Nettverkstekniker

– Det er alltid etterspørsel etter nettverksteknikere, forteller Karl.
En mann i mørkeblå t-skjorte sitter foran en pc innendørs
Karl Jhudiel Silvano Hansen, 22 år
Nettverkstekniker
Enhet for IT-drift og utvikling i Tromsø kommune
«Du må ha kontroll og må være fokusert, spesielt når du jobber med sikkerhet. Du må også ha oversikt, og helst være flink å dokumentere.»
― Karl Jhudiel Silvano Hansen
Intervju:
Sylwia Sørensen
Publisert: 20.02.2023
«Du må ha kontroll og må være fokusert, spesielt når du jobber med sikkerhet. Du må også ha oversikt, og helst være flink å dokumentere.»
― Karl Jhudiel Silvano Hansen
«Nettverk er et stort felt, og du har gode muligheter når du først blir nettverkstekniker.»
― Karl Jhudiel Silvano Hansen

Hvorfor valgte du å bli nettverkstekniker?

– Jeg hadde tenkt å jobbe med IT uansett. Men spesifikt hva jeg ville, det var uklart. På videregående valgte jeg linjen datateknologi og elektronikk. På skolen lærte vi om IKT, og hvordan man kan bli servicemedarbeider i hjelpdesken. Jeg fikk lærlingplass her på enhet for IT, og begynte å jobbe en del med nettverk. Jeg var mye med kollegaer som jobbet med det, og fikk se hvordan alt er satt opp og hvordan man bygger nettverksinfrastruktur. Jeg feilsøkte nettverk, satte opp nettverk, og gjorde mye arbeid som de gjør daglig. Det synes jeg var interessant, og bestemte meg for å bli nettverkstekniker.

Image
En mann i svart jakke. Han ser på mange kabler. Han er på et teknisk rom.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg kommer på jobb klokken åtte, og starter med å se over hvilke saker vi har fått inn. Jeg ser på alarmer, og sjekker om noen nettverk har gått ned i løpet av natta. Ut ifra det planlegger jeg dagen. Hvis jeg allerede har planlagt noe jeg skulle gjøre den dagen, bruker jeg å gjøre det først.

Jeg dokumenterer, feilsøker, oppdaterer og setter opp nettverksutstyr. Jeg sitter mest på kontoret, fordi jeg kan gjøre mye jobb fra pc-en min. Innimellom må jeg ut for å undersøke. Oftest når ting ikke er på nett, kan du ikke finne dem på utstyret som er ute. Du må komme ut fysisk og finne ut hva problemet er. På store bygg er det veldig mange kabler, og innimellom kan det være uoversiktlig fordi de går som spagetti. Man må følge kabel for kabel, finne ut hvor de går, hvilken port de går inn, og hvilke porter ansatte bruker. Hvis noen har glemt å markere det, så blir det veldig tungt. Men vi har heldigvis utstyr som vi kan bruke til å finne det.

Jeg jobber en del alene, men det er også en del teamarbeid. Man må jobbe i team for å kunne utveksle kunnskap. Mine kollegaer har jobbet med nettverk lenge, så jeg kan spørre de om tips og få hjelp. Vi har også møte en gang i uka, der vi går gjennom sakene våre og diskuterer hva som bør gjøres.

Hva kreves for å kunne jobbe som nettverkstekniker?

– Man kan, som meg, begynne på elektro på første året på videregående, og ta datateknologi og elektronikk på vg2. Eller man kan ta IKT-servicefag. Du kan også ta utdanning på universitet, høgskole eller fagskole. I nettverk brukes mye sertifiseringer, så du kan også ta Cisco-sertifiseringer.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Yrket passer for personer som er interessert i å jobbe med teknologi. Man må kunne analysere og løse problemstillinger, og jobbe med andre. Jeg vil si at det passer dårlig for folk som ikke klarer å holde seg fokusert. Du må ha kontroll og være fokusert, spesielt når du jobber med sikkerhet. Du må også ha oversikt, og helst være flink å dokumentere. Hvis dokumentasjonen ikke er i orden, kan det hende at ting du har gjort går tapt. Hvis et system går ned, og du ikke har dokumentert jobben din, vet ingen hvordan det er bygget opp. Du må være strukturert.

Hva liker du best med å være nettverkstekniker?

– Det er veldig gøy å få planlegge og sette opp nye lokasjoner, som for eksempel nettverk i en ny kommunal avdeling eller bygg. Sammen med Byggdrift, eller noen andre i kommunen, planlegger vi hva som må til for å få nett der. Vanligvis bestemmer noen fra prosjektet eller lokasjonen hva de vil ha, for eksempel om de vil ha kablet eller trådløst nett. De bestemmer også om de kun trenger nett til bruk for ansatte, eller også gjestnett. Så hjelper vi med å finne ut  hvor mange aksesspunkter de trenger og hvor det er lurt å ha dem. Etter det konfigurerer vi alt og setter opp nett. I tillegg kommer også dokumentasjon, som jeg synes er artig fordi jeg liker å ha oversikt.

Hva liker du minst?

– Feilsøking kan bli litt irriterende. Innimellom mangler jeg litt kunnskap, og det irriterer meg mest. Men når jeg retter det opp, med hjelp av kollegaer, så er det ganske gøy. Jeg tror det er vanlig på flere arbeidsplasser. Først kan det være irriterende, men når du får det til, så er det artig.

Image
En mann i mørkeblå t-skjorte sitter foran en pc innendørs

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Nettverk er et stort felt, og du har gode muligheter når du først blir nettverkstekniker. Du kan spesialisere deg blant annet innen trådløst, fiber, brannmur og nettverksikkerhet. Nettverk bruker også mye sertifikater, så man kan bygge kompetanse rundt det.

Hva tjener man som nettverkstekniker?

– Min erfaring er at lønna som nettverkstekniker starter på litt over 400 000 kroner i året. Lønn vil komme an på hvor du jobber, hvilken utdanning du har, og hvor lang erfaring du har. Jo mer utdanning, jo høyere lønn. Jeg planlegger allerede å ta noen kurs for å bygge på min kompetanse. Flere arbeidssteder har spesifikke behov, og det trengs folk med sertifiseringer. Når du er spesialist tjener du bedre.

Hvordan er sjansene for å få jobb som nettverkstekniker?

– Det er alltid etterspørsel etter nettverksteknikere. Nettverk er viktig infrastruktur. Jeg vil si at det er veldig store muligheter for å få jobb, men det kommer også an på hvor du bor. Hvis du bor på bygda eller steder hvor det ikke er så mange folk, er det litt mindre sjanser for å få seg jobb. I byer er det større sjanser for å få jobb som nettverkstekniker.

Tilhørende utdanninger

IKT-servicefag

Du lærer om drift, bruker- og driftsstøtte, sikkerhet og forbedring av IKT-tjenester.

Finn studier
Informasjons- og datateknologi

Informasjons- og datateknologi (IT) er et bredt fagområde som omfatter bruk av datamaskiner, programvare, nettverk og annen teknologi for å lagre, behandle, overføre og manipulere informasjon.

Finn studier
IT, utvikling og programmering

Forskjellige fagskoleutdanninger innen webutvikling, både med tanke på design, programmering, frontend - og backend utvikling.

Finn studier