Personlig trener
Hvorfor valgte du å bli personlig trener?
– Jeg er egentlig barnehagelærer, og jobbet som det i mange år. Samtidig hadde jeg gruppetrening som hobby, blant annet aerobic og step. Så fikk jeg et tilbud om fulltidsjobb på SATS med spesielt ansvar for gruppetrening og takket ja.
Det ballet bare på seg. Jeg har jobbet i treningsbransjen lenge, og har fått mange muligheter til å jobbe med forskjellige ting. Jeg startet med gruppetrening, og nå har jeg blitt personlig trener på fulltid.
Jeg valgte å bli PT fordi jeg liker å jobbe tett på mennesker, og liker å formidle og hjelpe folk til å finne treningsglede og motivasjon for å få en bedre livsstil. Jeg liker også å holde på med fysisk aktivitet, blant annet driver jeg med styrketrening og elsker å stå på ski og gå på fjelltur. Jeg har også startet med løping.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En arbeidsdag består av timer med fem til åtte PT-kunder, gruppetrening og litt kontortid med administrasjon og oppfølgning av instruktører.
Jeg styrer arbeidsdagen min selv. Jeg prøver å sette kalenderen slik at jeg har noen lange ettermiddager og noen litt kortere dager av og til. Men det er også avhengig av sesong. Flere av kundene mine har trent i mange år hver eneste uke, med bare noen friuker på sommeren.
Som regel starter jeg arbeidsdagen med to kunder om morgenen. Midt på dagen, tre dager i uken, har jeg én eller to timer med gruppetrening. Jeg driver med alt mulig, blant annet yoga, pilates, spinning og løping.
Etter gruppetrening har jeg også kontortid. Jeg er ansvarlig for gruppetrening på sentret, og jeg følger opp instruktører. På ettermiddagen har jeg så tre til fem kunder.
Jeg jobber med mange forskjellige mennesker, fra 13 til 75 år. De fleste er kvinner, men noen er menn. Det er nok fordi at her på senteret er jeg den eneste damen som jobber fulltid som personlig trener – og mange kjenner meg allerede fra gruppetrening. De aller fleste kundene mine har jeg fått fra en gruppe. Det er også lettere å rekruttere kunder når vi kjenner hverandre litt fra før, jeg har sett deres behov og kanskje det de plages med.
For mange av kundene handler PT-timer om litt mer enn bare selve treningen, de trenger også å lufte hodet. Mange kommer hit rett fra jobb, ofte stresset. Hvis de ikke hadde en avtale med meg, så ville de dratt rett hjem. Det er artig å se kunder som var trøtte og slitne når de kom hit, men som går ut herfra med et helt annet energinivå.
Man kan høre at folk sier at de må trene seg litt opp før de begynne med PT, men det stemmer jo ikke i det hele tatt. Det er veldig fint er å være med en kunde på reisen fra å være helt ny på senteret, til å mestre de helt utroligste ting i løpet av et år
I begynnelsen gruer noen seg før sin første time, men jeg tror at etter hvert gleder de aller fleste seg til trening. Noen synes også at styrketrening er kjedelig, så i hvert fall blir det hyggeligere å gjøre det sammen med en personlig trener.
Som PT er det viktig at du gir kunder en god opplevelse. Jeg hadde nettopp time med ei dame som aldri har trent på treningssenter før, da er det er ikke en god idé å pushe henne hardt. Første time handlet om å gjøre henne trygg, gi henne litt utfordringer, slik at hun opplever mestringsfølelse.
Jeg har mellom 20 og 40 kunder hver måned, så jeg har ingen sjanse å huske alt. Derfor lager jeg vanligvis notater underveis og etter hver time. Jeg skriver ned blant annet om dagsform og hvordan kunden har hatt det på trening. Det er nødvendig for oppfølging og progresjon.
Hva kreves for å kunne jobbe som personlig trener?
– Du er nødt til å ha relevant utdanning, for eksempel PT-utdanning eller bachelor i idrett. Det finnes flere institusjoner som utdanner personlige trenere.
Det er også mange muligheter til å ta påbygning i forbindelse med trening i graviditet, før- og etter svangerskap, rehabilitering eller seniortrening. Når man spesialiserer seg, kan man jobbe bredere og dermed få større kundegrunnlag.
