NDT-kontrollør
Hvorfor valgte du å bli NDT-kontrollør?
– Jeg har vært interessert i sveising så lenge jeg kan huske. Alt som har noe med sveising å gjøre er veldig spennende for meg. Jeg tok sveiseutdanning først, og har blitt en veldig god sveiser. Jeg har fått mye kunnskap, og jeg har hatt veldig mange fine oppdrag.
Allerede da jeg begynte å jobbe som sveiser, hadde jeg en plan for veien videre. Jeg visste at jeg ønsket å kontrollere sveis. Først og fremst var jeg sulten på å utvikle meg videre, og i tillegg er sveiseyrket et tungt yrke som er belastende for rygg og nakke.
Etter en stund valgte jeg å ta utdanning i industrirørlegging. Det var en naturlig vei å gå, spesielt siden det den gangen var et ganske vanskelig jobbmarked i Nordland, og det var ikke lett å få utdanning som NDT-kontrollør. Kursene man må ta er veldig dyre, så den beste måten å få dem på er å inngå en avtale med en bedrift.
Jeg kontaktet Testpartner, som jeg kjente litt fra før, og spurte om det var mulig å ta utdannelse via firmaet. Daglig leder er veldig grei og så ikke på dette som et problem. Vi ordnet en god løsning, og jeg fikk muligheten til å gjøre det. Jeg føler at det som hjalp meg i den situasjonen, var at jeg hadde bygget et navn innen sveising og industrirørlegging.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Arbeidsdagene er veldig varierte. Som NDT-kontrollør søker jeg etter feil eller mangler i materialer og sveis. Jeg har fem sertifikater så langt, disse er ultralyd, strålevern, visuell, magnetpulver og penetrant. Alle metodene bruker jeg stort sett hver dag. De ulike metodene er veldig forskjellige og kompenserer godt for hverandre. For eksempel kan en detalj som ikke kommer så godt frem når man bruker røntgen, komme veldig godt frem på ultralyd.
Vi er basert inne på industriparken i Mo i Rana, men vi jobber mye i felt, og det liker jeg veldig godt. Arbeidstiden min er mandag til fredag fra klokka 7 til 15. Jeg reiser litt også, og noen ganger blir dagene lange. Når vi tar røntgen, jobber vi helst på ettermiddager og kvelder. Vi venter til folk går hjem for ikke å utsette folk for unødvendig stråling.
Å jobbe som NDT-kontrollør krever en del fysisk arbeid. Noen jobber krever at man må inn i trange rom, mens andre jobber krever at jeg må jobbe i høyden, i lift eller stillas.
Jeg jobber veldig mye alene, men også litt i team. Vi tar uansett pauser sammen, og jeg har mye kundekontakt. Jeg har en god kombinasjon av selvstendig arbeid, hvor jeg jobber i fred, og jobb eller møter med kolleger og kunder. Det synes jeg er utrolig deilig.
Vi har mange kunder og gjør mye forskjellig, en dag kan jeg for eksempel kontrollere fôrflåte, som er en slags flytende silo som brukes i fiskeanlegg, og neste dag kan jeg ta ultralyd av sveis på bro-elementer. I tillegg til det planlagte arbeidet dukker det også opp uforutsette ting. Mange kunder ringer ofte samme dag og ønsker å få jobber ferdig. Da må man kanskje gå litt overtid for å tilfredsstille kunden. Jeg strekker meg langt for å tilfredsstille kundene, så jeg sier som regel ikke nei til overtid.
En viktig del av jobben min er å skrive rapporter etter endt jobb. Rapporten forteller at noe er kontrollert, og om det er innenfor en akseptabel standard.
Hva kreves for å kunne jobbe som NDT-kontrollør?
– For å jobbe som NDT-kontrollør må man ta kurs hos enten Kiwa eller Force Technology. Kursene avsluttes med eksamener. For å få sertifikater er du nødt til å bestå en eksamen og ha praksistid. Etterpå må sertifikatene fornyes hvert tiende år. Sertifikatene gir deg mulighet til å jobbe hvor som helst, også internasjonalt.
