Platearbeider

Da det viste seg at drømmen om å bli bilmekaniker ikke var drømmen likevel, oppdaget Ole Joakim Olsen sveising og platearbeid, og der har han blitt.
Platearbeider Ole Joakim Olsen jobber høyt over bakken
Ole Joakim Olsen, 31 år
Platearbeider
Goltens, Oslo
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg vil anta at arbeidsdagene mine jevnt over består av omtrent halvparten sveising og halvparten platearbeid.»
― Ole Joakim Olsen
Intervju:
Lena Ramberg
Publisert: 27.04.2020
«Jeg vil anta at arbeidsdagene mine jevnt over består av omtrent halvparten sveising og halvparten platearbeid.»
― Ole Joakim Olsen
«Jeg kan bli både møkkete og utslitt, men det er ingenting ved jobben jeg direkte misliker. »
― Ole Joakim Olsen

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg skulle egentlig bli bilmekaniker, og begynte på mekanisk linje på videregående. Vi hadde en ukes utplassering på et verksted ganske tidlig i skoleåret, og da innså jeg at det ikke var noe for meg likevel. Jeg hadde lyst til å holde på med platearbeid og sveising, så da valgte jeg heller det. Det har jeg ikke angret på. 

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidsdagene er veldig forskjellige, jeg har nesten aldri to like dager etter hverandre. Det er alltid noe nytt eller annerledes som dukker opp, så det er stor variasjon. Noen platearbeidere jobber med serieprodusering, da kan man for eksempel stå og sveise 100 sykkelstativer på ei uke. Så det finnes mer rutinepregete jobber som platearbeider også, men her hvor jeg jobber så lager vi mest enkeltprodukter, noe som betyr at vi lager nye ting hele tiden. 

Jeg jobber mest alene, selv om jeg av og til samarbeider med kolleger hvis jeg trenger hjelp til noe, for eksempel. Når vi er ute på større jobber der det kreves flere folk, er vi også flere kolleger som jobber sammen.

I denne stillingen har jeg fått mulighet til å lære maskinering og andre ting, og så har jeg de siste årene hatt en del oppdrag som medfører reising. For et par år siden var jeg i Senegal og jobba inni en motor på en kraftstasjon, jeg satt og slipte akslinger på den motoren. Jeg har også vært i Italia og levert deler, og så blir det en del reising rundt om i Norge, da jobber jeg på båter og byggeplasser.

Noen oppdrag foregår inne i en heissjakt. Ofte er det ikke så mye hokus pokus, min jobb kan være å sveise fast en bjelke eller en plate mens heissjakten bygges. Jeg vil anta at arbeidsdagene mine jevnt over består av omtrent halvparten sveising og halvparten platearbeid.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Man må ha grunnkurs i mekaniske fag, deretter 2 år på plate- og sveiselinja. Det er det man trenger for å søke lærlingplass, og så venter 2 år lærlingtid før man kan ta fagbrevet.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dersom du har høydeskrekk, kan du ha en utfordring. Det samme gjelder fysisk form. Dersom du ikke liker å ta i et tak så er nok ikke dette jobben for deg. Jeg har alltid med meg mye verktøy som jeg må bære med meg dit jeg skal jobbe, og det kan være opp og ned høye stiger, oppe på kraner eller lignende. Hvis du er redd for å bli møkkete, passer du ikke så godt som platearbeider. Jeg er veldig ofte skikkelig møkkete, etter å ha krøpet inn gjennom et hull for å komme til stedet hvor oppdraget mitt er, for eksempel. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker veldig godt den fysiske biten av det, at jeg får bruke hendene og lage omtrent alt fra bunnen av. Fordi jeg kan se resultatet rett foran meg, er det lett å se at det jeg lager blir bedre for hver gang. Det gjør at jeg kan utfordre meg selv. Det er gøy å prøve utvikle nye løsninger på utfordringer. Det fascinerer meg fortsatt at du begynner med ei plate og så ender du med noe som ser helt annerledes ut. I tillegg tegner jeg en del, bruker blyant, passer og gradsskive. Det er ordentlig gammeldags, og jeg synes det er sjarmerende.

Jeg har brukt en del fritid på å lage egne ting også, gjenstander jeg har hjemme, gir til familie og venner. Som eksempel så lager jeg fugler av bestikk, bare kjøper billig Ikea-bestikk og lager fugler av det. Jeg lager også roser av plater, varmer dem opp og bøyer dem. Så for meg har yrket også blitt en hobby. 

Image

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er vanskelig å komme på noe å si her. Jobben er jo slitsom fysisk, belastende for kroppen. Jeg kan bli både møkkete og utslitt, men det er ingenting ved jobben jeg direkte misliker. 

Image

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Folk som liker å lage ting, som er kreative og som har lyst til å bruke kroppen sin. Det er en fordel om man har teknisk innsikt og kan lese tegninger. Hvis man liker en utfordring og liker å lage ting på gamlemåten, vil man trives som platearbeider.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jo komme langt både innenfor industrien, kan bli industrimekaniker, eller du kan gå videre og bli teknisk tegner, men du må gå på skole for å lære det. Når du har vært på gulvet en stund så får du større forståelse for faget og hvordan det fungerer. Da kan du rykke opp og bli formann eller avdelingsleder. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Dette varierer nok veldig etter hvilken arbeidsgiver du har, og hvor i landet du jobber. Jeg tror man kan regne med en årslønn på rundt 500 000, men noen tjener mindre og noen tjener mer. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Dette begynner å bli et litt døende yrke, det er ikke lenger så mange som driver med det. Samtidig ser jeg at det er etterspørsel etter denne kompetansen, dert er mange som søker etter platearbeidere, men det er mest utenfor storbyene. 

Har du hatt læretid på et verksted, er nok mange interessert i deg, de vil de jo ha unge, friske folk inn. Det er en ganske stor andel platearbeidere som er litt opp i årene nå. 

Tilhørende utdanninger

Platearbeiderfag

Du lærer å forme plater, rør og profiler og sammenføying til større komponenter og konstruksjoner.

Finn studier