Provisorfarmasøyt

– Yrket passer godt for deg som liker realfag, kanskje spesielt kjemi, og som trives med detaljer og nøyaktighet, sier Camilla.
En kvinne med langt rødt hår står i en kontorgang og smiler mot kameraet. Hun har på seg en mørk kjole med oransje flekkete mønster..
Camilla Wibetoe, 36 år
Provisorfarmasøyt
Novo Nordisk
«Farmasistudiet ligger veldig fint i skjæringspunktet mellom helsefag og realfag.»
― Camilla Wibetoe
Tekst og foto:
Eline Nesje
Publisert: 20.06.2025
«Farmasistudiet ligger veldig fint i skjæringspunktet mellom helsefag og realfag.»
― Camilla Wibetoe
«Farmasiutdanningen er grundig og omfattende, og selv om jeg ikke jobber direkte med pasienter eller i apotek nå, er jeg veldig glad for den faglige basen den ga meg.»
― Camilla Wibetoe

Hvorfor valgte du å bli provisorfarmasøyt?

– På videregående likte jeg realfag best og jeg var nysgjerrig på de forskjellige helsefaglige retningene. Da jeg skulle velge utdanning var det viktig for meg å finne noe som ga gode og varierte muligheter for jobb etter studiene. I tillegg ønsket jeg å kunne bosette meg der jeg ville.

Jeg var også opptatt av at utdanningen ga meg et tydelig bilde på hvilke jobber jeg kvalifiserte for etter endt studie. Valget falt på farmasistudiet, fordi det ligger veldig fint i skjæringspunktet mellom helsefag og realfag.

Jeg tok mastergraden min i farmasi på Blindern og ble provisorfarmasøyt. Underveis i studiene visste jeg ikke helt hva jeg ville jobbe med. Jeg hadde ekstrajobb både i apotek og for et legemiddelfirma, og det var nok det som åpnet døren videre. 

Da jeg var ferdig, søkte jeg jobb i legemiddelindustrien – og fikk det. Nå har jeg jobbet i bransjen i over ti år og hatt flere ulike roller underveis.

Image
Kvinnen sitter i et møterom og blar i noen dokumenter mens hun leser. En bærbar PC og mobiltelefon ligger på bordet foran henne.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg? 

– En vanlig arbeidsdag som provisorfarmasøyt i legemiddelindustrien kan variere mye, avhengig av hvilken rolle man har. For min del er jobben mest kontorbasert, enten jeg sitter på kontoret eller har hjemmekontor. 

Jeg jobber mye med forskjellige prosjekter, noe som innebærer samarbeid med mange ulike avdelinger. Jeg deltar i både interne og eksterne møter, og ofte i kreative prosjektmøter der vi utvikler nye ideer sammen. 

Min hovedoppgave er å kvalitetssikre at det som lages av materiell og innhold gir god og balansert informasjon om legemidlene og sykdomsområdene. Det kan for eksempel være brosjyrer, presentasjoner, opplæringsmateriell til helsepersonell, eller informasjonsmateriell til pasienter og pårørende. Jeg sjekker at informasjonen er riktig, balansert og følger alle regler. Legemiddelindustrien er en bransje med strenge krav til hva man kan kommunisere til hvem og hvordan informasjon skal presenteres.

Jeg jobber vanligvis fra klokken 08.00 til 16.00, og har fleksibel arbeidstid. I min rolle er det lite reising, men det varierer veldig i bransjen. Noen har jobber der de er ute og reiser nesten hver dag. For eksempel til møter, foredrag eller arrangementer. Andre jobber mer som støttefunksjoner fra kontoret, og flytter mindre på seg.

Det finnes mange ulike roller i legemiddelindustrien. Noen jobber med å oppdatere pakningsvedlegg og skrive tekster til felleskatalogen. Andre håndterer bivirkningsrapportering, kliniske studier, eller pris og refusjon. Noen jobber med salg og markedsføring, eller som medisinske rådgivere som holder foredrag og svarer på spørsmål fra helsepersonell. Derfor ser arbeidsdagen ganske forskjellig ut, avhengig av hva slags rolle man har og hva man liker å gjøre – enten det er mye reising eller en mer fast kontorhverdag.

Det er viktig å tenke gjennom hva man trives med, enten man vil bli farmasøyt generelt, eller ønsker seg inn i industrien.

Hva kreves for å kunne jobbe som provisorfarmasøyt? 

