Hvorfor valgte du dette yrket?

– Etter videregående hadde jeg ingen konkrete ønsker om hva jeg ville bli eller jobbe med. Jeg hadde vært på Andøya og studert romteknologi på videregående der, og hadde studiekompetanse, men ville ta et jobbeår etter videregående. Onkel jobbet i posten, og jeg spurte om de trengte vikarer. Så begynte jeg der som lørdagsvikar, men endte opp med å jobbe der nesten hver eneste dag det året. Jeg trivdes veldig godt med å kjøre post. Dette var i 2011.

Image
Mann med skjegg leverer post i en grønn postkasse. Han er ikledd en rød arbeidsskjorte.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Siden posten kommer annenhver dag nå, er det ulike ruter fra dag til dag. Det vil si at jeg kjører vi én rute mandag, for eksempel, og en annen rute tirsdag. Jeg kan også ha egne pakkeruter, hvor jeg kjører ut pakker til kunder.

Det første jeg gjør når jeg kommer på jobb, er å pakke all posten inn i bilen. Den kommer ferdigsortert fra Oslo, og da er det både brev og pakker. Jeg må også sortere litt aviser, siden disse kommer fra ulike steder i landet, og legge alt i riktig rekkefølge i bilen. Disse forberedelsene tar cirka en halvtime, og det er her jeg møter kollegaene mine. Resten av arbeidsdagen er jeg alene i bilen og leverer post og reklame. En vanlig postrute er all posten til ett område, alt fra 800–1200 postkasser. Det er stor variasjon i hvordan rutene ser ut. Arbeidsdagen varer fra klokka 08-16, men dagene kan variere i løpet av året. På sommeren er det lite post, og da kan det være fantastisk å kjøre rundt i bil og ha ganske god tid, snakke litt med folk og se på de fine omgivelsene. Dessuten er det hyggelig når folk kjenner meg igjen fordi jeg kjører en fast rute. Jeg leverer også pakker, og da må jeg ringe folk for å få tak i dem for å avtale levering. En pakke kan også gå til post-i-butikk, slik at de henter pakken selv.

Etter at all posten er lagt i postkassene og jeg er ferdig med å kjøre ruta mi, kommer jeg tilbake til kontoret. Da har jeg som oftest tatt med litt post fra de røde postkassene som jeg tømmer underveis. Dette er post som folk selv skal sende ut, og den sender vi til Oslo for sortering.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Som postbud må du like å være i kontakt med folk, men det er ikke den viktigste egenskapen ettersom du for det meste sitter alene i en bil. Du må være serviceinnstilt og imøtekommende, men det viktigste er at du må like varierende dager, kunne tenke selv og være selvstendig. Du må selv sortere og klargjøre posten i riktig rekkefølge før du legger den inn i bilen. Noen dager er det lite post, andre dager, som før jul, kan det være kjempetravelt. Også kan været være utfordrende innimellom! Du må jo kjøre i all slags vær. Du må ha sertifikat for personbil og like å kjøre. Det er en fordel å være i litt god fysisk form, fordi vi har en del tunge løft inn og ut av bilen. Man håndterer mange kilo i løpet av en dag.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du har lyst til å sitte på et kontor, er ikke dette jobben for deg. Det er mye mer fysisk enn det folk kanskje tror. Du skal inn og ut av bilen, løfte på ting, og dette skal du gjøre i all slags vær! Hvis du sliter med stress, bør du også styre unna dette yrket. Enkelte dager kan det være overtid fordi postmengden varierer. Dette stresset må du kunne håndtere.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er fantastisk å kjøre når det er fint vær, spesielt på sommeren. Da kan jeg høre litt på musikk eller en podcast og kose meg. Du blir i tillegg veldig godt kjent på stedene du kjører, og får se mye spennende underveis. Plutselig dukker det opp små perler du ikke visste fantes.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er veldig travelt i desember med juletrafikken. Da er det store mengder post og lange dager, ofte snø og glatte veier. Ofte kan det hende at du kjører ut post før det har blitt skikkelig brøytet. Da gjelder det å holde tempoet oppe uansett værforhold. Men vi gjør vårt aller beste for at julegavene skal komme fram i tide.

Image
Mann med skjegg tar ut en stor pappeske fra bagasjerommet i postbilen. Han har på seg en rød t-skjorte og shorts.
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Hvis du liker å kjøre bil og vil ha en fysisk jobb med variasjon fra dag til dag, er dette jobben for deg. Det er også en kjekk jobb hvis du ikke helt vet hva du vil gjøre, men ønsker en jobb som er meningsfylt og givende. Posten er jo en bedrift som gjør at landet går rundt, og mange personer og bedrifter er helt avhengige av posten for å kommunisere.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange forskjellige jobber innad i posten, så hvis du etter hvert ønsker å gjøre noe annet i samme bedrift, er det en mulighet. Jeg begynte med å sortere post i starten, men nå sorteres alt sentralt i Oslo. Du kan også ta fagbrev i for eksempel logistikk. Da vil du jobbe mer med organiseringen av posten.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Årslønn ligger på rundt 430 000 kroner i året, men du får overtidsbetaling, så du har mulighet til å tjene mer.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Nå er det ganske gode sjanser for å få seg jobb som postbud. Selv om det er nedgang i post, tilbyr vi andre tjenester og må derfor ansette folk. For eksempel er det større mengder pakker som leveres nå fordi vi handler mer på nett. Det er lett å få seg en vikarstilling i posten. Er du 18 år, har lappen og ønsker en fin sommerjobb, er det bare å søke!

Tekst:
Ingvild Hegge Eriksen
En vanlig postrute er all posten på ett område, alt fra 800-1200 postkasser.
Jeg leverer også pakker, og da må jeg ringe folk for å få tak i dem for å avtale levering.
Du må være serviceinnstilt og imøtekommende.