Mediedesigner
Hvorfor valgte du å bli mediedesigner?
– Jeg var tidlig interessert i å drive med kreativt arbeid. Jeg likte å ta bilder, og å leke med farger og former. Vi fikk PC hjemme da jeg gikk på ungdomsskolen, og jeg tegnet mye i Paint. Jeg la inn bilder av venner og familie og tegnet over, noe som jeg i senere tid lærte var å “trace” i illustrator. Jeg lagde filmer i MovieMaker av videoklipp og bilder som familien tok på ferier.
Jeg hadde lese – og skrivevansker samt konsentrasjonsproblemer som elev, og syntes den teoretiske delen av skolen var vanskelig. Det var mamma som fikk meg til å søke medier og kommunikasjon da jeg skulle velge videregående utdanning. Hun skjønte at allmennfag ikke var noe for meg, og der hadde hun helt rett.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg starter som regel dagen mellom klokken 07.30-08.00 på kontoret. Det første jeg gjør er å lage en kopp kaffe eller te, og fylle på vannflasken min før jeg setter meg ned og går gjennom de seneste e-postene.
Dagene varier ganske mye fra dag til dag, så selv om jeg har planlagt dagen på forhånd, skjer det ofte endringer. Jeg pleier å lage meg en liste over hva som skal gjøres ut ifra hva som haster mest. Jeg liker å spare det beste til sist, for da er motivasjonen stor for å komme gjennom resten før man kan kose seg med det beste på slutten.
Jeg har ofte møter, både med kunder og internt. Noen ganger er jeg ute og filmer eller tar bilder. Jeg er for det meste på kontoret, men er veldig glad i å jobbe ute sammen med kunden også.
Vi har felles lunsj hver dag, og til tider «klokken 14-kaffen» hvor vi tar en pause og skravler litt annet enn jobb, det er veldig hyggelig.
På slutten av dagen prøver jeg å sørge for at alt som må gjøres i løpet av dagen blir gjort før jeg må rekke barnehagen. I perioder hvor det er travelt, jobber jeg litt hjemme på kveldene. Da har jeg fått en pause på ettermiddagen og kommer ofte inn i en god flyt når jeg sitter helt for meg selv i min egen lille boble.
På onsdager avslutter vi dagen med felles trening med en personlig trener. Det er veldig ålreit da det blir mye stillesitting i dette yrket.
Hvis jeg har hjemmekontor så liker jeg å starte enda tidligere. Jeg jobber mest tidlig på dagen, så da lager jeg meg en god kopp kaffe, setter meg foran mac’en og kommer fort inn i bobla mi. Da kan jeg sitte i mange timer i strekk å jobbe uten å bli forstyrret.
Ofte glemmer jeg lunsjen og, eller tar den kjapt mens jeg jobber. Jeg syns det er litt deilig med sånne dager, for det er i den lille bobla jeg kommer i når jeg sitter alene, jeg jobber mest effektivt og får unna veldig mye arbeid. Så er det ingen hemmelighet at det å sitte i pysjen eller joggebuksen er ganske behagelig.
Hva kreves for å kunne jobbe som mediedesigner?
– Jeg gikk medier og kommunikasjon VG1 og VG2, og deretter allmenn påbygg det tredje året. Jeg hadde aller mest lyst til å søke læreplass etter vg2, men ble igjen overtalt av mamma som mente det var lurt med studiekompetanse hvis man ønsket å studere noe videre. Etter et intenst siste år med mye teori, trengte jeg pause fra skolen. Da hadde jeg to friår hvor jeg jobbet og reiste mye før jeg landet på at det var grafisk design jeg ville utvikle meg videre innen.
Da studerte jeg grafisk design i to år på Norges kreative fagskole (som i dag heter Høyskolen Kristiania). Her fikk jeg utviklet kunnskapen blant annet i Adobe-programmene, typografi og kreativ tenking. Etter to år ønsket jeg å studere mer, så jeg fullførte en Bachelor i kommunikasjonsdesign på Billy Blue College of Design i Sydney, Australia.
Der lærte jeg utrolig mye, og ble enda tryggere på meg selv som designer og ikke minst alle programmene. Til tross for all utdanning var det ikke så lett å få jobb uten erfaring. Derfor bestemte jeg meg raskt for at jeg ville ta svenneprøven, og finne veien inn i bransjen gjennom en lærlingplass.
Jeg fikk jobbtilbud på samme sted etter fullført svennebrev. Der ble jeg i til sammen 7,5 år før jeg i fjor tok det skumle steget å søkte nye utfordringer i et nytt reklamebyrå, noe jeg ikke angrer et sekund på. I dette yrket er det alltid noe nytt å lære, man vil aldri bli ferdig utlært. Man må henge med hele veien og alltid være åpen for å prøve noe nytt. Det er ingen fasit på noe, men det er din jobb som mediedesigner å være kreativ og finne de beste løsningene. Det er en veldig fin og givende jobb med mye ansvar.
