Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg var alvorlig skolelei og i åttende klasse hadde jeg ingen motivasjon til å fortsette. Tanten min insisterte på at jeg måtte få meg en utdanning. Forslaget hennes var ett håndverkerfag, og det endte med at jeg valgte murfag.

Noe av det som gjorde valget enkelt var at jeg fikk lønn fra dag én, et trygt yrke, minimalt med tid på skolebenken og mye praksis.

Fagbrevet har gitt meg yrkesstolthet og jeg er den stolte eier av en sølvmedalje i NM i muring, er sensor i prøvenemnda, og til tross for at jeg var skikkelig skoletrøtt så er jeg midt i en treårig ingeniørstudie på teknisk fagskole.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber for det meste på boliger, både gamle og nye, store og små. Akkurat nå driver vi og pusser en utvendig fasade, og planen for i dag er å pusse 60 m². Vi jobber ofte i stillas og denne gangen er det bare et par meter ned til bakken. Jeg har alltid en til to kollegaer med meg, og vi følger en fremdriftsplan. Det er viktig å fullføre innenfor egen frist for å ikke skape konflikt og venting for andre håndverkere. Inniblant kan det oppstå en liten innspurt for å bli ferdig. Men sånn er det vel i nesten alle typer jobber.

Jobben min er veldig variert, akkurat nå så pusser vi fasade. Min neste jobb er å mure murstein som fasade. Det som er moro med dette er at vi bruker kult utstyr og verktøy, som store siloer som kan holde opptil 20 tonn med tørrmørtel. Det kommer rett oppi en blandings maskin og gjør det å lage perfekt murmørtel veldig enkelt.

Vi jobber hele året. Det fins mange løsninger for produkter med frostvæske og er det for kaldt – grensen er minus femten grader – jobber vi innendørs. Andre ting jeg murer er isopormurblokker, tørrmur, skifer, flislegging, leca og støper fundamenter. Montering av peis og ovner er en velkommen inne jobb når det er kaldt ute.

Kort sagt så har jeg en variert jobb med produkter som varer og det er veldig tilfredsstillende å se resultater. Det fine med å mure er at jeg ser det vokser og at bygg i mur har enormt lang levetid.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok Vg1 og Vg2 Bygg og anlegg. Så hadde jeg en toårig læretid og ble fast ansatt i samme firma. Du kan også gå Vg1 og ha en treårig læretid. Det er en veldig fin løsning for dem som ikke orker å sitte på skolebenken mer enn de må.

Det kreves ikke at du er i olympisk form og selve jobben er god trening. Vil legge til at vi håndverker ofte har en sær humor og det kommer godt med å kunne le av det meste.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette yrket passer ikke for dem som ikke liker å bruke kroppen. Jeg jobber for det meste utendørs og må tåle litt kulde. Andre murere jobber mest innendørs. Du kan heller ikke ha allergi mot støv.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker best med yrket mitt er at vi gjør mange forskjellige typer jobber og at det vi former står i «evig» tid. Noen jobber betyr at jeg må reise rundt i landet, og det er veldig gøy.

Aller best liker jeg å mure murstein i et lag, slenge mer eller mindre dårlig vitser og produsere så det spruter.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Kommer ikke på noe for utenom tørrmur som er for usystematisk for meg som foretrekker systemer og rette vinkler.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale yrket til de som ønsker en praktisk og fysisk jobb. Det er plass til alle mulige mennesketyper. Selv var jeg lei av både skole og det å sitte stille, og fagbrevet har blitt ett springbrett til nye muligheter.

Jeg vil også anbefale yrket til de som ønsker å komme seg raskt ut i jobb, tjene penger fra dag en og ikke ta opp studielån.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Noen spesialiserer seg i for eksempel flislegging og våtrom, andre foretrekker peis og pipe, eller gjør som meg og jobber for det meste med fasader. Du kan bli praktisk prosjektleder, undervise eller starte eget firma.

Andre muligheter er å bygge på utdanningen etter hvert og ta mesterbrev eller ingeniørutdanning.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– En gjennomsnittslønn er et sted mellom 400 000 og 500 000 kroner i året. Om du vil jobbe mer, ta mer ansvar eller starte for deg selv, så tjener du fint over dette

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg kan med sikkerhet si at sjansene er veldig gode. Det er stor etterspørsel etter håndverkere med fagbrev

 

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
Jeg kan med sikkerhet si at sjansene er veldig gode. Det er stor etterspørsel etter håndverkere med fagbrev. 
Jeg var lei av å sitte stille på skolen og fagbrevet ble ett springbrett til nye muligheter.