Psykiater
Hvorfor valgte du å bli psykiater?
– Da jeg utdannet meg til lege, var jeg ikke sikker på hvilken vei jeg skulle gå videre. Men i turnustjenesten var jeg på psykiatrisk avdeling, og senere jobbet jeg et halvt år som fastlege. Det var mange som kom med psykiske problemer, og det gjorde at jeg fikk lyst til å lære mer om det. Som lege ønsker man jo å hjelpe folk, så jeg ville forstå hva psykiske lidelser innebærer, og hva man kan gjøre for at folk skal få det bedre.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Som privatpraktiserende psykiater består dagen for det meste av samtaler med pasienter. Jeg har cirka seks pasienter hver dag. På begynnelsen og slutten av dagen er det noe papirarbeid. En samtale varer omtrent 50 minutter, og så har jeg 10 minutter med journalføring før neste pasient kommer.
Det kan veksle mellom utredning av psykiske lidelser og ADHD, eller samtaler med folk som har angst, depresjon, spiseforstyrrelse eller andre utfordringer. Jeg har samtalebehandlinger og foretar også en vurdering om pasientene trenger medisiner. Ved utredninger av for eksempel ADHD, brukes mye spørreskjemaer. Da er det også vanlig å ha samtale med foreldre for å få mer informasjon. Ved samtalebehandling tilpasses det den enkeltes behov, avhengig av hva de sliter med. Jeg bruker ofte kognitiv terapi der man jobber med å bryte negative tankemønstre og å utvikle teknikker for å takle vanskelige situasjoner i hverdagen.
Det er stor forskjell på å være psykiater med privatpraksis, og å jobbe på sykehus. Jeg har mer forutsigbare dager og legger selv opp dagene og bestemmer selv hvor mye jeg vil jobbe. På sykehusene er pasienten gjerne mye dårligere og trenger tettere oppfølging. Der er det også et stort behov for tverrfaglig samarbeid, og dermed bruker man en del tid på møtevirksomhet.
Hva kreves for å kunne jobbe som psykiater?
– Først må du ta en seksårig utdannelse som lege. Deretter må du ta en spesialisering innenfor psykiatri som tar cirka fem år. Systemet var litt annerledes da jeg ble psykiater. Etter medisinstudiet mitt hadde jeg først turnustjeneste i halvannet år i Aust-Agder. For å bli psykiater hadde jeg så et femårig spesialiseringsløp i Østfold.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Du må være glad i mennesker, og du må være nysgjerrig på dem. Du må også være en god lytter, og du må like å bruke tid på pasientene. Det er forskjellige jobbmuligheter innenfor psykiatrien som passer for ulike typer mennesker. Det er for eksempel stor forskjell på akuttpsykiatri og det å drive som privatpraktiserende psykiater, slik som jeg gjør nå.
Hva liker du best med å være psykiater?
– Det er et meningsfylt yrke siden du kan bidra til at mennesker får et bedre liv. Dessuten synes jeg det er spennende og lærerikt å møte de ulike pasientene. Det er også fint å få bruke den kunnskapen jeg har tilegnet meg gjennom mange år. Jeg er veldig glad i jobben min, og jeg ønsker å jobbe så lenge jeg kan.
Hva liker du minst?
– Jeg er ikke spesielt glad i papirarbeidet. Det er mye journalskriving. Spesielt ved utredninger bruker jeg mye tid på skrive rapporter og lignende. Tidligere jobbet jeg som psykiater på poliklinikk på sykehuset. På sykehusene er det dessverre mangel på folk, og det fører til stor slitasje på dem som jobber der. Da jeg jobbet der, følte jeg ofte at jeg ikke fikk gitt så god hjelp til alle som jeg burde, fordi det ikke var tid til det. På sykehuset var også arbeidstiden belastende, siden jeg måtte jobbe vakter til ulike tider. I dag jobber jeg kun hverdager, og kun på dagtid.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du kan jobbe med mye forskjellig innenfor psykiatrien. Som privatpraktiserende jobber jeg alene, men mange psykiatere jobber i tett samarbeid med andre helsefaglige yrkesgrupper som psykiatriske sykepleiere, vernepleiere, psykologer, helsefagarbeidere og leger innen andre spesialiteter. Du kan for eksempel jobbe med akuttpsykiatri, alderspsykiatri, på psykoseavdelinger, eller du kan være del av oppsøkende team som drar hjem til pasientene. Du kan også jobbe med rettspsykiatri med pasienter som er dømt til behandling. I tillegg kan du drive med forskning. Det er også gode muligheter for å få jobb som psykiater i utlandet. Du kan for eksempel jobbe i Sverige og Danmark. Og ønsker du å jobbe lenger vekk, har både New Zealand og Australia behov for psykiatere. Selv har jeg jobbet i New Zealand i ett år.
Hva tjener en psykiater?
– Gjennomsnittslønna ligger omtrent på en million, tror jeg. Men siden det er stor mangel på psykiatere, er det mange som har forhandlet seg til en bedre lønn. Du kan også få diverse tillegg, som for eksempel vakttillegg hvis du jobber på sykehusene. Så det er veldig variabelt.
Hvordan er sjansene for å få jobb som psykiater?
– Det er veldig gode sjanser for å få jobb. Det er stor mangel på psykiatere i Norge.
Tilhørende utdanninger
Medisin profesjonsstudium
Du lærer om medisiner og hvordan sykdommer oppstår, forebygges og behandles. For å bli lege må du ta et profesjonsstudium i medisin, det er en seksårig utdannelse.
Finn studier