Øyelege Morten Gundersen

YrkesintervjuØyelege favoritt ikon

Han var fast bestemt på ikke å følge i sin fars fotspor, men interessen for kirurgi ledet likevel Morten Gundersen inn på øyespesialiseringen. I dag er han øyelege, akkurat som sin far.

Morten Gundersen
32 år
Øyelege
Ifocus Øyeklinikk, Haugesund

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Faren min er øyelege, så jeg var fast bestemt på at jeg ikke skulle bli det. Jeg visste jeg ville bli lege, at jeg ville like å jobbe med pasienter og andre yrkesgrupper. Det å få lov å hjelpe andre mennesker var en viktig motivasjonsfaktor, i tillegg til det sosial aspektet ved jobben.

Da jeg begynte å studere oppdaget jeg raskt at jeg likte kirurgi og syntes det var spennende. Jeg vurderte gastrokirurgi, men så fant jeg ut at jeg fikk prøve øyespesialisering likevel, og da oppdaget jeg raskt at det var en spesialisering som passet for meg. Nå sitter jeg her og er øyelege likevel da, akkurat som faren min. 

oyelege2_privat.png

Øyelege Morten Gundersen i operasjonssalen
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg har nettopp begynt på en doktorgrad hvor jeg kombinerer forskning med noe arbeid på poliklinikk, så mine arbeidsdager nå er litt annerledes enn da jeg jobbet på sykehus.

En vanlig arbeidsdag på sykehuset starter med et morgenmøte med alle kolleger tilknyttet øyeavdelingen. Her diskuterte vi hva som har skjedd det siste døgnet og planla operasjonsprogrammet. Det meste innen øyekirurgi er poliklinisk, som vil si at pasientene opereres og sendes hjem igjen samme dag. Som øyelege samarbeider man med sykepleiere og optikere. Enkelte dager er det operasjoner hele dagen, andre dager går man visitt til innlagte pasienter. Som regel er det "rene" dager. Det betyr at man gjør det samme en hel dag, før man gjør noe annet neste dag. 

Øyelegen har mest fokus på patologien, altså øyesykdommene, og er den som kommer inn sist, den som tar avgjørelser. Som øyelege har man hovedansvaret for pasientene og er også den som følger dem opp i etterkant av et inngrep. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Man må begynne med medisinstudiet, med obligatorisk turnus på 18 måneder, og deretter kan man velge spesialisering. En spesialisering innen øye tar fem år. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dersom du ikke har noe ønske om å jobbe med mennesker, er dette neppe riktig yrke. På grunn av at våre undersøkelser går raskt, har vi et høyere antall pasienter på øyeavdelingen enn en del andre spesialiseringer. Det blir derfor mange menneskemøter i løpet av en arbeidsdag, og da hjelper det å synes det er gøy å jobbe med og møte mennesker. Er du typen som synes det er vanskelig med skjermer, teknologi og teknisk utstyr kan også det bli utfordrende å fungere godt som øyelege, da vi bruker mange ulike instrumenter i løpet av en dag.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker variasjonen, og er veldig glad for å kunne jobbe med forskjellige ting gjennom uka. Synet er så viktig for folk, og dersom man ikke ser godt, påvirker det livet i stor grad. Derfor gir det meg stor glede å hjelpe pasientene med noe som er så tett knyttet til livskvalitet. Det er også gøy at vi ofte ser svært raske resultater. En pasient som kommer inn med 20 prosent syn én dag, kommer dagen etter operasjon med 100 prosent syn. Dette gjør også at vi har utrolig hyggelige og takknemlige pasienter. Vi slipper som regel unna så mange skumle diagnoser, så langt som vitenskapen har kommet i dag, kan vi hjelpe de aller fleste, og det er sjelden jeg møter svært alvorlige diagnoser.

En annen ting jeg liker godt er at jeg aldri blir utlært, det er masse å lære hele tiden. Teknologien utvikler seg med store skritt og det er stadig noe å bryne seg på. Vi opererer med 3D-briller på, hele operasjonen gjennomføres på stor skjerm i 3D. Det er spennende, og er nok noe vi kanskje er unike på.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Et minus ved dette yrket er at det tidvis kan være svært stressende, spesielt under vakter på sykehuset. Da er det mye å gjøre, og jeg skulle ønske jeg kunne dele meg i mange deler, fordi jeg helst skulle vært flere steder samtidig. Det kan også bli lange vakter, samtidig som dette kan være givende, fordi det er her vi møter de største faglige utfordringene.

morten3_privat_2.jpg

Øyelege Morten Gundersen undersøker øyet til en kollega
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det helt grunnleggende er å være interessert i kroppen og i helsefag. Innen øyespesialisering er det en fordel å være nysgjerrig på fysikk, da vi lærer mye om lysbryting og andre ting innen fysikkens verden. Det er også greit å ha en viss interesse for teknologi. 

Øye- og synskirurgi er selve definisjonen på mikrokirurgi, så dersom man ønsker å jobbe med kirurgi så er det best å ha ganske stødige hender. Helt overordnet kommer man også langt med tålmodighet, nysgjerrighet og arbeidsvilje.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som øyelege kan er det mange ulike felt man kan jobbe med. Man må for eksempel ikke drive med kirurgi. Noen vil ha mer fokus på poliklinisk arbeid, mens andre har som mål å drive med forskning. De som jobber på de store sykehusene får gjerne muligheten til å spesialisere seg veldig smalt, mens de som jobber på mindre klinikker eller sykehus jobber bredere. Det er også mulig å jobbe i det private, i mindre klinikker, da fungerer du mer som en fastlege for øyet. Dukker det opp noe spesielt så henviser du til større sykehus. 

I tillegg finnes det muligheter til å gå videre med forskning, slik jeg gjør jeg nå. Legemiddelindustrien er også et stort marked, der de også trenger øyeleger til å utvikle øyedråper og andre medisiner vi trenger. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Som øyelege begynner man vel på rundt 600 000 i årslønn, før vakter og tillegg. Videre øker lønnen i takt med at du får mer erfaring. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ganske vanskelig å komme inn på spesialiseringen, men har du først fått denne erfaringen så er du svært ettertraktet. Da har du mest sannsynlig mange jobber å velge blant. 

Tekst:
Lena Ramberg
    • En pasient som kommer inn med 20 prosent syn én dag, kommer dagen etter operasjon med 100 prosent syn.
    • Så langt som vitenskapen har kommet i dag, kan vi hjelpe de aller fleste, og det er sjelden jeg møter svært alvorlige diagnoser.

Yrkesbeskrivelser