Mediedesigner

– Det jeg liker best er å ha ansvaret for hele kundeleveransen, sier Julian.
Portrettfoto av mann med svart caps og skjorte foran grønne busker.
Julian Antonio Alberti, 37 år
Designer
Eberlin, Oslo
«I starten av karrieren er det viktig å forstå at man ikke alltid får kunstnerisk frihet.
»
― Julian Antonio Alberti
Tekst og foto:
Nina Reynisdottir
Publisert: 19.12.2024
«I starten av karrieren er det viktig å forstå at man ikke alltid får kunstnerisk frihet.
»
― Julian Antonio Alberti
«Man kommer lengst med mye og godt arbeid å vise til.»
― Julian Antonio Alberti

Hvorfor valgte du å bli mediedesigner?

– Da jeg gikk på skolen, var formgivingsfag det gøyeste faget for meg. Det er sjelden man kan leve av kunst, så jeg bestemte meg tidlig for å bli grafisk designer. Jeg har en fetter som er grafiker og en far som er trykker, så det var et naturlig valg.

Image
Mann i svart skjorte sitter foran stor PC-skjerm på en kontorplass.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Arbeidsdagen min er hektisk og variert. I går designet jeg en postkasse og innredet vegger med grafisk materiale for et visningssenter. Senere på dagen laget jeg digitale annonser for sosiale medier og Google. Jeg jobber med både moderne digitale flater og tradisjonelle trykksaker. Det er dette som gjør arbeidet variert; vi er innom alt. Dessuten er vi bare fire stykker i firmaet. Hos oss er det slik at vi er både prosjektledere og designere – vi har ansvaret for hele leveransen til kunden.

I de fleste tilfeller jobber vi lenge med prosjektene våre. Vi starter med et oppstartsmøte hvor vi møter kunden for en lengre workshop. Der samler vi tanker rundt målgruppe, konsept og fokusområder. Vi lager profil og løsning som danner grunnlaget for hvordan vi skal jobbe videre med prosjektet. Malen som utarbeides, bruker jeg for å lage design. 

Når jeg lager design, henter jeg inspirasjon fra både inn- og utland for å holde meg oppdatert på hva som skjer i den kreative verden. Programmene jeg bruker mest, er Adobe-pakken, spesielt InDesign, Illustrator, Photoshop og Figma. Jeg bruker også ofte Office-programmer som PowerPoint, da kunder ofte ønsker egne design på presentasjonene sine.

Når kundene trenger noe, kontakter de meg og legger inn en bestilling. Jeg lager skisser, og følger ofte opp med kundemøter for å diskutere ideer. Deretter designer jeg og sender materialet til publisering eller trykk. Jeg samhandler med leverandører og sørger for at materialet blir som det skal. Arbeidet mitt er en god blanding av å lage materiell og å ha oversikt over prosjektet.

Hva kreves for å kunne jobbe som mediedesigner?

– Utdanningsmessig er det varierende. Mange har studert grafisk design – selv gikk jeg på Norges Kreative Fagskole. Ofte har arbeidsgivere forventninger utover dette. Man kommer lengst med mye og godt arbeid å vise til. Man må ha god designsans og beherske Adobe-programmene, Figma/Adobe XD, og After Effects. Animasjon gjennom After Effects er særlig etterspurt.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer for de som er genuint interessert i faget og vil studere det. Det er en fordel hvis interessen også strekker seg inn i fritiden, og jeg anbefaler å dra på designutstillingene til Grafill. I starten av karrieren er det viktig å forstå at man ikke alltid får kunstnerisk frihet. 

Mange kommer rett fra skolebenken og tror de er flinke, men man kommer lenger med tålmodighet og ydmykhet. Man må være forberedt på å jobbe mye, i hvert fall i starten. Jobben kan være hektisk og innebærer mye overtid.Man må klare å holde seg konsentrert og i ro; det er det viktigste. Men selv de som kanskje ikke passer helt inn i denne beskrivelsen, kan også klare seg godt i yrket.

Hva liker du best med å være mediedesigner? 

– Det jeg liker best er å ha ansvaret for hele leveransen. Jeg liker å ta imot bestillingen, ha ansvaret for oppgavene, og levere. Det vi gjør er veldig variert. Vi jobber både med tradisjonelle trykksaker og moderne digitale flater. Dagens mediedesigner jobber bredt.

Hva liker du minst?

– De hektiske periodene. Det er vanskelig å sitte med en stor toukersjobb som krever at man tenker på hvordan man skal utvikle noe helt nytt, for så å bli avbrutt av små «kvarterjobber». Noen ganger kan man få 15 slike på én dag. Det er ulempen ved prosjektlederrollen; man sitter sjeldent med én oppgave man kan dedikere all sin tid til. Hverdagen krever at man flytter fokus raskt og multitasker.

Image
Mann sitter på stol  på fortauet utenfor Eberlin sitt kontor i Oslo.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan jobbe med alt digitalt materiale – webdesign, animasjon, trykte medier, filmklipping. Deretter er det mange underkategorier for hver av disse. En mediedesigner kan jobbe i reklame- og designbyråer, mediehus, samt in-house for større bedrifter, enten med profilering eller innhold for sosiale medier.

Hva tjener man som mediedesigner?

– Jeg vil tippe rundt 600 000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som mediedesigner?

– Designbransjen har hatt et vanskelig år med mange permitteringer. Jeg ser folk søke på jobber hos oss rett som det er. Sjansen for å få jobb blir nok bedre med tiden, særlig hvis man oppfyller kravene som er beskrevet ovenfor. For å få jobb bør man ikke ha for høye forventninger. Det er en gjenganger at studenter får sjokk når de kommer ut i arbeidslivet. Man tror man får jobbe uforstyrret med et stort prosjekt i mange uker. Hvis man ikke aksepterer at andre gjør endringer på ens arbeid, er veien til døra kort.

Tilhørende utdanninger

Mediedesign

Du får kompetanse innen markedskommunikasjon, design og produksjon av tekst, bilde og lyd.

Finn studier