Rådgiver i offentlig sektor

– En rådgiver skal gi gode råd, så du må være reflektert og kunne ta beslutninger, og også være mottakelig for tilbakemeldinger, sier Morten.
En mann med briller. Han har på svart genser, og har en gul nøkkelholder rundt halsen. Det er en hvit vegg i bakgrunnen.
Morten Sivertsen Lygresten, 30 år
Rådgiver i offentlig sektor
Vestlandet fylkeskommune, Bergen
«Å være rådgiver passer for de som liker å jobbe og samhandle med andre personer både digitalt og fysisk.»
― Morten Sivertsen Lygresten
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 05.04.2024
«Å være rådgiver passer for de som liker å jobbe og samhandle med andre personer både digitalt og fysisk.»
― Morten Sivertsen Lygresten
«Som rådgiver opparbeider du deg en veldig allsidig erfaring som vil gjøre deg ettertraktet både i det offentlige og private.»
― Morten Sivertsen Lygresten

Hvorfor valgte du å bli rådgiver i offentlig sektor? 

– Jeg er utdannet innen logistikk og Supply Chain management, og jeg har tatt både bachelor- og mastergrad ved Høgskolen i Molde. Jeg var ferdig utdannet våren 2020, midt under starten av covid-19-pandemien, så jeg ville ha en god og trygg arbeidsplass. I mars 2021 begynte jeg som rådgiver i Vestland fylkeskommune hos Mobilitet og kollektivtransport. 

Image
En mann i mørke klær, står foran en stor skjerm og holder en presentasjon. Han er på et kontor.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg jobber som rådgiver for strategisk innkjøp i Vestland fylkeskommune. En vanlig arbeidsdag starter for meg klokken åtte, og jeg begynner dagen med å gå gjennom e-post. Når du jobber som rådgiver for strategisk innkjøp, er du egentlig en prosjektleder. 

Etter at jeg har sjekket e-posten, går jeg rett for å sjekke status på de kjøpene som jeg har ansvar for. Strategiske kjøp er gjerne store rammeavtaler som alle i organisasjonen kan bruke, som for eksempel leiebilavtale, teknologitjenester, dronetjenester og så videre. Disse omtales som strategiske kjøp, fordi avtalene gjerne har lang varighet og stor verdi. 

Etter det et det som regel behov for en oppdatering med de andre faggruppene hos innkjøp. Vi er 22 personer i innkjøpsgjengen i Vestland fylkeskommune, der 4 jobber i Leikanger og 18 i Bergen. 

Videre er dagen som regel fylt med møter, hvor jeg møter mange spennende mennesker som hjelper meg med å kjøpe inn forskjellige varer og tjenester. Disse møtene kalles brukergruppemøter, der brukeren er ansatte på andre avdelinger i fylkeskommunen, som næring plan og innovasjonsavdelingen, infrastruktur og veiavdelingen eller mobilitet og kollektivtransport-avdelingen. Etter at jeg er ferdig med møtene, er det viktig å loggføre beslutningene vi har tatt i de forskjellige prosjektene, slik at vi blir ferdig med prosjektene til riktig tid. 

På slutten av dagen bruker jeg tid på å gå igjennom henvendelser som har kommet inn i løpet av dagen, og registrerer disse inn i en felles database. I denne databasen har alle rådgiverne i innkjøpsseksjonen mulighet til å se status på både gamle og nye prosjekter som kommer inn til oss. 

Hva kreves for å kunne jobbe som rådgiver i offentlig sektor? 

– Det kreves som regel utdanning av høyere grad på masternivå, med unntak av ingeniører som kan bli rådgiver etter bachelorgrad. Det er vanskelig å si hvilken utdanning som er mest relevant for å bli rådgiver i det offentlige, da rådgiver-begrepet brukes i forskjellige avdelinger som kan ha helt forskjellige oppgaver. 

Av personlige egenskaper bør en rådgiver være god til å kommunisere og samarbeide med mennesker. Du må være glad i å jobbe med informasjon og være strukturert. En rådgiver skal gi gode råd, så du må være reflektert og kunne ta beslutninger, og også være mottakelig for tilbakemeldinger. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Å være rådgiver passer for de som liker å jobbe og samhandle med andre personer, både digitalt og fysisk, samt ha mange baller i lufta på en gang. Det å være rådgiver i offentlig sektor krever at du er strukturert, da du fort kan få ansvar for store prosjekter og arbeidsoppgaver. 

Dette yrket passer ikke for deg som ikke liker å jobbe sammen med andre. Som rådgiver er du nødt til å forholde deg til andre personer, både fordi du skal gi gode råd, men også hente ut kunnskapen fra andre for å kunne kan gi og lage gode råd. 

Hva liker du best med å være rådgiver i offentlig sektor? 

– Det jeg liker best med å være rådgiver, er muligheten for å ta ansvar for store prosjekter og ha muligheten til å styre prosessene helt selv. 

Hva liker du minst? 

– Det er vanskelig å si hva jeg liker minst, men hvis jeg kan si hva som overrasket meg mest, er det at jeg som hovedregel må skrive på nynorsk. Det har tatt litt tid å friske opp den kunnskapen.

Image
En mann med briller og svarte klær. Han tegner på en tavle. Han er på et kontor.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som rådgiver i det offentlige kan du bli både seniorrådgiver og spesialrådgiver. For å bli seniorrådgiver må du som regel ha praktisk erfaring i tillegg til utdanning på masternivå. Hvis du vil bli spesialrådgiver, har du gjerne tatt en egen utdanning, i tillegg til arbeidserfaring og mastergrad

Som rådgiver opparbeider du deg en veldig allsidig erfaring som vil gjøre deg ettertraktet både i det offentlige og private, i mange ulike bransjer. 

Hva kan man forvente i lønn som rådgiver i offentlig sektor?

– Snittet i Vestland fylkeskommune for rådgivere er 648 494 kroner i året, men vi har et intervall som strekker seg fra 500 000 til 800 000 kroner. Hvor du blir plassert på lønnsstigen, kommer an på hvor lang utdanning du har, ansiennitet og alder. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som rådgiver i offentlig sektor?

– Sjansen for å få jobb som rådgiver er ganske stor, da rådgivere finnes i alle offentlige organisasjoner. Jeg opplever at stort sett det ligger ute rådgiverstillinger i det offentlige hele året og i hele landet.