Maler

– For å passe som maler, er det en fordel å ha god planleggingsevne, være kreativ og ha god fantasi, mener Kine.
Portrettbilde av dame med hestehale og blomstrete bluse. Svart bakgrunn.
Kine Skotte, 32 år
Overflatetekniker
NIME AS, Ålesund (HG-gruppen)
«I alle de forskjellige prosjektene har vi et stort, tverrfaglig samarbeid med ulike arbeidsgrupper innen bygg og anlegg, så her blir vi kjent med mange yrker samtidig. »
― Kine Skotte
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 13.08.2024
«I alle de forskjellige prosjektene har vi et stort, tverrfaglig samarbeid med ulike arbeidsgrupper innen bygg og anlegg, så her blir vi kjent med mange yrker samtidig. »
― Kine Skotte
«Det er en fysisk jobb, både for kropp og hode, så her må du ha tunga rett i munnen og tåle å bli skitten på hendene.»
― Kine Skotte

Hvorfor valgte du å bli maler? 

– Jeg har alltid likt praktiske og varierte arbeidsoppgaver helt siden jeg var ung og har alltid vært kreativ med hendene og hodet. Jeg kan vel si at jeg er en ganske handy dame. Jeg fant tidlig ut at oppussing, farger og interiør var mine interesser. 

Image
Dame med hvit t-skjorte og arbeidsbukse og joggesko ser på en grønn vegg utendørs. Hun sitter på huk, har hestehale.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Arbeidsdagen min starter som regel hjemme hos en kunde. Jeg planlegger arbeidsdagen ut ifra hva kunden ønsker eller hva som er anbefalt på prosjektet. Da mener jeg hvilke farger og hva slags overflatebehandling det skal være, og hva som har vært der tidligere. Jeg jobber med vannskader, brannskader, skadedyr, fukt og råte, hærverk, naturskade og liknende. Vi kommer som regel inn etter gjenoppbyggingen etter skade, og da utfører vi arbeidet med å behandle overflatene og male. 

Vi har egen arbeidsbil og kjører rundt for å utføre arbeidet. Det er også spennende, da får vi se litt mer og skifte miljø iblant. Jeg regulerer arbeidsdagen selv og jobber 7,5 time på hverdagene. Da begynner jeg klokka 8 og avslutter klokka 16. Jeg pleier å avtale oppdrag for en uke av gangen. Det er viktig å ikke ha for mange prosjekter gående, slik at kundene ikke må vente på maleren. Alle vet at det er kjedelig å sitte og vente på at huset eller rommene som pusses opp, eller som er skadet, skal bli ferdige. 

Resten av arbeidsdagen avhenger av hvilket prosjekt vi er satt opp på. Det kan være både små og store prosjekt. Typiske arbeidsoppgaver i løpet av en dag er sparkelarbeid, malerarbeid på vegg, tak og andre overflater, som listverk, dører og karmer. Vi legger også en del tapet med forskjellige typer, og duk som brukes før maling. 

Det kan også være flikking eller reparasjoner tilknyttet andre faggrupper. Det jeg mener med reparasjoner og flikking er arbeid som allerede er utført av maler, som da har blitt skadet etter at andre faggrupper, for eksempel en snekker eller rørlegger, har utført sitt arbeid, eller at arbeidet ikke er fullstendig utført. Det hyggelige med slike jobber er å løse utfordringer. I alle de forskjellige prosjektene har vi et stort, tverrfaglig samarbeid med ulike arbeidsgrupper innen bygg og anlegg, så her blir vi kjent med mange yrker samtidig. 

Andre dager jobber jeg sammen med kollegaer, på større prosjekter, som for eksempel store leilighetskompleks eller nybygg. Det er alltid behov for malere på store jobber, som nybygg. Der bytter vi på arbeidsoppgavene, noen sparkler og noen maler, eller legger duk, alt etter hva behovet er. Selv om jeg jobber selvstendig (altså alene), så er det alltid rom for å hjelpe hverandre. Arbeidsdagene er med andre ord svært varierte og spennende.

Og så er det slik at i dette faget jobber vi inne når det er dårlig vær, og ute når det er fint vær. 

Hva kreves for å kunne jobbe som maler? 

– For å bli faglært maler i overflateteknikk må du først studere Vg1 Bygg og anlegg, deretter Vg2 Overflateteknikk. På yrkesfag på videregående vil du også få prøve deg i praksis. Derfra går du ut som lærling i bedrift i to år, og avslutter med å gå opp til svennebrev. Dette er den klassiske veien. 

Faget Overflateteknikk handler om behandling av alle typer overflater, inkludert gulv. Studieretningen som nå kalles Overflateteknikk på yrkesfag på videregående retter seg mot alle overflater og du blir aldri ferdig utlært. Noe som gjør det ekstra spennende, siden det er noe nytt hver dag og en varierende arbeidsdag, både fysisk og mentalt. 

