Profileringsdesigner
Hvorfor valgte du å bli profileringsdesigner?
– Det er litt tilfeldig. Jeg tok først en akademisk utdannelse, men da jeg var ferdig å studere, følte jeg ikke at denne retningen var det riktige for meg. Jeg har alltid vært veldig kreativ, så jeg begynte å jobbe med webutvikling. Deretter fikk jeg jobb i en bedrift som hadde en profileringsavdeling som drev med reklameproduksjon. Det var da jeg fant ut at det var profileringsdesigner som var riktig yrke for meg.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Firmaet jeg jobber i, driver med såkalt storformatproduksjon innen skilt og dekor. Vi jobber blant annet med bildekor, skiltdesign, vindusdekor, dekor av tak og gulv og veggdekor.
Dagen starter gjerne med at jeg har en kommunikasjon med en kunde. Det kan for eksempel være en bestilling på et skilt. Da er det nødvendig å forske litt hos kunden for å finne ut hva han eller hun ønsker. Det er mange valg som må tas, for eksempel i forhold til størrelse, farge og materiale. Etter hvert presenterer jeg noen forslag som jeg har laget grafisk.
Mye av jobben min går ut på å snakke med folk. I løpet av en uke kan jeg kanskje snakke med 50 forskjellige mennesker. Jeg liker kundeservice-biten. Man blir god på å vite hva man skal spørre om. Mersalg er også en viktig del av jobben. Hvis en kunde har bestilt et skilt av oss, vil vi gjerne prøve å selge inn flere produkter. Har de kanskje noen lokaler som har behov for dekor? Trenger de klistremerker? Er det andre ting vi kan vi tilby?
Noen prosjekter går over lang tid, mens andre bestillinger har korte tidsfrister. Hvis det er snakk om nybygg, er vi ofte de siste som blir involvert. Kunden kommer kanskje like før åpning og trenger skilt. Da må vi hive oss rundt. Til tider er det veldig hektisk. Vi kan ha mange kunder på samme tid, og vi må derfor klare å ha flere tanker i hodet på en gang.
Som profileringsdesigner kan man også drive med produksjonen, altså å lage produktene våre. Det er ikke min jobb. Men jeg kommuniserer ofte med de som jobber i produksjonen, og jeg kan også bistå hvis det er behov for det. Da får jeg brukt kroppen på en helt annen måte enn i det daglige. Det er et tungt yrke, så man må være fysisk sterk.
Hva kreves for å kunne jobbe som profileringsdesigner?
– Du kan jobbe som profileringsdesigner uten utdanning, men du stiller sterkere hvis du har fagbrev. Fagbrevet kan du få ved å velge yrkesfag på videregående. Det første året velger du «Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign». Det andre året velger du «Interiør og eksponeringsdesign». Deretter følger to år som lærling i profileringsdesignfaget.
Selv tok jeg voksenopplæring. For hvis du har jobbet i yrket i seks år, kan du gå opp til eksamen. Jeg meldte meg selv opp til eksamen, og jeg ble overrasket over hvor omfattende den var. Som oppgave måtte du gå gjennom hele prosessen fra design til anbefalt produksjon og materiale. I tillegg måtte du beregne kostnadene og komme frem til antatt leveringstid.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Du må være framoverlent og handlekraftig. Du må kunne stole på deg selv og stå i de valgene du har tatt. Du må like å ha det hektisk. Og så må du være både nysgjerrig og løsningsorientert. I tillegg må du være sosial og like folk. Det er en fordel å være kreativ, men denne egenskapen kommer lenger ned på lista.
Hvis du liker et lavere tempo og å bruke god tid på å komme fram til en løsning, passer ikke dette yrket for deg. Og for introverte, kan nok denne jobben lett bli slitsom.
Hva liker du best med å være profileringsdesigner?
– Det er en kjempegøy jobb og en fantastisk bransje å være i. Vi har et godt samarbeid med mange andre byråer og møter mange kule folk. Det å prate med mange ulike mennesker, både samarbeidspartnere og kunder, gir meg mye.
Det jeg liker aller best må være når jeg gir kundene det de ønsker. Det er moro å grave i hjernen til folk for å prøve å finne ut hva de egentlig ser for seg. Når jeg presenterer noe og kunden sier at «det er akkurat det jeg tenkte,» gir det en god følelse. I tillegg er det givende å se det ferdige resultatet. Det er gøy når jeg er steder der jeg kan se noe jeg har kommet fram til.
Hva liker du minst?
– Det må være når det er korte tidsfrister slik at jeg må ta valg som jeg kanskje skulle tenkt litt mer på.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er mange muligheter innenfor yrket. Man kan jo velge å jobbe mest på PC-en slik jeg gjør, der man designer et produkt grafisk. Så kan man jobbe i produksjonen med å lage produktet. Man kan også jobbe med å montere det vi lager. Og ellers inneholder yrket både rådgiving og veiledning ovenfor kunder. Med denne kompetansen kan man også få jobb som selger hos leverandører. Yrket kan også være et springbrett til for eksempel å studere markedsføring av ulike slag.
Hva tjener en profileringsdesigner?
– Det er vanskelig å komme med et konkret tall, for det er veldig store variasjoner i forhold til arbeidssted og hvor i landet du jobber. Jeg vil tro at en profileringsdesigner i Oslo tjener mer enn en som jobber i en mindre by.
Hvordan er sjansene for å få jobb som profileringsdesigner?
– Jeg vil tro det er gode sjanser. Kunnskapen vi sitter på kan vi bruke til veldig mye. Har man kompetanse innenfor dette feltet, kan man få jobb i hele verden.
Tilhørende utdanninger
Profileringsdesignfag
Du lærer å lage kommunikasjonsmateriale tilpasset målgruppen i et samfunn. Dette kan for eksempel være utvikling av reklameskilt, plakater og emballasje til ulike produkter.
Finn studier