Profileringsdesigner
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg visste jeg ville jobbe med noe kreativt, enten innen interiør eller design. På videregående fant jeg ut at jeg likte profileringsdesign best ettersom jeg liker godt å jobbe med hendene mine. I tillegg synes jeg også at det er veldig spennende å jobbe med design i for eksempel Adobe Illustrator.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Arbeidsdagen er variert og kan inneholde alt fra design til produksjon og montering. Det kan ofte være hektisk i løpet av dagen, så derfor er det viktig å sette seg godt inn i ordrer og prioriteringer. Dagen starter derfor ofte med et planleggingsmøte sammen med produksjonssjefen og de andre på avdelingen.
Typiske arbeidsoppdrag vil være produksjon av bannere, bildekor, rollup, etiketter, ulike skilttyper, tekstiltrykk med mere. Vi bruker ulike typer maskiner til å produsere produktene våre, så en viktig del av jobben er å sette opp og klargjøre filene før de sendes til trykk eller skjæring. Håndtering av maskinene krever at du er teknisk anlagt og at du har interesse for data.
Jeg jobber for det meste inne i produksjonsavdelingen, men noen ganger blir jeg også med montørene ut for å montere, for eksempel vindusfrost eller dekor på bil. Det synes jeg er veldig kjekt.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Det er ingen formelle kompetansekrav til å kunne utøve jobben som profileringsdesigner, men du bør ha god fagkunnskap, og være detaljert og løsningsorientert. Med et fagbrev vil du nok stille sterkere i arbeidsmarkedet, særlig hvis du mangler realkompetanse. Fagbrevet får du ved å gå to år på yrkesfagskole og så to år som lærling. Deretter kan du velge å gå videre på skole og ta mesterbrev.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Dette er en fysisk jobb med mye stående arbeid. I tillegg vil det også være en del tunge løft av for eksempel folieruller, bannerduker og skiltplater. Du bør derfor være i noenlunde god fysisk form.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Jeg liker at det er en variert og kreativ jobb. For å finne de beste løsningene for et prosjekt må jeg ofte tenke nytt og kanskje samarbeide med kollegaene mine. Dette gjør at jeg hele tiden får utfordret meg selv på en positiv måte. I tillegg er jeg også veldig glad i å jobbe med detaljerte arbeidsoppgaver som krever presisjon og nøyaktighet.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Det kan til tider være hektisk, og siden mye av arbeidet krever at du er veldig nøyaktig, kan det lett skje at du gjør en liten feil som du må ta opp igjen. Det er jo litt kjedelig, men kvalitet er viktig så dette er en del av jobben.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Du må like å jobbe med små detaljer, være flink til å kommunisere, men også kunne jobbe selvstendig. Noen ganger må du lage designet selv, så da bør du også være kreativ og ha estetisk sans. I tillegg bør du være teknisk flink, da du bruker mange ulike maskiner og dataprogrammer.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Hvis man videreutdanner seg eller opparbeider seg mer kompetanse, kan man for eksempel jobbe som grafisk designer eller reklamemontør, siden dette er en del av fagbrevet. Jeg bistår allerede våre grafiske designere og montører med mindre oppdrag, og synes dette er veldig spennende.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Hos oss følger vi tarifflønn.
Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Å få jobb som profileringsdesigner er nok ikke det enkleste. En lærlingplass kan derfor være en fin måte å få en fot innenfor bransjen på. Er du heldig, får du jobb på lærlingplassen slik jeg gjorde, eller du kan få en fin attest/henvisning videre til andre mulige arbeidsgivere.
Tilhørende utdanninger
Profileringsdesignfag
Du lærer å lage kommunikasjonsmateriale tilpasset målgruppen i et samfunn. Dette kan for eksempel være utvikling av reklameskilt, plakater og emballasje til ulike produkter.
Finn studier