Det finnes også andre måter å bli maler/ overflatetekniker på. Jeg byttet yrke i «voksen» alder. Tidligere jobbet jeg i helse, men jeg har ikke angret et sekund på at jeg skiftet til bygg- og anleggsbransjen. Jeg valgte det jeg brant for og interessen var der fra dag én. Det er aldri for sent å velge yrke eller bytte yrke. 

Måten jeg utdannet meg på, var at jeg tok direkte kontakt med bedriften som kunne passe best. Dette er nå min nåværende arbeidsplass. Derfra tok vi kontakt med det lokale opplæringskontoret i fylket. Der fikk jeg veiledning og startet på mitt utdanningsløp for å bli maler. Jeg hadde en del arbeidserfaring fra før, men det er ikke et krav for å bli voksenlærling. I dette faget er det mange som ønsker deg velkommen, og ikke minst er de villig til å dele erfaringer og veilede. Veien videre ble da å jobbe i fire år som lærling og ha en teoretisk eksamen, og en praktisk eksamen på slutten av lærlingtiden. Du får lønn under hele utdanningsløpet. Jeg har jobbet målrettet mot dette faget fordi interessen alltid har vært der. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– For å passe som maler, er det en fordel å ha god planleggingsevne, være kreativ og ha god fantasi. Det er en fysisk jobb, både for kropp og hode, så her må du ha tunga rett i munnen og tåle å bli skitten på hendene.

Det er mange ulike måter å jobbe på i dette faget. Vi er så heldige at vi har mange hjelpemidler i form av utstyr og materiale som utvikler seg hele tiden, og det er positivt for å kunne jobbe lenge i et yrke som krever mye av kroppen. Som maler kan du lære deg mange praktiske ferdigheter, og kunnskap om utstyr som du vanligvis ikke er så kjent med som hobbymaler. 

En maler må også være god på kommunikasjon. Vi snakker mye med kunder som har opplevd kjipe ting i hjemmet sitt, at det har brent eller blitt ødelagt, eller vi er med på å bygge drømmehuset deres. Da må vi lytte og gi gode råd til kunden for å opprettholde tilliten de har til oss. Dessuten er det en fordel å ha et øye for farger!

Hva liker du best med å være maler? 

– Det må være å få lov til å være kreativ og bruke fantasien. Samtidig er faget så mye mer enn hva folk tror, og utviklingen stopper ikke. Det er alltid noe nytt å lære. Det er viktig på en arbeidsplass: at man kan utvikle seg. 

Hva liker du minst? 

– Jeg elsker jobben min, men om det skulle være noe, så er det at arbeidsmengden ikke minker. Vi trenger flere kvinnelige malere! Dette er et mannsdominert yrke, men heldigvis har jeg bein i nesa og tåler en støyt. Og så burde det vært flere faglærte malere i bransjen. 

 

Image
Dame med svart genser og hvit og svart bukse står og jobber med noe i taket. Lys i hjørnet av rommet og to vinduer. Dama har hestehale og tatovering.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan ta mesterbrev. Mange ønsker å gjøre dette for å eventuelt starte egen bedrift, eller gjøre mer administrative oppgaver. Denne utdanningen kan du ta på deltid, på nett eller samlingsbasert over to år. Det er viktig å huske på at du før du starter på denne utdanninga, må du ha to års erfaring som faglært maler. 

Andre muligheter er å studere på et universitet for å bli byggingeniør. Da tar du en bachelorgrad på tre år, og denne kan tas på heltid, nett eller samlinger. 

Hva kan man forvente i lønn som maler?

– Hvis vi ser på lønnsstatistikken for maler i Norge per 2024, tjener en faglært maler med ett års erfaring 516.120 kroner i året. Men lønnen varierer om du er privat eller offentlig ansatt. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som maler?

– Du er nesten garantert jobb etter endt læretid. Dette er et etterspurt yrke, som gjør at du har fast jobb så lenge du selv ønsker. Dette er fordi vi mangler faglærte malere, og det bygges stadig nye bygg og folk pusser opp boligene sine mer enn før. Vi ser ofte at malerarbeid, og spesielt sparkelarbeid, står igjen til faglærte. Vi ser også at det ikke minsker på skadeprosjekter, der har vi mye arbeid og det blir ikke mindre siden vi bygger og utvikler boligene våre.

Fast jobb som maler vil gi en trygg fremtid, stabil økonomi og du er garantert trivsel om du brenner for yrket. Nesten 80 % av medlemsbedriftene i Malermesterens Landsforbund sier at de ønsker å ansette flere malere, men ikke får tak i nok faglært arbeidskraft. Som maler er du svært ettertraktet på arbeidsmarkedet!

Tilhørende utdanninger

Maler- og overflateteknikkfaget

Du lærer å medvirke til vern, fargesetting, dekorasjon og vedlikehold av overflater.

Finn studier