Prosessingeniør

– Med økt fokus på bærekraft og grønn teknologi vil etterspørselen etter prosessingeniører trolig øke i framtida, sier Weronika.
Dame med lyst hår og gule arbeidsklær smiler mot kamera.
Weronika Magdalena Krason, 23 år
Prosessingeniør
Elkem, Ålvik
«Norge er et land som utvikler seg raskt, og behovet for prosessingeniører er stort. »
― Weronika Magdalena Krason
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 30.05.2024
«Norge er et land som utvikler seg raskt, og behovet for prosessingeniører er stort. »
― Weronika Magdalena Krason
«Dette yrket passer for personer som liker ansvar og er i stand til å ta avgjørelser. »
― Weronika Magdalena Krason

Hvorfor valgte du å bli prosessingeniør? 

– Jeg har alltid visst at jeg ville studere realfag, og det største målet var å studere medisin. Da det ikke gikk helt etter planen, kom jeg inn på kjemiingeniørstudiet. Der kunne jeg velge fordypning i enten miljøteknologi eller prosessteknologi. Det var veldig spennende med store anlegg, så valget falt på prosessteknologi. 

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg jobber på et smelteverk hvor vi produserer FeSi-metall i store elektriske ovner. Der bruker vi strøm til å omdanne råvarer til flytende metall på rundt 1800 grader. Metallet tapper vi ut av ovnen før vi tilsetter blant annet magnesium for å lage FSM (ferrosilisium magnesium). Dette kalles å legere. Jeg har ansvar for tappeprosessen. Vi tapper metallet i store øser som blir transportert videre til FSM. Det må være en viss mengde metall, og i tillegg må temperaturen på metallet være høy nok. 

Ovnsdrift og tappeprosess er tett sammenvevde, så jeg samarbeider mye med prosessingeniørene som jobber med ovnsdrift. Vi overvåker hele tiden ovns- og tappedata for å oppnå optimal drift og god tapping, som er nødvendig for å lage FSM. Årlig produserer vi om lag 60 000 tonn ferdig produkt. 

Min hovedoppgave som prosessingeniør er å følge opp den daglige drifta. Jeg skal sørge for faglig opplæring av operatørene, at utstyret vi bruker til tapping er optimalt og trygt, og at selve tappeprosessen går smidig. Jeg jobber også med tiltak for å sikre tryggest mulig operasjon og håndterer alt som dukker opp innenfor mitt ansvarsområde. 

I tillegg er jeg involvert i prosjekt knyttet til tapping, enten som bidragsyter eller prosjektleder. Dagene mine varierer mye, noen dager er svært travle mens andre dager er roligere. Det avhenger av produksjonen, stans på ovnene eller prosjekt som pågår. 

Produksjon går døgnet rundt, så det er ikke alltid jeg er ferdig på jobb klokka 15. Ved større prosjekter eller stanser kan dagene bli lengre, og jeg er alltid tilgjengelig på telefon om noe skulle skje. 

Hva kreves for å kunne jobbe som prosessingeniør? 

– En prosessingeniør må ha en ingeniørutdanning, helst innen prosess eller kjemi. Mange tar fagbrev i kjemiprosess før de går videre på fagskole eller begynner å studere ingeniørfag. 

Mange ingeniørutdanninger har en lik grunnmur, som gjør at du kan ende som prosessingeniør uansett hvilken retning du valgte på ingeniørstudiet. På smelteverket vårt har vi både prosessingeniører, kjemiingeniører og ingeniører innen reservoarfysikk som jobber som prosessingeniører i ulike delprosesser. 

Gode kommunikasjonsevner er viktige da du jobber tett med mange andre. Du må også kunne være fleksibel. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Dette yrket passer for personer som liker ansvar og er i stand til å ta avgjørelser. Du må ha forståelse for både prosessdelen og det tekniske rundt anlegget. 

I perioder kan du ha svært travle dager, så du bør være god på organisering og å holde oversikt over alle oppgavene dine. Det skjer ofte ting fortløpende, så du må være flink til å prioritere og lage planer basert på den informasjonen du til enhver tid har. 

Hva liker du best med å være prosessingeniør?

– Det jeg liker best med jobben min er variasjonen i det daglige. Jeg møter mange forskjellige situasjoner og utfordringer, og ofte krever situasjonen nye løsninger. Jeg trives godt med kollegaene mine og gleder meg til å komme på jobb hver dag. 

Hva liker du minst? 

– Det er vanskelig å peke på noe spesifikt jeg liker minst, men kanskje det kan være feilkommunikasjon når du jobber med et prosjekt og leverandører. Det er frustrerende når det viser seg at alle har jobbet i motsatt retning på grunn av dårlig kommunikasjon. 

Image

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan bygge på med både mastergrad og doktorgrad. Du kan jobbe med prosjektledelse, utviklingsteknologi, prosessteknologi, maskinteknikk, olje, laboratorium og egentlig alt du skulle ønske deg i en ingeniørverden, så lenge du har interesse for det. Med andre ord er det svært mange muligheter!

Elkem er et internasjonalt selskap, så det er spennende når jeg får reise og besøke andre verk. Størrelsen til bedriften gir mange muligheter for videre utvikling og ulike stillinger innenfor selskapet. 

Hva kan man forvente i lønn som prosessingeniør?

– Nyutdannede ingeniører tjener om lag 580 000 kroner i privat sektor. Ved lengre ansiennitet ligger snittet på om lag 826 000 kroner. Lønn kan variere basert på erfaring, ansvarsområde og geografisk plassering. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som prosessingeniør?

– Norge er et land som utvikler seg raskt, og behovet for prosessingeniører er stort. Jeg vil si at sjansene for å få jobb er gode. Selv fikk jeg denne jobben et halvt år før jeg var ferdigutdannet. Med økt fokus på bærekraft og grønn teknologi, vil etterspørselen etter prosessingeniører trolig øke i framtida. 

Tilhørende utdanninger

Kjemi og bioteknologi

Du lærer om stoffer, hvordan disse reagerer med hverandre, og hvor de finnes. Du kan velge både praktisk rettet kjemi med mye laboratoriearbeid, eller rene teoretiske studier.

Finn studier
Kjemiprosessfag

Du lærer å styre og overvåke produksjon i prosessindustrien samt rense drikkevann, avløpsvann og prosessvann.

Finn studier