Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det hele startet da jeg var på en yrkesmesse med ungdomsskolen. Der var det noen malere, og jeg ble interessert i yrket. På videregående tok jeg grunnkurs i teknisk byggfag, og spesialiserte meg videre på linja som heter maler- og byggtapetserer. Mens jeg gikk der, kom det inn en bedrift som tilbydde oss lærlingplass. Jeg hadde allerede et godt inntrykk av faget, tok sjansen og ble lærling.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagen starter alltid med kaffe. Normalt jobber jeg fra klokken syv til tre, men etter at jeg ble pappa har jeg valgt å begynne klokken ni. Siden jeg jobber for meg selv og innen privatmarkedet, så er det heldigvis noe som lar seg gjøre. Privatkunder flest setter pris på at jeg ikke kommer så tidlig som klokken syv om morgenen.

Når en kunde tar kontakt og gir meg et oppdrag, så starter jeg alltid med å forhøre meg om hva kunden ønsker, og jeg kommer gjerne med forslag. Etter det legger jeg en arbeidsplan. Det første jeg gjør med selve prosjektet, er å gjøre flatene klar til tapet, maling eller hva det er kunden ønsker. Det kan også hende at kunden ønsker rehabilitering, altså at jeg skal reparere gamle skader. Siden jeg jobber alene, holder jeg meg unna de store prosjektene.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er gjerne flere som jobber på et prosjekt, så man må kunne samarbeide med andre fag. Det kan for eksempel være snekkere og elektrikere. Ellers må man være løsningsorientert og klare å se for seg gangen i prosjektet. Godt humør er også veldig viktig, for ikke alle oppgaver er like morsomme! Det er også greit å huske på at uansett hvor kjedelig det kan være, så venter det alltid en bonus i den andre enden – nemlig mestringsfølelsen og en kunde som er fornøyd med jobben du har gjort.

Når det kommer til utdanning, så kan man enten gå den veien som jeg gikk, eller så kan man gå rett inn som lærling. Velger man å gjøre det, så jobber man fire år som lærling før man tar svennebrevet. Det siste alternativet er kjempebra for dem som ikke trives så godt på skolen. Folk lærer forskjellig.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette er ingen kontorjobb. Hvis man er redd for å bli sliten og svett, så passer nok ikke maleryrket for deg. Dessuten er det en del tunge løft, så du må ha en ok fysisk helse.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Selv elsker jeg de krevende oppgavene. Jeg liker å tilby kunden akkurat det han ser for seg. Å komme med gode råd, om for eksempel materialvalg, er noe jeg også liker. Det gir fornøyde kunder, og det er det som motiverer meg til enhver jobb jeg gjør.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det må nok være tidspresset. Jeg blir stressa om jeg har lite tid til å gjøre ferdig en oppgave.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Folk som har makk i ræva og er full av idéer! Jobben passer kjempegodt for dem som har en kreativ side de vil slippe løs. Kundene setter pris på innspill og forslag.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan for eksempel gjøre som jeg gjorde: I 2005 tok jeg mesterbrevet og startet mitt eget malerfirma. Når man tar mesterbrevet lærer man om ting som er viktig for å kunne drive for seg selv, som blant annet økonomi og administrasjon. Med de kursene blir man nok også kvalifisert til andre jobber. Med malererfaring kan man også jobbe som selger innen bransjen, for eksempel ved en maleravdeling i butikk.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det vanligste er nok rundt 230 kroner i timen, så man kan forvente en årslønn på et sted mellom 450 000 og 500 000 kroner. Og det er velfortjente penger!

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Veldig gode! Man er nok sikret jobb lang tid fremover, så jeg ser absolutt lyst på fremtiden. Vi trenger alltid flere malere. Når det er sagt, så kan jeg påpeke at det er litt vanskeligere å få jobb i firmaer som satser på utemaling. Der stilles det lavere krav til fingerferdigheter, så det er flere søkere. Dessuten er det sesongbasert. Når det er mye nedbør og uvær, så bør man ikke male ute. Vi vet jo hvor vi bor!

Tekst: Isabell Grønnslett

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.