Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg flyttet til Norge fra Romania for 13 år siden. Det var litt tilfeldig at jeg søkte som renholder da jeg trengte en jobb, men det var full klaff. På intervjuet ble det snakk om fotball, som jeg var veldig interessert i, og som sønnen min spilte. Vi fant tonen, og jeg fikk jobben. 

Image
Renholdsoperatør Maricela Naprica er avbildet mens hun rengjør bystyresalen i Haugesund rådhus. Hun tørker over et stort bord, og i bakgrunnen ser i malerier og byvåpenet til Haugesund. Hun har lyst hår satt opp i en knute, og er iført mørkeblå T-skjorte
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Som renholdsoperatør i Haugesund kommune skal vi kunne rengjøre alle typer bygg. Det betyr at vi vasker rådhuset, barnehager, skoler, sykehjem, legevakt og brannstasjon, for å nevne noe. Vi jobber altså med mange forskjellige typer renhold og bygg, og mange ulike brukere.

Dagen starter gjerne med en fem minutters prat med kollegaer, der vi diskuterer og planlegger. Jeg kan starte med å rengjøre på et sykehjem, før jeg drar videre til en skole. Jeg skifter til arbeidsklær, og på sykehjem betyr det hvite klær. Så skifter jeg igjen når jeg skal videre til et nytt sted. Vi har nettbrett, der vi finner en oversikt over hva som skal rengjøres, og der vi kvitterer ut hva som er gjort.

Jeg har nettbrettet med på trallen når jeg jobber. Det gjør det enkelt å holde oversikt over hvilke rom som er rengjort, og hva som gjenstår. Her kan vi også se hvordan de ulike rommene og sonene skal rengjøres, og det er videoer som viser hvordan ting skal gjøres. Det er nyttig med film som hjelpemiddel, siden vi er kollegaer som kommer fra mange ulike land.

Vi jobber på mange forskjellige steder, derfor må du kunne kommunisere med forskjellige mennesker. I barnehager og på skoler er det barn, på sykehjem er det eldre pasienter og på rådhuset møter vi de som jobber der. 

Rutinene varierer, slik at vi gjerne gjør en type renhold i et bygg mandag, onsdag og fredag, mens vi gjør ekstra renhold tirsdag og torsdag. Det kan for eksempel være å polere, vaske vinduer eller fjerne støv i høyden. Vi rengjør på forskjellige måter etter hva som kreves der vi er. Det har kommet mer og mer maskinell hjelp, og jeg liker veldig godt å jobbe med maskiner der vi kan det.

Ellers må vi kunne mye om hvordan vi får det rent og fjerner eventuell smitte, samtidig som vi beskytter oss selv og andre, spesielt etter at koronaviruset brøt ut.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er viktig å ha fagbrev, men ikke et krav. Jeg tok fagbrev for tre år siden. Renhold er et fag i stadig utvikling, og jeg utvikler meg hele tiden som person og innen faget. Etter at jeg tok fagbrev merker jeg at jeg lærer enda mer, spesielt når jeg kan sette teorien i sammenheng med praksis. Det gjorde meg også mer bevisst på ergonomi og det å utføre renholdet på en trygg måte. Vi har lært så mye om hvordan vi skal beskytte oss og at jobben kan tilpasses ganske mye.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er klart at du må ha en viss fysisk form for å kunne stå og gå mye i løpet av arbeidsdagen. Jeg har astma selv, og vet at det er viktig å jobbe med et åpent vindu for å lufte ut, og bruke beskyttelse som munnbind og briller. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg setter pris på å kunne stå opp og gå på jobb. Jeg møter mye folk, og det er veldig kjekt å oppleve at de venter på deg, og er glade for å se deg. Jeg hilser alltid på de jeg møter og smiler mye, samtidig som jeg tar jobben min veldig seriøst. 

For meg er jobben mer enn det å tjene penger, det er utvikling, det er å være sosial og få et nettverk. Vi tar mange kurs og lærer mye, jeg tror ikke alltid folk tenker over hvor mye kompetanse yrket krever. Det er for eksempel helt ulike krav og rutiner for å gjøre rent på legevakten og på rådhuset i Haugesund, som er et fredet bygg.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Tidligere kunne jeg oppleve at vi ikke fikk så stor respekt for jobben vi gjorde. Men det har forandret seg med koronautbruddet. Nå opplever jeg at flere ser at det krever mye kunnskap, og at vi får en helt annen respekt. Folk ser hvor viktig jobben vår er.

Image
Renholdsoperatør Maricela Naprica er avbildet mens hun rengjør en trapp i Haugesund rådhus. Hun bruker en mopp, og står midt i trappen. Hun er vendt mot kamera og smiler, og er iført mørkeblå T-skjorte og bukse.
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Den passer om du liker å være aktiv, og trives sammen med mennesker. Du bør være flink til å kommunisere, selv om du ikke trenger å snakke perfekt norsk. Hvis du er interessert i å lære og gjøre en innsats, så kan du lære deg det meste. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mulig å få mer ansvar i jobben. I rollen som verneombud er jeg blitt involvert i kartlegging og veiledning av hvordan utstyr og maskiner blir brukt i avdelingen. Sammen med fagkonsulenter har jeg vært med på å lage videoene med renholdsrutiner og renholdsmetoder, som vi bruker for å forklare hvordan renholdet gjøres. Så det finnes mange spennende oppgaver og muligheter. Det går også an å ta master i renhold. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnen øker etter ansiennitet, og justeres etter 2, 4, 6, 8, 10 og 16 år. Som assistent er begynnerlønn 301.500 kroner i året. Når du har fagbrev er begynnerlønnen 350.800 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Det er gode muligheter for dem som er villig til å sette seg inn i det som kreves, og til å stå på. Renhold har blitt mer populært, og vi har en del unge folk som er interessert. 

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Vi tar mange kurs og lærer mye, jeg tror ikke alltid folk tenker over hvor mye kompetanse yrket krever.
Etter at jeg tok fagbrev merker jeg at jeg lærer enda mer, spesielt når jeg kan sette teorien i sammenheng med praksis.