Møbelsnekker

– Å være møbelsnekker er vel så kreativt som å jobbe med musikk. Samtidig er det konkret, sier Teodor.
En mann i arbeidstøy og en liten lue, smiler stort. Han er i et verksted.
Teodor Frømyhr-Andersen, 31 år
Møbelsnekker
b-wood, Bærum
«Fra den dagen jeg bestemte meg for å bytte beite og bli møbelsnekker, har jeg ærlig talt ikke sett meg tilbake.»
― Teodor Frømyhr-Andersen
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 07.05.2024
«Fra den dagen jeg bestemte meg for å bytte beite og bli møbelsnekker, har jeg ærlig talt ikke sett meg tilbake.»
― Teodor Frømyhr-Andersen
«Det er et yrke som krever presisjon, tålmodighet og det er noe flott med et levende materiale som tre.»
― Teodor Frømyhr-Andersen

Hvorfor valgte du å bli møbelsnekker?

– Jeg startet i musikkbransjen som produsent og tekniker. På sidelinjen begynte jeg å restaurere gamle møbler. Jeg tenkte ikke da at denne retningen var et alternativ for meg, musikken var liksom min greie. 

Fra den dagen jeg bestemte meg for å bytte beite og bli møbelsnekker, har jeg ærlig talt ikke sett meg tilbake. Å være møbelsnekker er vel så kreativt som å jobbe med musikk. Samtidig er det konkret. 

Når jeg er ferdig med et møbel setter jeg sluttstrek. Det er rett og slett ferdig og godt nok. Med musikk kan jeg finslipe i det uendelige, og aldri føle meg god nok. Det er deilig å bli ferdig med et møbel når jeg er tilfreds med resultatet. 

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– I dag er en dag hvor jeg velger ut de beste materialene til garderobedører. Det er dører med klassiske sammenføyninger, som vi kaller en ram tredør. 

Det jeg gjør i dag er begynnelsen på en lang prosess med å bygge et møbel. Ofte starter jeg med å reise på befaring til kunden og ta mål. En tiendels millimeter er gigantisk for en møbelsnekker, og jeg må insistere på at presisjon er helt avgjørende for et godt resultat. Etter befaring og tegninger jeg lager i et 3D-program, gir jeg en pris til kunden og får eventuell godkjenning. Når vi blir enige, er det bare å starte produksjonen. 

Det er stor forskjell på tresortenes egenskaper, og ettersom jeg jobber med prosjekter som ofte varer over lengre tid, har jeg rom for å bruke det jeg har av kunnskap for å finne best egnet materiale. Dørene jeg jobber med nå skal lages i saktevoksende furu og være uten kvister. 

Jeg starter med å kløyve de ned til dimensjonen med litt overmål, så høvler jeg, kapper og deretter står sammenføyningene for tur. Sammenføyning er for eksempel å lage tapphull og tapper. Deretter pusser jeg, og så må det limes sammen. Etterpå er det overflatebehandling. Vi oljer mest, men det kan også for eksempel beises. En gang iblant reiser vi ut til kunden og monterer møbelet. Vi har alltid en liten foring på lur når vi tilpasser ved montering. 

Jeg jobber på et verksted med fire mann. Altså et lite firma, og vi driver kun med heltre og tradisjonelle sammenføyningsmetoder. Kundene våre er som oftest privatpersoner. 

Her på verkstedet produserer vi alt fra frittstående møbler, som bord og stoler, til plassbygde innredninger som garderober og kjøkken. Det er et stort spenn i omfanget både til type møbel og verktøyet jeg bruker. Jeg jobber med alt fra tradisjonelle håndverktøy til store sager. Vi har et flott og yrkesstolt miljø, og sjefen lager kjempegode surdeigsbrød til lunsjen.  

Hva kreves for å kunne jobbe som møbelsnekker?

– To år på skole og to års læretid i bedrift samt avlegge svenneprøven fører til svennebrev. Det var sånn jeg gjorde det, og den mest vanlige veien å gå. Jeg vil anbefale alle å gå hele løpet. Det er mye å lære. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer ikke for de som vil tjene mye penger fort. Ingen velger faget for pengene. For min del passer det fordi det er et kreativt yrke som krever presisjon, tålmodighet og det er noe flott med et levende materiale som tre. 

Man må ha mye teoretisk og praktisk kunnskap for å ikke gjøre feil. De med allergier kan få det litt hardt i et miljø med mye støv. Det er også en stor fordel å være fullt rørlig med tunge løft og rare arbeidsstillinger. 

Hva liker du best med å være møbelsnekker?

– Det fineste er å ha en hverdag hvor jeg har kontroll og styrer selv. Jeg kan være i min boble, og der har jeg det best. 

Hva liker du minst? 

– Jeg må tilstå at jeg ikke er så glad i å være ute og montere. 

Image

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er stor variasjon i de ulike bedriftene som produserer tre, og det er mange fag som overlapper hverandre. Man kan for eksempel spesialisere seg i tredreiing, restaurering eller båtinnredning. 

Mange starter for seg selv, noe som er kostbart med maskiner og verktøy. Derfor er det ganske vanlig å dele både verksted og kostnader.  Man kan også være ansatt på et verksted. 

Hva kan man forvente i lønn som møbelsnekker?

– Som faglært er timelønnen 238.3 kroner i timen, som vil si i overkant av 400 000 kroner i året. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som møbelsnekker?

–  Det er gode sjanser for læreplass hvis du er dedikert og ivrig. Det er en liten bransje, og mange får jobb gjennom nettverk. Mitt råd er å vise interesse, være sulten på kunnskap, og ydmyk ovenfor det at man blir aldri utlært. 

Tilhørende utdanninger

Møbelsnekkerfag

Du lærer å produsere, vedlikeholde og reparere møbler, trevarer og innredninger av tre og trebaserte materialer.

Finn studier