Nyrelege

– Vi må være detektiver og lete etter diagnoser, samtidig som vi behandler akutte tilstander der vi må handle raskt, forteller Kari.
Dame med hvit skjorte og stetoskop rundt halsen, og navneskilt på brystet. Hun har brunt hår til skuldrene.
Kari Wiig Stangeland, 38 år
Overlege Nyreavdelingen
Stavanger Universitetssykehus
«Jeg endte altså opp med å kikke på urin i mikroskopet i stedet. Det har vist seg å ikke være så dumt, og er faktisk veldig spennende. »
― Kari Wiig Stangeland
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 24.06.2025
«Jeg endte altså opp med å kikke på urin i mikroskopet i stedet. Det har vist seg å ikke være så dumt, og er faktisk veldig spennende. »
― Kari Wiig Stangeland
«Yrket passer for deg som er nysgjerrig og liker å forholde deg til andre mennesker, og deg som ønsker en variert hverdag.»
― Kari Wiig Stangeland

Hvorfor valgte du å bli nyrelege? 

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker, men det var litt tilfeldig at jeg ble lege. Da jeg var ferdig med videregående, manglet jeg fag for å kunne studere medisin i Norge. Jeg så etter andre muligheter, og fikk plass på medisinstudiet i Danmark. 

Underveis i studiet drømte jeg om å henge i en vaier under et helikopter som anestesilege, og bli senket ned i fjellheimen for å redde i klatrere. Men jeg endte altså opp med å kikke på urin i mikroskopet i stedet. Det har vist seg å ikke være så dumt, og er faktisk veldig spennende. 

Image
To damer med hvit t-skjorte står og leser på noe i en rød perm. Damen til venstre har brunt hår løst og et stetoskop rundt halsen. Damen til høyre har håret i en topp på hodet og et navneskilt på brystet. Litt uklart i forkant av bilde er det en del av en seng og en pasient som ligger i senga. Man kan ikke se pasienten, bare toppen av hodet.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Arbeidsdagen starter klokka 08.00. Da møter alle i arbeidstøy som er hvit t-skjorte og hvit bukse. Da er det felles morgenmøte for alle legene på medisinklinikken. På møtet bytter vi på å holde undervisning for hverandre. Dette er temaundervisning, da snakker vi typisk om dialyse, høyt blodtrykk, forstyrrelser i saltbalanse eller syrebasestatus. De andre avdelingene snakker om typiske pasienter og problemstillinger innenfor deres spesialitet. 

Videre går jeg sammen med de andre legene på nyreavdelingen til vår post. Der har vi en gjennomgang av alle pasientene som er innlagt hos oss. Vi diskuterer utredning og behandling, noe som er veldig lærerikt.

Vi rullerer litt på arbeidsoppgavene. For øyeblikket er jeg lege i dialysen, der pasienter med kronisk nyresvikt kommer for å få renset blodet og fjerne overskuddsvæske. Der har jeg ansvar for en gruppe pasienter som kommer fast til oss tre dager i uken. I tillegg svarer jeg på nyrerelaterte spørsmål fra andre avdelinger på sykehuset, og går tilsyn til andre avdelinger, blant annet MIO (medisinsk intensiv overvåkning) og intensiven. Det er spennende å være med å behandle de sykeste pasientene vi har innlagt.

Én dag i uken har jeg poliklinikk. Da møter jeg mellom 10 og 15 pasienter som kommer til avtalt kontroll. Ofte har de nyresvikt, eller at de har fått transplantert nyre.

Hverdagen er veldig variert, noe jeg liker godt. Noen dager er rolige og andre mer hektiske. Vi må være detektiver og lete etter diagnoser, samtidig som vi behandler akutte tilstander der vi må handle raskt. Vi får også litt praktisk arbeid. For eksempel tar vi vevsprøve fra nyren for å finne ut hva som er årsaken til nyresvikt, eller å legge akutt dialysekateter for å gi dialyse. Da legger vi et lite rør inn i et blodkar på halsen, for å føre blodet ut i en maskin og rense det, før vi fører det tilbake i pasienten. Dialyse er en livreddende behandling.

Rundt klokka 12.00 samles kollegaer for å spise lunsj sammen. Arbeidsdagen slutter vanligvis 16.00. Som nyrelege i Stavanger jobber jeg vanligvis hver sjette helg, og cirka en kveld i uken. Vi får fem uker ferie, og i tillegg til tre uker avspasering vi kan fordele utover året. 

Stavanger Universitetssykehus er med på å utdanne nye leger. Vi har studenter som kommer hit, så en del av jobben er også klinisk undervisning. Det betyr at studentene følger med oss gjennom arbeidsdagen, og vi må forklare hva vi tenker og gjør, hvorfor vi utreder og behandler som vi gjør. 

Det er mange typiske problemstillinger som dukker opp i løpet av en arbeidsdag. Det kan for eksempel være at nyrefunksjonen har blitt dårligere, eller blodtrykk som ikke vil gå ned. I tillegg til masse generell indremedisin om infeksjoner, tungpust, hjertesvikt med mer.

Hva kreves for å kunne jobbe som nyrelege? 

– For å bli nyrelege, må du først fullføre medisinstudiet som tar seks år. Deretter jobber du som LIS1 (lege i spesialisering del 1). Så jobber du i fem-seks år for å bli spesialist på nyresykdommer. På de årene er det en del kurs og veiledning. Fra du er LIS 1 får du full lønn mens du jobber og utdanner deg samtidig. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Yrket passer for deg som er nysgjerrig og liker å forholde deg til andre mennesker, og deg som ønsker en variert hverdag.

Hvis du ikke liker å jobbe med andre, vil du ikke passe i denne jobben. Det er mye samarbeid både med leger, men også andre yrkesgrupper på sykehuset. 

Hva liker du best med å være nyrelege? 

– Det beste med jobben min er uten tvil kollegaene mine. Det er også en bonus at jobben og faget er spennende og veldig variert. 

Hva liker du minst? 

– Det jeg liker minst med jobben min, må være jobbhelger og jobb på helligdager. Ikke fordi jeg misliker arbeidsoppgavene, men fordi jeg har lyst til å være sammen med familie og venner. 

Image
Dame med brunt hår til skuldrene og en hvit t-skjorte sitter ved en pult. Det står et mikroskop på pulten. På skjermen henger det en skjerm. Dama ser på skjermen som viser hva som er i mikroskopet.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som nyrelege er det vanligst å jobbe på sykehus. Du kan også jobbe privat. Men faglig er det helt klart mest spennende å være på et sykehus med et fagmiljø der vi lærer av hverandre. 

Hva kan man forvente i lønn som nyrelege?

– Som nyrelege, eller nefrolog, kan du forvente å tjene mellom 1 200 000 og 1 400 000 millioner kroner i året som overlege på sykehus med full vaktturnus. Lønnen kan variere ut ifra hvor du jobber, erfaring og eventuelle tillegg for vakter og utvidet arbeidstid. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som nyrelege?

– For øyeblikket mangler vi leger på sykehuset. Så mulighetene er gode for å få jobb, særlig på litt mindre sykehus. 

Tilhørende utdanninger

Medisin profesjonsstudium

Du lærer om medisiner og hvordan sykdommer oppstår, forebygges og behandles. For å bli lege må du ta et profesjonsstudium i medisin, det er en seksårig utdannelse.

Finn studier