– For å bli provisorfarmasøyt tar man en master i farmasi, enten som et integrert femårig løp, eller som en bachelor etterfulgt av master. Tittelen er beskyttet, og man får autorisasjon som helsepersonell når man har bestått apotekpraksis og avsluttende eksamen. 

Farmasiutdanningen er grundig og omfattende. Jeg jobber ikke direkte med pasienter eller i apotek nå, men jeg er veldig glad for den faglige basen den ga meg. Den gir et godt fundament – både i teori og praksis.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Yrket passer godt for deg som liker realfag, kanskje spesielt kjemi, og som trives med detaljer og nøyaktighet. Det er viktig å ha et godt blikk for kvalitet, siden arbeidet ofte krever at man følger strenge regler og prosedyrer. Man må kunne jobbe strukturert og være komfortabel med ansvar.

Samtidig bør man like å samarbeide med andre. I legemiddelindustrien jobber man ofte tverrfaglig, sammen med blant annet leger, sykepleiere, biologer, kjemikere og økonomer. Derfor er det en fordel å være god til å kommunisere og være åpen for andres perspektiver.

Mange store legemiddelfirmaer er internasjonale, derfor er det viktig å beherske både norsk og engelsk. I tillegg må man like å lære nye ting, og være komfortabel med at både arbeidsmetoder og produkter stadig endres. Yrket passer mindre godt for deg som helst vil jobbe helt alene eller som ikke trives med endring.

Hva liker du beste med å være provisorfarmasøyt? 

– Noe av det jeg liker best med å være provisorfarmasøyt er hvor variert det er. Etter jeg ble ferdig utdannet har jeg jobbet over 10 år i legemiddelindustrien i mange forskjellige roller, og stadig hatt mulighet til å lære noe nytt.

Hva liker du minst? 

– Siden mulighetene er så brede, vil det være en del jobber man kanskje ikke føler seg helt rustet for når man er ferdig med studiene. Utdanningen gir utgangspunktet, men man må selv finne ut hvilken vei man vil gå videre. Det kan derfor føles litt skummelt å søke på jobber i starten, hvor veldig mye er nytt. På den andre siden gir det gode muligheter til å utvikle seg.

Image
Kvinnen sitter inne i en liten telefonboks på kontoret, snakker i mobiltelefon og jobber samtidig på en bærbar PC.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Farmasøyter i legemiddelindustrien jobber med alt fra kliniske studier, legemiddelsikkerhet, utvikling av informasjonsmateriell, salg, markedsføring, rådgivning, kvalitet og mye annet.

Utenfor industrien kan man blant annet jobbe i apotek, på sykehus, i offentlig forvaltning eller i forskning og utdanning. Selv om farmasi er et profesjonsstudium som leder til en konkret yrkestittel, vil du som farmasøyt være attraktiv i mange bransjer hvor de trenger realister med øye for kvalitet og detaljer.

Av videreutdanning kan man blant annet ta en master i klinisk farmasi eller gå videre med en doktorgrad. I tillegg kan man selvfølgelig bygge på med en rekke ulike kurs eller etterutdanninger innenfor farmasien eller utenfor, for eksempel helseøkonomi, ledelse, markedsføring og lignende.

Hva tjener en provisorfarmasøyt? 

– I legemiddelbransjen er individuelle lønnsavtaler og lønnsforhandling ganske vanlige, og det varierer med hvilken rolle man har og den enkeltes erfaring. I tillegg kan den totale pakken avhenge av om firmaet har bonusordning, om det følger firmabil med stillingen og andre goder. Grunnlønn for en nyutdannet provisorfarmasøyt i legemiddelindustrien kan ligge i området 650 000700 000.  

Hvordan er sjansene for å få jobb som provisorfarmasøyt? 

– Mulighetene for å få jobb som farmasøyt er veldig gode, og mange får relevant jobb før de er ferdige med studiene. I apotek er det mange ledige stillinger og gode muligheter til å jobbe i hele Norge. Legemiddelindustrien sysselsetter langt færre, og antall stillinger som legges ut vil derfor naturlig nok ikke være like mange. 

En del roller krever ofte at man har relevant erfaring, og man konkurrerer også med søkere med annen utdannings- og yrkesbakgrunn. Men, mulighetene er absolutt der, og for mange er en deltidsjobb underveis i studiene eller et vikariat etter fullført grad, et veldig godt sted å starte.

Tilhørende utdanninger

Farmasi

Du lærer hvordan legemidler utvikles og produseres, hvilken virkning de har på menneskekroppen og hvordan de skal brukes.

Finn studier