Hvem passer yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette yrket passer først og fremst for dem som liker å arbeide kreativt. Du må være åpen for nye utfordringer, takle tidspress og klare å ha mange baller i luften samtidig.
Yrket egner seg ikke så godt for personer som er veldig opptatt av faste rutiner, og som vil gjøre det samme hver dag. Heller ikke hvis du ikke trives med å måtte kaste deg rundt og slippe alt du har for å hjelpe en kunde med noe som haster. For det skjer stadig vekk.
Du må være flink til å organisere og planlegge godt for deg selv og andre kollegaer som du jobber sammen med. Du har mye ansvar og ofte en del logistikk som henger på deg, så det gjelder å ha tungen rett i munnen og være til stede når du jobber.
I tillegg må du tåle kritikk og innse at det ikke er alle som liker det samme som deg. Det kan komme tøffe tilbakemeldinger både fra kunder og kollegaer, så det må man bare lære å ikke ta personlig.
Hva liker du best ved å være mediedesigner?
– Det jeg liker best er at tittelen designer kan være så mangt. Du jobber ikke bare med en type jobb eller ett program. Mulighetene er uendelige, og du kan hele tiden utvikle deg og lære nye ting. Faget er konstant i utvikling og du kan opparbeide deg en ganske bred erfaring og kompetanse.
Enten det er design som skal trykkes, animasjonsfilmer, film, foto, sosiale medier eller noe annet. Dagene blir aldri like, og du vet heller aldri hvordan dagen blir før den er over. Det gjør denne jobben spennende – du rekker aldri å kjede deg på jobb som en designer.
Hva liker du minst?
– Det jeg liker minst ved å jobbe som designer er at det til tider kan bli en del sitting foran mac'en. Da kan jeg bli ukonsentrert og rastløs siden jeg liker å variere mellom å sitte på kontor og å jobbe ute.
En annen ting er de gangene det kommer store endringer på oppdrag som haster veldig, etter at du har brukt lang tid på å gjøre det du har blitt brifet på. Det skjer en del ganger i løpet av karrieren din, og det er fryktelig surt og stressende der og da. Men igjen så er det ekstra godt å bli ferdig og at kunden blir fornøyd. Noen ganger så blir kanskje det ferdige resultatet bedre enn utgangspunktet. Men når det ikke blir det, så må man bare tenke at så lenge kunden er fornøyd så er det viktigst.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Mulighetene er uendelige. Du kan jobbe med alt av design innenfor trykte medier, fra magasiner og bokdesign til retail og emballasje. Du kan jobbe digitalt med alt fra websider og digitale kampanjer til sosiale medier, filmer og animasjon.
Hvis du er glad i eventer, kan du jobbe med eventbyråer der du kan planlegge og designe store eventer, firmaturer, konferanser og messer. Du kan drive for deg selv og være din egen sjef, eller så kan du jobbe som in-house designer i store eller små bedrifter.
Eller som meg, jobbe i et reklamebyrå hvor du får teste litt av alt med både store og små kunder.
Hva kan man forvente i lønn som mediedesigner?
– Det er veldig vanskelig å svare på, for det kommer helt an på hvor du jobber. Både hvor i landet og hva slags type bedrift du jobber i.
Jeg selv har erfart at man tjener en del mer i Oslo enn mindre byer utenfor Oslo for eksempel. Så kommer det an på om du jobber kommunalt eller privat, og hvor mye penger bedriften tjener rett og slett. De fleste har fastlønn, enten med mulighet for å tjene ekstra med overtid eller avspasere. Er du heldig så dukker det kanskje opp en bonus de årene firmaet gjør det ekstra bra.
Hvordan er sjansene for å få jobb som mediedesigner?
– Det er ikke lett, men heller ikke umulig. Noen ganger går det rett og slett på flaks, men som regel går det hvis du jobber hardt, viser at du er trygg på faget og kan det du driver med. For min del var det veldig viktig å komme med rett jobb etter utdannelsen.
Problemet var at på den tiden så var det fryktelig mange som kjempet om de samme jobbene. Jeg kom på flere både første – og andregangsintervjuer, men det at jeg ikke hadde noe relevant arbeidserfaring hindret meg i å få jobber. Da tok jeg kontakt med Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon, og de skaffet meg lærlingplass med en gang.
Det ble min «enkle» vei inn i bransjen, og jeg fikk opparbeidet meg masse erfaring som kom godt med. Det viktigste er å ikke gi opp, for veien kan være ganske krevende og tøff. Man må ofte innom mange lange intervjuprosesser og gjøre flere caser. Men det lærer du også utrolig mye av. Du får øvd deg på å utføre caser på kort tid og ikke minst presentere prosessen og resultatet for flere mennesker.
Tilhørende utdanninger
Mediedesign
Du får kompetanse innen markedskommunikasjon, design og produksjon av tekst, bilde og lyd.
Finn studier