Pianostemmer

– Man ender opp med mange historier som pianostemmer, forteller Kristine Aukner.
Kvinne smiler på et nærbilde. Hun har på sorte briller, og sitter ved et piano.
Kristine Aukner, 40 år
Pianostemmer
Tramp i klaveret, Bergen
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg har ikke nødvendigvis en «vanlig arbeidsdag» og det er noe jeg liker best med jobben min. »
― Kristine Aukner
Publisert: 25.02.2022
«Jeg har ikke nødvendigvis en «vanlig arbeidsdag» og det er noe jeg liker best med jobben min. »
― Kristine Aukner
«Det beste jeg vet er tilbakemeldinger fra kunder som har funnet musikkgleden igjen etter at pianoet deres har blitt stemt og justert. »
― Kristine Aukner

Hvorfor valgte du å bli pianostemmer?

– Som mange andre har jeg vokst opp med piano hjemme, og det ble stemt jevnlig to ganger i året. Det var alltid spennende når pianostemmeren kom på besøk, men jeg tenkte i grunn ikke at det var noe jeg ville bli før jeg skulle velge retning på videregående skole. Da jeg så at dette var et alternativ, var frøet sådd. Men jeg valgte musikklinje, og startet utdanningen til pianostemmer ett år etter at jeg var ferdig på videregående. Da var jeg 19 år og yngst på utdanningen. Tidligere var det kun utdanning på videregående for å bli pianostemmer eller pianotekniker. At det nå er en høyskoleutdanning, er bare bra.

Image
Kvinne med briller står bøyd over et åpent flygel og justerer en skrue med et spesialverktøy.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg har ikke nødvendigvis en «vanlig arbeidsdag», og det er noe jeg liker best med jobben min. Hvis man vil, kan man ha faste rutiner og legge opp dagene ganske likt. Men jeg liker veldig godt fleksibiliteten ved å være min egen sjef. Jeg har kunnet jobbe fulltid, med friheten til å arbeide kvelder, helger eller ukedager som det har passet meg.

En arbeidsdag kan for eksempel se slik ut: Jeg stemmer to-tre pianoer, og da drar jeg hjem til privatpersoner, på kulturskoler, sykehjem, skoler, konsertlokaler eller annet. Det varierer hva pianoene trenger, og kundene ønsker, av arbeid. Så dukker det alltid opp noen mekaniske problemer som må løses i tillegg til selve stemmingen. Jeg prøver også å sette av en fast dag i uken til kontorarbeidet. Regnskap, kjørebok, fakturering og slikt.

I tillegg har jeg kombinert stemming med utøvende musikervirksomhet, og jeg stemte pianoer ved siden av musikkstudier for å spe på studielånet. Jeg har også tatt med verktøyet på ferier, for litt mer penger til feriekassa. Nå har jeg barn, og har friheten til å gi barnet mitt litt kortere dager i barnehagen og jeg kan senere tilpasse arbeidsdagene mine etter barnets skoledag.

Hva kreves for å kunne jobbe som pianostemmer?

– God hørsel og gleden av et piano som låter fint. For å glede seg over pianoer som låter fint, ligger også musikalitet til grunn. Man bør dessuten være en problemløser – gjerne en kreativ en. Det er ikke alltid man har det perfekte verktøyet for hånden.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må ha en kjærlighet for pianoer. Mange mener man må være tålmodig, men selv anser jeg meg ikke for å være spesielt tålmodig. Likevel trives jeg med å plinge og plonge på et piano, eller skru på noen duppeditter i halvannen time i strekk. Jeg tror at så lenge du ønsker å bli pianotekniker og vet litt hva jobben går ut på, så passer denne jobben mest sannsynlig for deg. Du bør også like å arbeide selvstendig, og du bør like å kjøre bil.

Hva liker du best med å være pianostemmer?

– Fleksibiliteten og møtene med alle som eier pianoer. Pianofolk er stort sett veldig trivelige! Det beste jeg vet er tilbakemeldinger fra kunder som har funnet musikkgleden igjen etter at pianoet deres har blitt stemt og justert. Jeg har også mange fine kolleger. Selv om vi sjelden treffes, så er det ekstra hyggelig når vi først gjør det.

Hva liker du minst?

– Jeg gjør mitt eget regnskap, sender fakturaer, må passe på frister og moms, selvangivelser og slikt. Det er definitivt det jeg liker minst med jobben min.

Image
Kvinne titter inn i kameraet og smiler livlig, mens hun har hodet under pianolokket og et verktøy for stemming i hånden.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan i grunnen forme det som man vil. Bli forhandler for pianoer, spesialisere seg på finish og lakkering, bli den beste konsertteknikeren, ha et eget verksted og restaurere gamle instrumenter, spesialisere seg på historiske instrumenter eller søke jobb i et verksted eller butikk.

Hva kan man forvente i lønn som pianostemmer?

– Det vil for de fleste ta litt tid å opparbeide seg et godt rykte og en god kundebase. Men når det er gjort så burde man fint kunne ha en bruttolønn på 500 000 kroner og oppover. Orker skuldre og ører å jobbe mye, så vil man også kunne tjene mye.

Hvordan er sjansene for å få jobb som pianostemmer?

– Som selvstendig næringsdrivende i distriktene vil man flere steder i Norge ha store områder for seg selv. Jo større by, jo flere pianostemmere. Så det er ikke noe problem å finne jobber, men det er en fordel å ønske seg ut av byene. Foreløpig er det mer enn nok pianoer til oss alle.

Hva slags opplevelse har yrket gitt deg, som du aldri glemmer?

– Det er en del situasjoner jeg ikke kommer til å glemme med det første. Man ender opp med mange historier som pianostemmer. Jeg har fått stemme pianoer på fine og rare museer og på slott. Jeg har også blitt spurt om å stemme for Radiohead i Oslo spektrum, men måtte si nei fordi jeg hadde termin samme dag. Jeg har kjørt forbi fjord og fjell i strålende vær på vei til og fra jobb. Og ikke minst møtt mange fine folk i tillegg til flotte, interessante, rare og gøyale pianoer!