startet jeg for meg selv. Kundekretsen vokste, og jeg likte selvstendigheten, ansvaret og det å gi kvalitet for pengene. I dag er jeg ansatt og drifter et rengjøringsbyrå, men de «gamle» kundene vasker jeg fortsatt for et par dager i uken og hjelper til når det er behov. For meg er det supert å kunne kombinere jobben som driftsleder og renholdsoperatør.  

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– De dagene jeg vasker, vanligvis to dager i uken, starter jeg med å reise til kontoret og ordne utstyr som mopper, kluter og såpe. Jeg laster utstyret inn i bilen og kjører til kundene. De er sjelden hjemme når jeg kommer og vi har nøkkelavtale og en avtale om hva jeg skal vaske. Som oftest er det fokus på kjøkken, bad og andre rom i huset som trenger en vask. Det vanligste er å jobbe i en økt på tre timer og som oftest kommer jeg hver fjortende dag. Jeg må være effektiv og veldig forsiktig så jeg ikke ødelegger noe.

Ulykker skjer en gang iblant, og da kontakter jeg kunden og beklager med en gang. Jeg kan ha flere hus på en dag og førerkort er en nødvendighet for å kunne frakte utstyret fra et sted til et annet. Etter øktene reiser jeg tilbake til kontoret og vasker mopper og annet utstyr.  For at jobben skal være så enkel som mulig, er det viktig at produktene vi bruker er av topp kvalitet. Det er søkelys på miljøvennlige vaskemidler og utstyr som er skånsomme både for oss ansatte og for miljøet.  

Jeg gjør rent hos privatkunder, og de fleste har jeg vasket hos i tolv år. Kollegaene mine vasker også på kontorer, skoler, klinikker, restauranter og mange andre steder. Ved behov og sykdom hos kollegaer stepper jeg inn og hjelper til der det trengs. Jeg har som nevnt en kombinert stilling som driftsansvarlig og rengjører. Tre dager i uken er jeg på kontoret, og rekruttering er en del av jobben som jeg gjerne vil nevne. Det er ikke mange yrker som ikke stiller krav til utdanning og språkferdigheter. For meg var dette yrket er en vei til integrering, integrasjon og selvstendighet. Jeg tør påstå at det gjelder mange som ellers ikke har så store muligheter på arbeidsmarkedet.  Alle har ulike erfaringer og kompetanse, men jeg ser etter de som passer best for vårt firma. Noen snakker ikke norsk – andre er norske, og det er søkere både med og uten erfaring.

Hva kreves for å kunne jobbe som renholdsoperatør? 

– Det er ingen formelle krav til utdanning. Kravet er at derimot at du har god helse og er fysisk utholdende – jobben kan være fysisk tung. Det stilles også krav til effektivitet, fordi det er mye som skal vaskes i løpet av kort tid. Å ha kunnskap om kjemikalier og hvordan du behandler ulike overflater er noe man må kunne.  Selv har jeg tatt et tre måneders nettkurs i renhold som var veldig nyttig. Du kan også ta fagbrev, men det er veldig sjelden et krav. Førerkort derimot er oftest et krav.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Det passer for de som liker å være i bevegelse og reise fra sted til sted. Jeg jobber alene, mens andre jobber i team.  Å være nøye og like å levere topp kvalitet er kjempeviktig. Du må ha en yrkesstolthet, like å vaske og bli glad av et «skinnende» resultat.  Har du problemer med ryggen eller allergier, så passer det ikke.   

Det er ofte en super inngangsport for nye landsmenn fordi norsk sjelden er et krav. Det du derimot må kunne er å passe på deg selv og sette grenser for hva du fysisk er i stand til.

Hva liker du best med å være renholdsoperatør?

– For meg er fleksibiliteten det aller beste. Fordi jeg vasker for privatkunder, kan jeg delvis bestemme min egen arbeidstid. Jeg syntes jobben er relativt godt betalt i forhold til at det ikke er spesielle krav til utdanning.

Hva liker du minst?

– Jeg har aldri tenkt på hva jeg liker minst. Jeg er fornøyd og liker jobben min.

Image
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan starte for deg selv eller være ansatt. Det trengs renholdsoperatører i alle mulige bransjer og steder. Alt fra Nordsjøen, på sykehus, i private hjem, på skoler, hoteller og over alt ellers hvor det stilles krav til renhold.

Hva kan man forvente i lønn som rengjøringsoperatør?

– I en 100 % stilling er tarifflønnen cirka 400 000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som rengjøringsoperatør?

– Det var litt enklere å få jobb før. Vi får mange henvendelser og velger de som passer best for oss. Det er vanlig å få jobb via bekjente. Selv startet jeg ved å bli anbefalt av min egen mor.

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
Det passer for de som liker å være i bevegelse og reise fra sted til sted
Kravet er at derimot at du har god helse og er fysisk utholdende – jobben kan være fysisk tung