Møbelsnekker

Jeg valgte å bli møbelsnekker fordi sløyd var mitt favorittfag på ungdomsskolen og jeg var veldig fascinert av treverk, sier Robert Lato.
Portrettbilde av Robert Lato
Robert Lato, 54 år
Møbelsnekker
Byggebiten, Oslo
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Som møbelsnekker må man være interessert i bygging og treverk og man bør være kreativ og løsningsorientert.»
― Robert Lato
Intervju:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 16.03.2022
«Som møbelsnekker må man være interessert i bygging og treverk og man bør være kreativ og løsningsorientert.»
― Robert Lato
«Det jeg liker best med jobben min er at jeg kan designe og skape et møbel, og man får se resultatet helt ferdig.»
― Robert Lato

Hvorfor valgte du å bli møbelsnekker?

– Jeg valgte å bli møbelsnekker fordi sløyd var mitt favorittfag på ungdomsskolen og jeg var veldig fascinert av treverk. Å bestemme meg for hva jeg skulle jobbe med var vanskelig, men jeg konkluderte med at jeg alltid kunne komme tilbake til teoretiske emner og at det var rett for meg å begynne med å lære meg det praktiske ved treverk gjennom å bli møbelsnekker. 

Image
Robert sitter på knærne med en sag foran seg. Han skal skjære i en plate som ligger på bakken. Han er ute og det er snø på bakken.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg er utdannet møbelsnekker, men jobber nesten utelukkende med plassbygging. Plassbygging er når et møbel er spesialutformet for én plass, for eksempel en bokhylle som passer perfekt i et soverom med skråtak eller et skrivebord som er spesiallaget for en trang gang. Som møbelsnekker kan man også lage klassiske møbler som bord, stoler, sofa og lignende, men det gjøres best på fabrikk. Jeg jobber som selvstendig næringsdrivende med å ta oppdrag fra privatpersoner som ønsker spesiallagde møbler for sitt hjem. Møbler jeg lager er for eksempel plassbygde hyller, oppbevaringsløsninger i gang, skrivebord for hjemmekontor og platespillehyller. Sistnevnte har blitt veldig populært de siste to årene. 

Jeg får de fleste av mine oppdrag via nettsiden MittAnbud.no, men det er også flere tidligere kunder som kommer tilbake. På MittAnbud.no kan jeg sjekke hvilke oppdrag som er interessant for meg. Deretter kontakter jeg kunden og kommer på befaring. På befaringen snakker jeg med kunden og om hva de ønsker seg, og så tar jeg mål der som møbelet skal være. Kunden har ofte mange ideer om møbelet, og da fungerer jeg som en rådgiver med min kunnskap og erfaring. Jeg lager deretter en skisse og et tilbud til kunden. Hvis kunden aksepterer tilbudet begynner jeg arbeidet. En del av jobben er å finne passende materialer som kan brukes til møbelet, her spiller min kunnskap om treverk inn. For å velge materialer tenker jeg på miljø, stil og hva jeg har på lager, eller eventuelt hvor lang tid det vil ta å bestille noe inn.

Når man er møbelsnekker så kommer man ikke til kunden med ferdig oppkuttede materialer som passer perfekt til møbelet og er klar til å settes sammen, slik som det er med IKEA-møbler. Når man holder på med plassbygning så må man jobbe rundt skjevheter, og da kommer man til kunden med oppkuttede materialer som gjerne er litt for store, slik at man kan kutte de på plass. Har man tatt gode mål, så går denne prosessen relativt smidig. 

Hva kreves for å kunne jobbe som møbelsnekker?

– Det kreves vanligvis et fagbrev som møbelsnekker. Hvis man driver for seg selv, kan man også være selvlært. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Som møbelsnekker må man være interessert i bygging og treverk og man bør være kreativ og løsningsorientert. Hvis man klarer å se for seg ting i 3D, er det veldig bra. Hvis man skal drive for seg selv er det positivt å ha gode kommunikasjonsferdigheter, da du skal selge dine egne tjenester og forklare ideene dine til kunder. Dersom man skal være en tradisjonell møbelsnekker trenger man mindre av disse egenskapene.

Man bør være i god form, fordi det er tunge løft av materialer og maskiner. Hvis man jobber i fabrikk trenger man ikke å være i like god form, fordi da er det mange verktøy som kan hjelpe. Man kan absolutt ikke ha støvallergi eller problemer med lungene. Pollenallergi kan gå, men kan også bli vanskelig.

Hva liker du best med å være møbelsnekker? 

– Det jeg liker best med jobben min er at jeg kan designe og skape et møbel, og man får se resultatet helt ferdig.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det som er vanskeligst er at man må unngå de tingene som gjør at man ikke kommer helt i mål med oppdraget. Ting ser ofte enklere ut før man begynner, men det er flere aspekter i byggeprosessen enn man tror. Materialene må stemme med designet, og plassen skal fungere. Leveranse og tid må også være riktig. Jeg prøver å kutte vekk ting som kan gå galt.

Image
Robert står foran en knallgul hylle full av EP-plater. Han smiler og har på seg dongerijakke.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan jobbe i fabrikk eller for seg selv, slik jeg gjør. Man kan også gå over til yrker som tømrer og snekker. Hvis man ønsker mer utdanning kan man ta mesterbrev.

Hva kan man forvente i lønn som møbelsnekker? 

– Jeg har ikke helt oversikt, men en møbelsnekker ligger litt lavere enn de som jobber i byggebransjen.

Hvordan er sjansene for å få jobb som møbelsnekker?

– Veldig gode. Koronautbruddet har bidratt til at det har blitt enda større etterspørsel fordi folk har blitt mer opptatt av hjemmet sitt og fordi det har blitt mindre konkurranse i bransjen med tanke på at noe av arbeidskraften reiste tilbake til sine hjemland. I fjor, 2021, var mitt beste år rent økonomisk.

Tilhørende utdanninger

Møbelsnekkerfag

Du lærer å produsere, vedlikeholde og reparere møbler, trevarer og innredninger av tre og trebaserte materialer.

Finn studier