Portør

– Som portør er det svært viktig å kommunisere godt med alle slags mennesker, sier Emilie.
En kvinne i hvit skjorte og med lyst hår i hestehale smiler til kamera. Hun har et blått bånd rundt halsen. Bildet er tatt innendørs.
Emilie Østli, 20 år
Portør
Akershus universitetssykehus, Lørenskog
«Det jeg liker best må være at jeg får være fysisk aktiv og ingen dager er like.»
― Emilie Østli
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 19.01.2023
«Det jeg liker best må være at jeg får være fysisk aktiv og ingen dager er like.»
― Emilie Østli
«Som portør har man ansvaret for å rydde sykehuset for urene senger og bårer.»
― Emilie Østli

Hvorfor valgte du å bli portør?

– På videregående gikk jeg helse og oppvekst vg1, deretter helsefagarbeider vg2. Da jeg gikk i andreklassen, fikk jeg vite om portørfaget og prøvde meg som praksiselev. Der fant jeg en trygghet blant kollegaer, og jeg trivdes godt med arbeidsoppgavene og på arbeidsplassen. Valget om lærlingplass ble derfor enkelt. Jeg søkte på Ahus (Akershus universitetssykehus), og ble ferdig utdannet portør i 2022. Nå jobber jeg fast i 100 prosent stilling.

Image
En kvinne med lyst hår i hestehale og hvit arbeidsuniform sitter på kne. I hendene holder hun to oksygen-flasker.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag for meg er hovedsakelig å trille pasienter i seng eller rullestol til og fra forskjellige undersøkelser og behandlinger. Dette kan for eksempel være røntgen eller operasjon. På Ahus er dagene ofte hektiske fordi det er et stort sykehus, og dagene går veldig fort. Andre arbeidsoppgaver er å fylle på oksygenkolber på avdelinger. Disse brukes av pasienter som trenger oksygen under transport. Jeg leverer også diverse gasser på kolbe til avdelinger som bruker dette i behandling, diagnostikk eller forskning. Jeg frakter også sterilt eller urent utstyr til og fra poliklinikker. Og så frakter jeg cytostatika (cellegift) og andre medikamenter, matkasser og bur til søppel og tøy.  

Som portør har man ansvaret for å rydde sykehuset for urene senger og bårer. Vi frakter også avdøde til kjølerommet, og hjelper sykehuspresten med frakt av avdøde til kapellet for syning. Syning er når pårørende får se den avdøde og ta farvel når det er behov for det. Dagene mine består mye av å kommunisere godt med alle jeg møter. En stor del av arbeidsdagen er derfor å vise forståelse og medfølelse. Det blir mye gåing hver dag på jobb, men heldigvis har vi både sengetruck som brukes til transport av pasienter i seng, og golfbil som ofte brukes til å frakte nyfødte til barselhotellet. Disse hjelpemidlene er gode for de lengste turene, og for å minske risikoen for belastningsskader.

Hva kreves for å kunne jobbe som portør?

– Du kan gå helse og oppvekst på vg1, og deretter fortsette på enten helsefagarbeider,- helseservice,- eller ambulansefag på vg2. Deretter søker du lærlingplass i portørfaget på et sykehus hvor du ønsker å være. Lærlingtiden er på to år. Etterpå går du opp til en fagprøve.

Du må være forståelsesfull og god til å vise omsorg, da dette er en stor del av arbeidsdagen. Du må være god til å kommunisere, både overfor pasienter, sykepleiere og andre kollegaer. Vi kjører også avdøde. Du må derfor være komfortabel med å se, trille og forflytte døde personer på en verdig måte. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Dette yrket passer for deg som liker å omgås alle typer mennesker. Yrket passer også godt hvis du liker å være i aktivitet. Her på Ahus er det mange hektiske dager hvor jeg går masse.

Hvis du ikke liker å være i fysisk aktivitet, passer du ikke som portør. Dette yrket passer heller ikke hvis du blir lett stresset av menneskelig kontakt, eller hvis du ikke er komfortabel med døde personer.

Hva liker du best med å være portør?

– Det jeg liker best må være at jeg får være fysisk aktiv og at ingen dager er like. Vi er rundt på hele sykehuset hver dag, og det er god variasjon i type oppdrag, mennesker vi møter og situasjoner som oppstår. Hver dag får jeg møte og snakke med mange nye hyggelig mennesker, både pasienter, pårørende og ansatte. Jeg liker veldig godt arbeidsplassen min, og setter stor pris på de gode kollegaene jeg har rundt meg. Jeg liker også at jeg jobber mye individuelt, så det er ekstra hyggelig de gangene jeg skal utføre oppdrag sammen med annen portør.

Hva liker du minst?

– Det jeg liker minst er kanskje at jeg møter noen triste skjebner. I noen tilfeller er det vanskelig å legge det fra seg når man kommer hjem.

Image
En kvinne i hvit uniform og med lys hestehale triller en seng. Bildet er tatt innendørs.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes flere forskjellige muligheter innenfor portøryrket på Ahus. Vi har både pasientportør, koordinator og vaktportør.

Du kan også jobbe som forsyningsportør. Da tar du deg av å bestille og fylle på med varer og medisinsk forbruksmateriell på de ulike avdelingene på sykehuset. Dette er alt fra bleier, diverse væsker til intravenøs behandling, smittevernutstyr, medisinsk utstyr og mye mer som brukes i pasientbehandlingen. Dette er nødvendig utstyr for at sykepleier og leger skal kunne behandle og pleie pasienter på sykehuset. Forsyningsportørene er på alle sengeavdelinger og i de fleste behandlingsavdelingene.

Du kan også jobbe som miljøportør. Da har du ansvaret for å sortere avfall fra hele sykehuset som blir sendt ned til miljøsentralen med roboter.

Hva tjener man som portør?

– Lønna ligger på mellom 389 000 til 468 000 kroner i året. Det varierer ut ifra ansiennitet. I tillegg har vi et turnustillegg på rundt 40 000-80 000 kroner. Dette varierer ut ifra hvilken turnus du har.  

Hvordan er sjansene for å få jobb som portør?

– Vi trenger stadig flere folk. Selv om vi er mange portører, får vi stadig nye oppgaver. Ofte trenger vi ekstrahjelp og sommervikarer. Det lyses også ut vikariater innimellom, og deltidsstillinger og heltidsstillinger. Og selvfølgelig ønsker vi oss lærlinger som vil bli portører.

Tilhørende utdanninger

Portørfag

Du lærer å transportere og forflytte pasienter og brukere på en profesjonell, trygg og sikker måte.

Finn studier