Politiker

– Som heltidspolitiker så må man kunne sette seg inn i detaljer, være løsningsorientert og kunne tenke ut nye løsninger på utfordringer i samfunnet, forteller ordfører Ann Jeanett Klinkenberg.
Portrettbilde av en dame i rutete skjorter foran en grønn busk.
Ann Jeanett Klinkenberg, 38 år
Politiker/ordfører
Grong Kommune
«Hvilken utdanning eller erfaring en politiker har er veldig ulikt – da politikere gjerne skal speile folket i samfunnet for øvrig. »
― Ann Jeanett Klinkenberg
Tekst og foto:
Sigrid Hegge
Publisert: 10.02.2024
«Hvilken utdanning eller erfaring en politiker har er veldig ulikt – da politikere gjerne skal speile folket i samfunnet for øvrig. »
― Ann Jeanett Klinkenberg
«Det å ha godt innblikk i mange samfunnslag er veldig interessant, både på godt og vondt.  »
― Ann Jeanett Klinkenberg

Hvorfor valgte du å bli politiker?

– Det var ønsket om å bidra til fellesskapet og samfunnet som gjorde at jeg ville begynne å engasjere meg i lokalpolitikken. 

Allerede i ung alder var jeg veldig samfunnsengasjert, og var med både i elevråd på skolen og ungdomsråd i kommunen. I min familie er det flere som har vært, eller er politisk aktiv på kommune- og fylkesnivå. Når jeg var i begynnelsen av 20-årene ble jeg spurt om å stå på listen ved kommunevalget – og det takket jeg ja til. Siden har jeg vært engasjert og interessert i politikk. 

Image
To personer sitter ved et bord med hver sin laptop. En dame til venstre har et ordførerkjede rundt halsen og en mikrofon står på bordet.
Privat

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagene som ordfører er veldig varierte – og det er ingen 8 til 16 jobb. Arbeidsoppgaver og/eller representasjon knyttet til rollen kan være både på dagtid, kveld og helg. Det finnes ikke en vanlig arbeidsdag i dette vervet.

Som ordfører er det jeg som setter opp saksliste, og kaller inn til møter i folkevalgte organ,  som kommunestyremøter. I disse møtene er jeg først og fremst møteleder. En viktig oppgave jeg har som møteleder er at alle folkevalgte, uavhengig av parti, blir behandlet likt og med respekt. Selv om man er uenig i saker, skal man behandle hverandre på en ordentlig måte. 

Jeg deltar ofte på ulike besøk, åpninger, politiske samlinger og møter. Dette kan være møter med lag/organisasjoner, næringsliv, utvalg, forum og som eierrepresentant i ulike selskap kommunen er eier i. Samtidig er det viktig at jeg er tilgjengelig for innbyggere – og møter dem på ulike arenaer i kommunen. Som ordfører har man en ombudsrolle for innbyggerne. 

Jeg har også tett dialog med kommunedirektøren for å være oppdatert på saker som er relevant for meg som ordfører. En kommunedirektør er øverste leder i kommuneadministrasjonen, og har personalansvaret for de som er ansatt i kommunen. 

Det er mange ulike saker man skal sette seg godt inn i, og mye sakspapirer som skal leses. Samtidig må man være oppdatert på aktuelle samfunnsdebatter, politiske saker og prosesser både på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå som har betydning for kommunen. 

Hva kreves for å kunne jobbe som politiker?

– For å jobbe som ordfører må man først og fremst være veldig samfunnsengasjert. Man må like å sette seg inn i ulike saker, og danne seg en mening om sakene man skal behandle. Hvilken utdanning eller erfaring en politiker har er veldig ulikt – da politikere gjerne skal speile folket i samfunnet for øvrig. 

Som ordfører er det en fordel at du synes det er hyggelig at folk vil komme og snakke med deg – uansett om du er på kino, butikken eller trening. Du må også kunne være lydhør ovenfor de som har andre meninger enn deg. Som ordfører er man gjerne kommunens ansikt utad uansett sammenheng. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Som heltidspolitiker så må man kunne sette seg inn i detaljer, være løsningsorientert og kunne tenke ut nye løsninger på utfordringer i samfunnet. Du må like å ha en variert hverdag – og være glad i å møte og snakke med folk. Som ordfører må du være komfortabel med å ha stort ansvar. 

Politikere skal som sagt speile folket – og det er derfor litt vanskelig å skulle si at noen ikke passer til dette. I lokalpolitikken er det stor variasjon, og man kan ha de som liker å stå på en talerstol, mens andre er mest delaktige på gruppemøter. Uansett er det viktig med bred representasjon blant de folkevalgte. Men å ha et samfunnsengasjement er essensielt. 

Hva liker du best med å være politiker?

– Det beste er å få møte mange folk fra ulike grupper i samfunnet. Man får lært utrolig mye og man får være med å påvirke hvordan samfunnet skal utvikle seg. Det å ha godt innblikk i mange samfunnslag er veldig interessant, både på godt og vondt. 

Hva liker du minst?

– Det jeg liker minst er å møte mennesker i det politiske miljøet som bruker hersketeknikker. Bruk av hersketeknikker forekommer dessverre enda – men heldigvis er det svært få. Jeg tror de fleste nå synes det er mer produktivt og at skaper mer fremdrift dersom man oppfører seg ordentlig mot hverandre uavhengig av parti. 

Image
Tre personer står på en scene. Det er fargede lys på scenen og de står og snakker sammen.
Privat

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som ordfører får man mye erfaring og kompetanse som man enten kan bygge videre på politisk, eller som kan være gunstig å ta med seg tilbake til yrkeslivet. De som blir ordførere får gjerne permisjon fra sin opprinnelige arbeidsgiver, og derfor er det mange som tar med seg den erfaringen man har fått tilbake til sin arbeidsplass. 

Hva kan man forvente i lønn som politiker?

– Det er variasjon på hvor mye ordførere i de ulike kommunene har i godtgjørelse. Mange har en bestemt prosent av godtgjørelsen til en stortingsrepresentant. Pr 1. mai 2023 er godtgjørelsen til en stortingsrepresentant kr 1.107.190,- pr. år. 

Øvrige folkevalgte i en kommune får gjerne en møtegodtgjørelse pr. møte. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som politiker?

– For de som ønsker å engasjere seg politisk er det mange muligheter til det. Men for å bli ordfører må medlemmene i lokalpartiet velge deg som sin ordførerkandidat foran et kommunevalg – og man må ha et flertall av representanter i kommunestyret, etter valget, som velger deg som ordfører.