Personlig trener

– Det var morsomt å være en del av en storfilm, sier personlig trener Jørgen Undrum om oppdraget han aldri glemmer.
Personlig trener, Jørgen Undrum, smiler inn i kameraet og står med hendene i siden. Han har på seg en sort T-skjorte og sort treningsbukse.
Jørgen Undrum, 36 år
Personlig trener
Mysen Prestasjon og Helse
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Du må også være dedikert, det er ikke nok å like trening hvis du skal holde ut med dette.»
― Jørgen Undrum
Publisert: 11.02.2022
«Du må også være dedikert, det er ikke nok å like trening hvis du skal holde ut med dette.»
― Jørgen Undrum
«Flere gjennomgår en nærmest total endring, og får et nytt liv. »
― Jørgen Undrum

Hvorfor valgte du å bli personlig trener?

– Jeg har alltid vært interessert i trening, og jeg liker å trene selv. Jeg er mer opptatt av kroppens prestasjonsevne enn av idrett. Dette dannet nok grunnlaget for mitt studie- og yrkesvalg. Jeg lagde treningsopplegg for venner fra jeg var 13 år gammel, som riktignok var ganske annerledes enn hvordan jeg ville ha satt det opp i dag, men jeg syntes det var moro. Da jeg var 14–15 år, begynte jeg å tenke på det som levevei.

Image
En mann i rød T-skjorte sitter med ryggen til og løfter en manual over hodet, inne på et treningssenter. Til høyre for mannen står personlig trener Jørgen Undrum og følger interessert med på bevegelsene hans. Undrum har på seg en sort T-skjorte og sort treningsbukse.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagen min starter klokken fem om morgenen. Da spiser jeg frokost her på senteret, og har første PT-time klokken seks. Derfra går det slag i slag med timer der jeg trener ulike kunder på senteret én til én. Det innebærer blant annet å vise dem øvelser og hvordan man bruker utstyr og apparater riktig. Ikke minst å pushe kundene til å ta i litt ekstra.

Det er som regel mest rolig på senteret mellom klokken ett og tre. Da prøver jeg å få tid til en egen treningsøkt til meg selv. Jeg har tre dager i uka der jeg slutter rundt fire på ettermiddagen, samt to veldig lange dager hvor jeg er på jobb fra halv seks om morgenen til åtte-ni om kvelden. Siden jeg eier halvparten av senteret, er det mye arbeid utenom PT-timene som har med driften å gjøre. 

Jeg prøver alltid å booke kundene slik at jeg får litt sammenhengende tid til å ta unna kontorjobb. Dette inkluderer å lage oppsett av treningsprogrammer ut ifra hver enkelt kunde sitt behov, planlegging, føre regnskap og andre administrative oppgaver. Jeg forsøker også å få kundene til å trene på dagtid i størst mulig grad. 

Hva kreves for å kunne jobbe som personlig trener?

– Jeg tok først en bachelor i fysisk aktivitet og helse, deretter en mastergrad i idrettsvitenskap, med studieretning fysisk prestasjonsevne. Kunnskap og kompetanse er viktig i denne jobben. Du må også være dedikert, det er ikke nok å like trening hvis du skal holde ut med dette. I tillegg bør du ha en pedagog i deg, man bør ha evne til å møte alle typer mennesker og forstå at de krever ulik tilnærming.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må ha mye arbeidslyst, være effektiv og strukturert slik at du klarer å sette sammen en fornuftig arbeidsdag for deg selv. Man bør være tålmodig og se muligheter – ingen starter med fulle kundelister. Dessuten må du i begynnelsen regne med å jobbe når alle andre har fri. Hvis du ikke trener selv, føler jeg ikke at du kan ha denne jobben.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er når kundene lykkes med det de har ønsket, og oppnår noe de ikke trodde var mulig. Flere gjennomgår en nærmest total forandring, og får et nytt liv. Å begynne å trene er for mange starten på større, positive forandringer i tilværelsen. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er mange som kommer med meninger om trening og kosthold i media, uten at de har en faglig bakgrunn. Jeg skulle dessuten ønske at treningsbransjen generelt hadde etablert seg som en større ressurs i folkehelsearbeidet. Dette tror jeg imidlertid er i ferd med å skje, og at vi vil se en endring de kommende årene. 

Image
En mann ligger på ryggen i treningssenteret. Han har på caps, blå shorts og sort T-skjorte. Han gjør øvelser og har en ball mellom knærne, mens han strekker armer og bein ut og opp fra gulvet. Personlig trener Jørgen Undrum sitter på knærne og strekker seg mot ham med den ene hånden under ryggen til mannen som trener, for å veilede ham i øvelsen. Undrum har på seg en sort T-skjorte og sort treningsbukse.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Mulighetene innen utdanning, videreutdanning og kurs er veldig mange. Området har også et vidt spenn, fra trening og prestasjonsfremming til helse, ernæring og rehabilitering. Bransjen utvikler seg stadig, og vi ser at trening via internett, såkalt onlinecoaching, er populært. Selv startet jeg tidlig et enkeltpersonforetak mens jeg jobbet ved siden av og merket at jeg fikk så mye å gjøre at jeg kunne leve av det. I 2019 startet jeg dette senteret sammen med tidligere kollegaer. Her jobber jeg i et team med blant annet fysioterapeut, ernæringsfysiolog og kiropraktor. Jeg gir også undervisningstimer ved Norges idrettshøgskole.

Hva kan man forvente i lønn som personlig trener?

– Driver du som selvstendig næringsdrivende, kan du ha inntekt fra nærmest ingenting til flere millioner kroner i året. Alt avhenger av hvor mye du selger og hvor mye du er villig til å arbeide. De som er ansatt i en bedrift har ofte en grunnlønn i bunnen.

Hvordan er sjansene for å få jobb som personlig trener?

– Relativt gode. Men mange finner ut at det var annerledes enn de trodde, og får seg en overraskelse. Særlig i forhold til arbeidstidene, som er mye tidlig morgen og kveld. Det krever også en god del arbeid utenfor treningstimene du har med klienter.

Hva har du fått oppleve i yrket så langt, som du ikke glemmer?

– Det er mange ting. Men jeg var personlig trener for skuespiller Pål Sverre Hagen da han hadde hovedrollen som Thor Heyerdahl i filmen Kon-Tiki. Dette var på bakgrunn av min utdannelse og erfaring. Kroppen hans måtte være troverdig for tiden og omstendighetene, og derfor formes på en helt spesiell måte gjennom trening og kosthold. Skuespilleren gjennomgikk drastiske endringer for å passe inn i rollen som en mann fra 40-tallet med atletisk fysikk, begrenset tilgang på mat, samtidig som han skulle være senesterk, mager og definert – uten for mye muskler. Det var morsomt å være en del av en storfilm.