Hvorfor valgte du dette yrket?

 – Jeg har alltid hatt en interesse for det kreative og var den ungen som heller gikk på kunstskole enn friidrett. Som trettenåring elsket jeg koding av hjemmesider og foto. Likevel havnet jeg først på helse og sosial på videregående. Jeg ville jobbe med mennesker og hvordan jeg kunne gjøre det, fant jeg ut da jeg skiftet linje til media og kommunikasjon. Jeg falt pladask for faget. Grafisk design, foto, trykk og web – alt var interessant. Etter tre år på videregående søkte jeg meg inn som lærling og jobbet med visuelle design, tekst, trykk og produksjon. Etter to lærerike år bestod jeg svenneprøven og flyttet hjem til Ålesund. Jeg er ung og i en fase hvor jeg må jobbe hardt for å bli noen i yrket. Per i dag har jeg en annen jobb for å livnære meg, men brenner for at enmannsfirmaet skal kunne være min eneste jobb. Det er spennende, og på sikt er drømmen min ta mesterbrev og lære faget videre til andre ivrige sjeler.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Per i dag går det ut på å produsere det kundene etterspør. Som frilanser er det stor variasjon på mengden oppdrag. I år har jeg blant annet fotografert tre reportasjer som skal på trykk i nasjonale medier. Det er veldig motiverende. Jeg produserer alt fra innbydelser, enkle flyers, klistremerker, interaktive dokumenter, hjemmesider, logoer og visittkort. Jeg legger stor vekt på foto.

Jeg jobber i Adobe programmer som InDesign, Illustrator og Photoshop. Som mediegrafiker lærer du produksjonen fra et blankt ark til et ferdig produkt. Mappestruktur, navngiving av filer, skisser og korrekturer er også en stor del av hverdagen. Jeg setter meg godt inn i det kundene ber om. Det er mye tankevirksomhet å komme fram til hvordan budskapet skal nå brukere og kunder. Jeg må forstå målgruppene, og hvordan jeg kan skape interesse for budskapet som skal profileres,

Jeg har ingen definert arbeidstid og bruker ofte kveldene på å jobbe. Det er et privilegium å kunne designe og utforme uten forstyrrelser. Hadde jeg jobbet på et kontor ville jeg nok vært mer sosial, men for meg er det godt å få arbeide med ting i fred. 

Kundene mine er de som er ute etter det lille ekstra, alt fra privatpersoner, frilansere til folk i nisjebedrifter. Jeg tenker lokalt og lite, setter små og oppnåelige mål, og utfordrer meg selv langs veien. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves minimum to år på Media og Kommunikasjon. Selv valgte jeg å gå tre år for å få studiekompetanse, før jeg søkte meg inn som lærling. Jeg var lærling i to år før jeg gikk opp til svenneprøven. Det er en avsluttende prøve innen yrkesfag for å bli mediegrafiker. Jeg er glad jeg gikk tre år på videregående med tanke på eventuelle videre studier.

Det kreves svennebrev innen mediegrafikerfaget eller en bachelorutdanning. En god språkforståelse er viktig, også kritisk sans og interesse for digital teknologi.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er et stillesittende yrke og det må du kunne tåle. Tunnelsyn er ikke noe du kan ha i dette faget, og du må kunne jobbe både selvstendig og i team. Er du ikke god på å holde fokus på mikroskopiske detaljer og er litt rastløs, så kan det gjøre jobben veldig utfordrende.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker å gjøre andre tilfreds med å gi mitt bidrag til å produsere deres drømmer, mål og tanker.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er å gjøre korrektur og atter korrektur, og kunder som ikke vet hva de ønsker eller trenger. Det er ikke alltid like lett å produsere noe, hvis kundene ikke er bevisst på hva de ønsker som ferdig produkt. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Er du en kreativ sjel som tenker utenfor boksen så er dette yrket ideelt.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange grener du kan klatre videre på. Det viktigste er å finne dine interesser og jobbe videre med dem. Liker du foto så finnes det et utall av kurs. Noen er så strukturerte at de lærer seg selv. Det samme gjelder for egen lærekurve innen web, trykk, design, film og lignende. Det er du som setter grensene, ingen andre.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er stor variasjon, og bygger på erfaring. Frilanssatsen min i overkant av 500 kroner per time.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det kan være utfordrende, kanskje viktig at du finner din egen stil og ikke gir deg med å utvikle den. Følg med i bransjen, vær oppdatert på nett og vær på hugget rett og slett! Mulighetene varierer også geografisk, noen steder kan det være lett å bli sett og hørt, men i storbyene er konkurransen hard.

Jeg er ung og i en fase hvor jeg må jobbe hardt for å bli noen i yrket.
På sikt er drømmen min ta mesterbrev og lære faget videre til andre ivrige sjeler.
Jeg tenker lokalt og lite, setter små og oppnåelige mål og utfordrer meg selv langs veien.