Som PT er det viktig at man stadig søker ny kunnskap, for man jobber i en dynamisk bransje. Det skjer mye, og det kommer stadig ny kunnskap om trening eller sammenhenger med trening og arbeidsliv. Derfor må man være sugen på å følge med på utviklingen og oppdatere seg. Jeg har gjennom karrieren vært opptatt av faglig påbygning, og tar stadig mye kurs.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det er en fordel at du liker trening og aktivitet. Samtidig må du være veldig bevisst i forhold til hvem du gjør denne jobben for. Du må være genuint opptatt av at folk skal få det til, og lykkes. Hvis du kun er glad i å trene selv, er ikke dette yrket for deg. Som PT skal du hjelpe folk inn i gode vaner, rutiner og aktiv livsstil. Det må være fokuset.
Jeg har mange gruppetimer, men det er veldig tydelig for meg at det ikke er min treningstime. Jeg forbruker energi mens jeg er på jobb for de andre. Så jeg prøver å prioritere tid til egen trening. Da blir jeg bedre både på hjemmebane og på jobb.
For å jobbe som personlig trener må du ha god sosial kompetanse. Du må være glad i å være med folk og kunne bygge relasjoner. Det er det aller viktigste for å lykkes og trives som PT. Du trenger ikke å være super utadvendt for å få kontakt med kunder, men du må tørre å ta kontakt. Det er det viktig å engasjere seg og by på seg selv. Jeg kan være ganske sliten etter en arbeidsdag. Jeg har stått i én-til-én kontakt med opptil åtte forskjellige kunder, og har gitt mye av meg selv.
I personlig trening handler det mye om å bygge god relasjon mellom kunde og trener. Det er viktig å gjøre folk trygge. På den måten får man de beste opplevelsene, slik at de får mestringsfølelse og tro på seg selv. De klarer ting som de ikke ville klart på egen hånd. De kan bygge videre på det, både på treningssenteret og utenfor.
Hva liker du best med å være personlig trener?
– Jeg liker veldig godt å være med folk. Det er veldig artig å se at kundene mine lykkes og får ting til. Det som gir meg mest, er å vite at jeg har vært med på å gjøre en forskjell i folks liv, og hjelper dem et steg på veien. Det er givende at de kjenner at trening har god effekt. De merker det både på kroppen og humøret, og de mestrer hverdagen sin bedre. Jeg liker veldig godt at kundene mine ser at det de investerer i, gir verdi.
Hva liker du minst?
– Det er et vanskelig spørsmål. Noen ganger har jeg litt trangt om tid, men da bruker jeg å si til meg selv at det var jeg selv som satte opp kalenderen, så jeg kan bare skylde på meg selv. Jeg liker å ha menneskelig kontakt, formidle trening og en sunn, aktiv livsstil. Derfor har jeg fokus på det som er positivt på jobben. Og det er slik at i alle jobber vil det alltid være ting som er litt krevende, og av og til litt kjedelig, men det er en del av spillet.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er en bransje i en rivende utvikling og mange muligheter. Først og frem har PT en stor variasjon på jobb. Ingen dager er helt like, og man får brukt seg selv på mange områder.
Som nevnt kan man spesialisere seg. Her på sentret har vi for eksempel PT som er utdannet kostholdsrådgiver og som kan utarbeide kostplaner til kunder. Man kan også bygge karrieren i en treningskjede, i SATS er det i hvert fall mange muligheter.
Hva tjener en personlig trener?
– Jeg kan ikke si noe sånn helt spesifikt. Det kommer an på hvor mye du orker å jobbe, men ikke bare det.
Her i SATS har vi en lønnsstige som er avhengig av utdanning, kompetanse, ansiennitet og antall timer du jobber. Hvis du for eksempel har jobbet som personlig trener i en annen kjede, har du erfaring og et antall timer, og kan starte høyere opp enn en nyutdannet PT.
Jeg kan si at det er fullt mulig å leve veldig bra som personlig trener, men det krever innsats. Du må jobbe strukturert, og være villig til å jobbe mye. Hvis du vil ha en god lønn, er du er nødt til å levere et visst antall timer. For å gjøre det, trenger du kunder. Derfor bør du være aktiv på senter, og kanskje jobbe litt rundt for å få kontakter.
Hvordan er sjansene for å få jobb som personlig trener?
– Jeg kan bare snakke for SATS. Vi har et er kjempestort kundegrunnlag, så det er gode muligheter. Hvis du har den riktige utdanningen og bakgrunnen, er det store sjanser for å få seg jobb som PT.
Jeg tenker at det kommer til å bli stadig større behov for folk som jobber med forebyggende helse. Derfor kommer det til å bli større behov for personlige trenere, for de jobber aktivt for å hjelpe folk til å holde seg friske.