Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid likt å være aktiv og jobbe praktisk. Jeg kunne ikke tenke meg en ren teoretisk utdannelse og kontorjobb, så jeg var klar på at jeg ville gå yrkesfag. Der var det en lærer som nevnte yrket til meg. Da jeg senere var utplassert i en bedrift så jeg hva NDT-kontrollørene jobbet med, og synes det virket spennende.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber i Aibel, som er en stor bedrift. I NDT-avdelingen er vi 32 kollegaer. Vi jobber med mange større prosjekter, både nybygg og reparasjon. Arbeidsdagen min er fra klokken 7 til klokken 15. Når jeg kommer på morgenen får jeg en oversikt fra koordinatorene om hva som er dagens oppgaver. Vi holder gjerne på med flere prosjekter, og jeg jobber meg gjennom det jeg har fått ansvar for å kontrollere den dagen.

Jeg kan kontrollere emner/sveis visuelt, og vi benytte utstyr som speil med lys og videoprober til å hjelpe oss. Vi kan også bruke røntgen og ultralyd for å kontrollerer for innvendige feil i emner/sveis. En må ha egne sertifikat for hver enkelt NDT-metode. Vi sjekker tilstanden på sveis og materialer og kvaliteten på arbeid som er utført. Jeg kontrollerer mindre deler som skal settes sammen til større deler, og før arbeidet med delene kan fortsette må vi godkjenne dem. Derfor har vi alltid et visst tidspress, samtidig som vi har ansvar for at det vi godkjenner holder mål. Det kan være krevende, men heldigvis har jeg mange erfarne kollegaer som jeg kan spørre når jeg er usikker. Det blir enklere etter hvert som en får mer erfaring, men det er mange standarder, utstyr og krav å følge med på. Det er et avansert fag, derfor er det greit å kunne dobbeltsjekke vurderinger med kollegaer.

Noen ganger jobber jeg alene, andre ganger sammen med andre. Jeg synes det er kjekkest å jobbe sammen med andre. Vi hjelper hverandre og deler kunnskap, og det er aldri noe problem å be om hjelp.

Image
Lisens
1

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du kan ta Vg1 Teknikk og industriell produksjon og Vg2 Industriteknologi før du har opplæring i bedrift eller går Vg3 NDT-kontrollørfaget. Du bør være flink teoretisk fordi kursing og sertifisering er en del av den videre utdannelsen i NDT-faget.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du ikke liker å være rundt folk og ikke takler hektiske perioder med litt stress er det nok ikke jobben for deg. Du bør heller ikke være utålmodig eller unøyaktig om du vil jobbe som NDT-kontrollør. Du bør være i god fysisk form, for vi klatrer i stillas og har mange ulike arbeidsstillinger når vi skal komme til for å gjøre vurderinger.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg synes det er kjekt at jeg hele tiden lærer noe nytt. Jeg har kollegaer med 50 års arbeidserfaring, og jeg ser at alle har litt ulike måter å gjøre ting på. Det er mye å lære. Jeg har jobbet med dette en stund og nå stoler jeg mer på meg selv, finner ut av ting og føler at jeg vokser med ansvaret. Det er kjekt. Det er spennende å være en del av store prosjekter. Vi er jo med hele veien og sjekker materialer underveis. Det er alltid spennende å se når prosjekter vi har jobbet lenge med er ferdige og skal ut til for eksempel Nordsjøen.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg liker jobben min veldig godt. Men skulle det være noe negativt så er det kanskje at vi noen ganger må jobbe under tidspress. Alt vi gjøre kan spores tilbake til oss, og når vi godkjenner noe må vi gjøre en skikkelig vurdering, selv når det er travelt. Etter hvert lærer en å stole på seg selv, og vi har prosedyrer og standarder som vi følger når vi tar avgjørelser.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det passer godt hvis du liker å være i aktivitet og ønsker en variert arbeidsdag. Det er også viktig å være nøyaktig og tålmodig, og trives med å ha ansvar. Du må tåle at noen står og maser litt på at du skal bli ferdig, samtidig som du må beholde roen og gjøre gode vurderinger. Det er en fordel å være flink i engelsk, eller være villig til å lære det. Faget har mange uttrykk og prosedyrer på engelsk, og på min arbeidsplass har vi mye kontakt med utenlandske kunder og kollegaer.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes mange muligheter for dem som ønsker å lære mer og utvikle seg. Du kan ta flere sertifikater, sånn at du kan jobbe med ulike metoder. Det er en del NDT-kontrollører som reiser offshore, og det er også mulig å få lederansvar. Jeg jobber i en stor bedrift og synes det er spennende at det er så mange muligheter fremover.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– For en nyutdannet vil lønnen være sammenlignbar med andre stillinger i industrien, som platearbeidere og elektrikere. Den ligger gjerne rundt 400 000–450 000 i året. Lønnen øker med videreutdanning og kurs.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Akkurat nå er det stor etterspørsel etter NDT-kontrollører. Det vil nok være et stort behov fremover, samtidig er dette en bransje som kan svinge.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Jeg kunne ikke tenke meg en ren teoretisk utdannelse og kontorjobb, så jeg var klar på at jeg ville gå yrkesfag.
Du må tåle at noen står og maser litt på at du skal bli ferdig, samtidig som du må beholde roen og gjøre gode vurderinger.