For å ta kursene kan du betale for dem selv eller inngå avtale med en bedrift. Det siste er absolutt det beste, fordi det er rett og slett veldig dyre kurs. Det er kanskje en av grunnene til at det rekrutteres lite til yrket. Det er mulig å gå et yrkesfaglig løp og ta NDT-kontrollørfag på VGS om du finner en bedrift som tar inn lærlinger i faget.
Jeg valgte selv å utdanne meg i sveising først, og jeg vil anbefale å gå den veien. Fra egen erfaring kan jeg si at når man er godt kjent med sveis, er det mye enklere å ta NDT-kurs. Man har mye mer forståelse for hvordan sveisen bør se ut, men ikke bare det. Når du jobber som NDT-kontrollør må du se mye på tegninger – det jobbet jeg mye med både i jobben som sveiser og industrirørlegger.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Hvis du vil være NDT-kontrollør må du være ansvarsbevisst, samarbeidsvillig og glad i kundekontakt, fordi det er en viktig del av jobben. Du må også være selvstendig, nøyaktig, kunne ta i et tak, og være i stand til å jobbe i team.
Du må like å ha mye ansvar. I denne jobben må man være våken hele tiden fordi konsekvensene kan være store hvis du ikke har gjort en god nok jobb. Det er svært viktig at eventuelle feil eller mangler blir avdekket, slik at det er trygt for folk å ferdes rundt omkring i samfunnet.
Jeg må si at yrket krever at du er i god fysisk form. Vi har veldig aktive arbeidsdager med mye klatring, jobb i høyden, og i trange rom.
Hvis du liker å jobbe en del alene, ha ansvar, ta i et tak og tør å stå på egne bein, kan NDT-kontrollør være et bra yrke for deg. Men hvis du ikke liker å være aktiv, eller er lite selvstendig, så kan det være vanskelig.
Hva liker du best med å være NDT-kontrollør?
– Jeg liker veldig godt at arbeidsdagene er så varierte. Når man har så mange NDT-metoder og en stor kundegruppe, så blir det varierte arbeidsdager. I Testpartner er kompetansen stor, så jeg lærer noe nytt hele tiden og er veldig fornøyd med mine kollegaer.
Jeg trives også godt med å ha kundekontakt. Jeg kjenner faktisk mange kunder fra før, fra da jeg jobbet som sveiser og industrirørlegger, og jeg er veldig glad i den kontakten.
Hva liker du minst?
– Det må være å påpeke at noe må utbedres. Det er en del av jobben, men det er ikke så artig å gjøre det, spesielt siden det ofte innebærer økonomiske konsekvenser for kundene.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Som NDT-kontrollør har du mulighet til å jobbe i hele verden, ikke bare i Norge. Du kan jobbe offshore, i forskjellige typer industri. Det finnes også veldig mange forskjellige sertifikater, så du kan lære deg nye metoder og få nye sertifikater. Som NDT-kontrollør kan du også utdanne deg videre med teknisk fagskole.
Hva tjener en NDT-kontrollør?
– Lønna varierer veldig fra hvilken stilling du har, ansiennitet og sertifikater. For eksempel har jeg nivå en og to, men det finnes også nivå tre. NDT-kontrollør i en vanlig stilling kan regne med å tjene fra 600 000 og oppover. Hos oss er det mye overtid som også påvirker lønna, så man har muligheten til å tjene gode penger.
Hvordan er sjansene for å få jobb som NDT-kontrollør?
– Hvis du allerede har tatt kursene og har sertifikater, så vil jeg si at sjansene er store.
Tilhørende utdanninger
NDT-kontrollørfag
Du lærer å bruke ikke-ødeleggende metoder for å verifisere produkter i henhold til tekniske tegninger, standarder og spesifikasjoner.
Finn studier