Portrettbilde av Kaja Haugen, personlig trener ved SiO Athletica Domus

YrkesintervjuPersonlig trener favoritt ikon

Kaja Haugen synes det er meningfylt å være med på å skape livsstilsendringer som gjør at folk får det bedre.

Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg valgte å bli personlig trener fordi jeg er glad i idrett, trening og fysisk aktivitet. Gjennom dette yrket får jeg jobbe med hobbyen min. I tillegg er jeg glad i å jobbe med mennesker, og får møte mange spennende personer i alle aldre og livssituasjoner. Jeg føler også at jobben er viktig og meningsfull fordi jeg er med på å motivere til og skape livsstilsendringer. På den måten bidrar jeg til folks fysiske og psykiske helse. Det er også en fordel at jeg kan styre arbeidshverdagen min selv, og at jeg får være i aktivitet når jeg er på jobb.

personligtrener_kaja_pajobb2.jpg

Personlig trener Kaja Haugen snakker med en kunde etter å ha gjort en øvelse med ball på Domus Athletica.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag kan variere. Den kan starte klokken seks om morgenen én dag og klokken seks på kvelden en annen dag. Jeg setter opp timer når det passer meg. Har jeg flere enn fire kunder etter hverandre, legger jeg inn en liten pause til å spise eller egentrening. Noen ganger har jeg også gruppetimer. Utenom PT-timene sammen med kundene, går det med en del tid til administrativt arbeid. Som å lage øktplaner og periodeplaner, sende e-post eller sms til eksisterende eller nye kunder for å følge opp treningen og sette opp tid for nye timer.  

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Personlig trener er ingen beskyttet tittel. I utgangspunktet kan alle kalle seg personlig trener og jobbe som dette. Men hvis du skal jobbe på et treningssenter, er det mange som har som minimumskrav at du skal ha gjennomført en PT-utdanning som tilsvarer 30 studiepoeng. Av personlige egenskaper kreves det at du er flink til å planlegge og ha struktur, da du må følge opp og holde orden over det individuelle treningsbehovet til mange mennesker samtidig. For å skape en god relasjon til kundene, er det også viktig at du er sosial og glad i å prate med mennesker. Dessuten at du evner å motivere kundene til å fortsette med treningen. 

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Å være personlig trener passer ikke for deg som er innadvendt og sjenert, og som ikke klarer å lese kundenes behov. De som ikke klarer å etablere et godt forhold til kundene over tid, forsvinner fort. 

personligtrener_kaja_pajobb.jpg

Personlig trener Kaja Haugen hjelper en kunde som løfter vekter.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Alle menneskene jeg får møte og bli kjent med. Jeg kommer tett på mennesker jeg aldri hadde snakket med, om det ikke var for jobben min. Det kan være alt fra studenter til toppsjefer til pensjonister. Som PT hos SiO Athletica jobber jeg med studenter, noe som gir meg muligheten til å gi livsvarige treningsvaner til unge mennesker. 

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det jeg liker minst, er usikkerheten. Som personlig trener får du kun provisjonslønn, det vil si at jeg får bare betalt for de timene jeg gjennomfører. Dersom kundene mine blir syke eller må avlsye av andre grunner, får jeg ikke betalt om jeg ikke klarer å fylle opp timen med en annen kunde. 

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Å jobbe som personlig trener passer for deg som er sosial og utadvendt, og liker trening og fysisk aktivitet. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes svært mange kurs og tilleggsutdanninger du kan ta ut over den grunnleggende PT-utdanningen. Det går for eksempel an å spesialisere seg innenfor visse typer idretter eller treningsformer. En annen mulighet er å spesialisere seg innenfor skader og sykdommer.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Lønnen kan variere veldig ut fra hvor du jobber og om du er ansatt på et treningssenter eller er selvstendig næringsdrivende. Du jobber på provisjon, og det er du selv som bestemmer hvor mye du vil tjene. Hvis du for eksempel jobber deltid med fem til ti timer i uken kan du tjene circa 6000-10 000 kroner i måneden. Jobber du heltid, kan månedslønnen bli opp mot 40 000-50 000 kroner. Som selvstendig næringsdrivende kan du sette den prisen på PT-timen som du selv ønsker, og du har gode muligheter til å tjene enda mer dersom du går inn for det. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Det er lett å få jobb, da etterspørselen er større enn antall personlige trenere. De fleste treningssentre ser etter folk som kan jobbe fulltid. Men det er fullt mulig å få seg deltidsjobb også. 

 

Tekst: Ingvild Hegge Eriksen

Portrettbilde av Kaja Haugen, personlig trener ved SiO Athletica Domus
Kaja Haugen
24 år
Personlig trener
SiO Athletica Domus, Oslo

Intervjuer

    • Mange treningssentre setter som minimumskrav at du skal ha gjennomført en Personlig Trener-utdanning som tilsvarer 30 studiepoeng.
    • For å skape en god relasjon til kundene, er det viktig at du er sosial og glad i å prate med mennesker.

Yrkesbeskrivelser