Portrettbilde av mediegrafiker Morten Lidbom i Amedia Ressurs Harstad

YrkesintervjuMediegrafiker favoritt ikon

– Det jeg liker best er at jeg får bruke kreativiteten min på å utforme grafisk materiell, forteller Morten Lidbom.

Morten Lidbom
21 år
Mediegrafiker
Amedia Ressurs, Harstad
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

Jeg visste tidlig hva jeg ville jobbe med. På slutten av ungdomsskolen ble jeg interessert i foto. Det gjorde at jeg søkte meg inn på Medier og kommunikasjon på videregående. Der ble jeg raskt interessert i grafisk design. I praksisperioden valgte jeg å jobbe i et reklamebyrå, og der lærte jeg enormt mye om bransjen. Deretter bestemte jeg meg for å gå ut som lærling i faget grafisk design. Jeg fikk lærlingplass og etter to år ble jeg ansatt samme sted som ferdig lærling med bestått fagbrev. Etter ett år i det reklamebyrået søkte jeg meg jobb i Harstad, hvor jeg jobber nå.

morten_jobb_2.jpg

Mediegrafiker Morten Lidbom sitter foran datamaskinen med et headset.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

Bedriften jeg jobber i nå, produserer annonser for mange aviser rundt i Norge. En vanlig arbeidsdag går ut på å utforme annonser til både bedrifter og privatpersoner. Det kan være alt fra store bilag til små rubrikkannonser. Det skal produseres en stor mengde annonser, så det kan være ganske hektisk til tider! Vi jobber på Mac og bruker programmer som Adobe InDesign, Photoshop og Illustrator. Vanlig arbeidstid for meg er fra klokken 08.00-16.00, men i travle perioder er det en god del overtid på kveldstid. Alle ansatte sitter i et åpent kontorlandskap, noe som jeg selv mener er positivt for arbeidsmiljøet.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

Hos oss kreves det fagbrev innen mediegrafikerfaget. Det er vel stort sett det som kreves i de fleste bedrifter, eller så kreves en bachelorutdanning. I tillegg kreves det gode, kreative evner i tillegg til at du må kunne tenke litt «utenfor boksen». Som mediegrafiker er det også et pluss å være sosial og utadvendt.

Hvem passer ikke dette yrket for?

Jobben passer dårlig for folk som foretrekker fysisk arbeid og generelt er urolige av seg, da dette er en veldig stillesittende jobb. Det passer også dårlig for personer som ikke er spesielt kreative og ikke har øyne for detaljer.

morten_jobb_01_17.jpg

Mediegrafiker Morten Lidbom i Amedia Ressurs Harstad foran datamaskinen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt?

Det jeg liker best med å være mediegrafiker er at jeg får bruke kreativiteten min på å utforme grafisk materiell.

Hva liker du minst med yrket ditt?

Det jeg liker minst, er at det blir veldig lite fysisk bevegelse i løpet av en arbeidsdag. Jeg sitter som regel på en stol foran skrivepulten hele dagen. Men vi har jo pulter som kan heves og senkes slik at jeg får stå oppreist noen timer også.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

Jeg vil anbefale denne jobben til alle kreative sjeler der ute som liker å være originale, tegne og bruke farger og visuell kommunikasjon. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

Som mediegrafiker er det flere muligheter. Du kan for eksempel få deg jobb i store og små reklamebyråer eller bli ansatt som grafisk designer for større bedrifter som bruker reklame hyppig, og dem er det mange av.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

Det er så stor variasjon fra bedrift til bedrift at jeg dessverre ikke kan gi noen konkrete tall.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

Arbeidsplassene er mange, men det flyter ikke over av ledige stillinger. Er du arbeidssom og kreativ, så stiller du bra.

 

 

Tekst: Ingvild Hegge Eriksen

    • I praksisperioden valgte jeg å jobbe i et reklamebyrå, og der lærte jeg enormt mye om bransjen.
    • Jeg vil anbefale denne jobben til alle kreative sjeler der ute som liker å være originale, tegne og bruke farger og visuell kommunikasjon.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser