Postbud
Hvorfor valgte du å bli postbud?
– Da jeg begynte på videregående, begynte jeg på en linje jeg angret på. Jeg sluttet derfor på skolen og tok et friår for å jobbe. Da fikk jeg jobb som praktikant på et postkontor. Der hadde jeg mange ulike arbeidsoppgaver, blant annet sortering av brev og pakker. Jeg elsket å være der! Jeg jobbet der et halvt år, men fikk ikke videre jobb. Etter det hadde jeg ulike jobber. Så begynte jeg å ta opp fag for å få studiekompetanse. Men mens jeg gjorde det, dukket det opp en ledig stilling som postbud. Den søkte jeg på siden jeg syntes det var så gøy det halvåret som 16-åring. Det førte til at jeg først fikk jobb som tilkallingsvikar, og etter det fikk jeg en 100 % fast stilling. Jeg har nå jobbet som postbud i litt over tre år.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Vi starter dagen på terminalen klokka 6.30. Posten kommer ferdig sortert. Vi må plassere den inn i kjøretøyet vårt på en måte som gjør at det er lett å ta ut igjen. Vi har også en app som vi må sjekke for å se om det er noen endringer i adresser, om noen har flyttet inn eller ut. Så må vi sjekke hylla for den ruta vi skal kjøre, for der kan det ligge brev som har vært feilsortert, aviser eller andre oppbevaringer som skal ut. Det kan også være pakker som vi sorterer inn i kjøretøyet så godt som mulig. Arbeidet på terminalen tar omtrent en halv time. Vi avslutter med å kle på oss tøy som passer til været. På vinteren har vi en varm dress. Så er vi klare for å kjøre ruta vår. Resten av dagen består stort sett av å levere ut post.
Hvor lang tid det tar å levere ut post, varierer. Mandager er for eksempel den lengste dagen, for det er den dagen med mest reklame. Da er arbeidsdagen på cirka åtte og en halv time. Tirsdager og fredager er de korteste dagene. Vi kjører stort sett ulike ruter hver dag, og det gjør at man blir en mester i å finne frem og man blir godt kjent i distriktet. Man kan oppdage fantastiske steder man ikke visste om. Levering av blader og brev er hovedjobben. Men noen dager kan vi bli satt opp til å levere pakker i postkassa. Det kan variere fra uke til uke.
Når alt er levert ut, kjører vi tilbake til terminalen. Da har vi med oss diverse post og pakker som må sorteres. Det kan være feilsendte brev, pakker som ikke har fått plass i postkassa, brev fra tømmekasser og pakker og brev fra postkassene som skal sendes. På terminalen sorteres disse i sekker, kasser og hyller til postuttak. Det tar kanskje 15–20 minutter.
Hva kreves for å kunne jobbe som postbud?
– Det kreves ingen utdanning. Det eneste som kreves, er at du har førerkort og politiattest.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette er et yrke som passer for dem som er glad i å være ute, og som liker å jobbe selvstendig. Du må være blid og serviceinnstilt, for du møter ofte på kunder. I tillegg bør du være i god form siden det er en del tunge løft i løpet av dagen. Og du må like å gå mye i løpet av en dag. Du må også tåle at det til tider er mye å gjøre, og at det kan være vanskelige kjøreforhold.
Siden du jobber mye alene, passer det ikke for dem som vil være en del av et stort team. Det er heller ikke noe for dem som lett fryser, og som ikke tåler å være ute hele dagen.
Hva liker du best med å være postbud?
– Jeg liker å være ute hele året og på den måten få oppleve alle årstidene. Og så liker jeg å treffe mange hyggelige mennesker. Det hender jeg slår av en prat hvis jeg har tid til det. Dessuten liker jeg at jeg kan være selvstendig. Det er en stor frihet at ingen henger over skuldra mi. Jeg synes det er en helt fantastisk jobb. Etter en hel dag ute er jeg deilig sliten når jeg kommer hjem. Og så har jeg flotte kollegaer som jeg møter i begynnelsen og slutten av dagen.
Hva liker du minst?
– Det eneste må være utfordringen med kjøreforhold. I vinter har det vært mye snø. Det er vanskelig å kjøre på snø og is. Og så er det perioder da det er mye å gjøre, det kan tære på litt. Black Week og jula er veldig hektiske perioder.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er flere muligheter i posten. Man kan jobbe med sortering på den store terminalen i Lørenskog der all post sorteres. Du har også mulighet til å jobbe med sortering av pakker på de stedene der pakkene tas imot. Så kan du kjøre med lastebil og vogntog for å levere pakker til de forskjellige terminalene. I en periode betalte posten deler av lastebillappen. Du kan også være med på traineeprogram for å få en lederstilling i posten.
Hva tjener et postbud?
– Det er litt forskjellig. Jeg tjener 463 000 kroner. Jeg går ut fra at de som har vært i posten lenger enn meg, tjener mer. Du har også muligheter til å tjene mer ved å jobbe overtid. Du kan for eksempel kjøre ut med reklame på søndager.
Hvordan er sjansene for å få jobb som postbud?
– De er svært gode, tror jeg. Det har vært en del ledige stillinger nylig. Det er mange som skal gå av med pensjon. Jeg har et inntrykk av at hvis man først har blitt postbud, er man det til man går av med pensjon. Det er også stort behov for sommervikarer, så det kan være en naturlig inngang til jobb i postvesenet.