Legemiddelkonsulent

– Jeg jobber med livsviktige medisiner, og jeg må vite hva jeg snakker om, forteller Silje.
En kvinne med lyst hår smiler mot kamera. Hun sitter inne i en bil. Hun har på seg en svart jakke. Ut av bilvinduet kan man se flere biler.
Silje Alsterberg, 42 år
Legemiddelkonsulent
AstraZeneca, Bergen
«Jeg får ut informasjon om nye og livsviktige medisiner og det er meningsfullt.  »
― Silje Alsterberg
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 24.11.2022
«Jeg får ut informasjon om nye og livsviktige medisiner og det er meningsfullt.  »
― Silje Alsterberg
«Mange er sykepleiere eller har andre helsefaglige utdanninger. Andre er utdannet i markedsføring og økonomi.»
― Silje Alsterberg

Hvorfor valgte du å bli legemiddelkonsulent?

– Det var tilfeldig at jeg fikk jobb i legemiddelindustrien. Jeg har studert markedsføring på BI og business i Singapore. De fleste jeg studerte med begynte enten i shipping eller finans. Jeg så en helsides stillingsannonse i Bergens Tidende hvor de søkte etter en legemiddelkonsulent og tenkte – hvorfor ikke? Det er 19 år siden og av mange søkere, fikk jeg jobben fordi jeg blant annet hadde utenlandserfaring. Det har vært spennende år i en meningsfull bransje jeg trives veldig godt i.

Image
To kvinner sitter i et hvitt rom. En av de er ikledd svarte klær og sitter vendt mot kamera. Hun skriver på en PC. Den andre kvinnen sitter til venstre i bildet, og er vendt mot PC-en. Hun har lyst hår og er ikledd hvite klær. Hun peker mot PC-en. Rundt kvinnene er det gule kanylebokser.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg har hjemmekontor i Bergen, men kan vel kanskje si at bilen er hovedkontoret mitt. Jeg har Vestlandet som kundegruppe og kjører omtrent 20 000 kilometer i året. Jeg selger KOLS-medisin og medisin som behandler type to diabetes, hjertesvikt og kronisk nyresykdom, til sykehus og legekontor i Vestland fylke, samt Haugesund. Kontoret ligger i Oslo og noen ganger i uken har vi morgenmøte via Teams. I løpet av dagen har jeg lunsj og kveldsmøter med leger og sykepleiere for å informere og undervise om de medisinene jeg jobber med. Det er livsviktige medisiner, og for å kunne selge for eksempel lungemedisiner, må jeg kunne mye om lunger, hvordan medisinene virker – hvilken effekt pasienten kan forvente, og også hvilke pasienter som kan ta medisinene, samt informere om mulige bivirkninger. Det er et stort felt, men etter 19 år føler jeg meg trygg.

Tidligere reiste jeg mye mer, men pandemien har blant annet lært oss at digitale møter er en praktisk plattform. Flere leger ønsker å få faglig innhold digitalt. Personlig synes jeg det er best med fysiske møter, men en kombinasjon er fint.

Jeg har lunsjmøte hver dag, og bestiller mat i forhold til hvor mange som kommer. Alle oss legemiddelkonsulenter har vår personlige stil. Fordi jeg har vært med i mange år, har jeg en stor kontaktflate og kjenner veldig mange av kundene. Møtene starter derfor gjerne med litt småprat. Jeg leverer budskapet mitt kort og presist og åpner for en dialog med spørsmål og svar.

Denne uken har jeg for eksempel hatt tre faglige kveldskurs med hjelp av en spesialist. For at jeg skal kunne informere om medisinene jeg jobber med, trenger jeg faglig påfyll. Vi har mange interne kurs og opplæring, ofte via Teams, og jeg er også på ulike kongresser i Norge og i utlandet.

Noe jeg setter spesielt pris på – fordi jeg kjører mye – er en trygg og komfortabel bil. Det betyr mye når arbeidsveien kan være tre timer i bil en vei.   

Hva kreves for å kunne jobbe som legemiddelkonsulent?

– Først og fremst kreves det at du er glad i å kjøre bil. De fleste har store områder å dekke. Men å være en god bilist holder ikke, selv er jeg utdannet i markedsføring fra BI og innen business. Fordi jeg ikke hadde helsefaglig utdanning, måtte jeg ta et obligatorisk halvårig medisinsk registreringskurs. Utdanningen tas nå i Danmark. Har du helsefaglig utdanning slipper du registreringskurset. Alle, uansett bakgrunn, må ta et obligatorisk kurs om lov- og bransjeregler. Det vanlige er å få sistnevnte kurs gjennom firmaet.

Mange er sykepleiere eller har andre helsefaglige utdanninger. Andre er utdannet i markedsføring og økonomi.

Det kreves at du er flink til å prate med folk, har en selger i magen, og er en relasjonsbygger. Vi møter mange mennesker, og å kunne skape tillit er viktig. Jeg jobber med livsviktige medisiner, og jeg må vite hva jeg snakker om.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Det passer for de som liker å reise og å være på farta. Du må være oppdatert på ny forskning. Å være sosial og tillitvekkende er kjempeviktig. AstraZeneca har alltid nye medisiner på markedet og man må godta at man ikke blir utlært.

Vil du ha en jobb med fast arbeidstid så passer ikke dette.

Hva liker du best med å være legemiddelkonsulent?

– Jeg har det gøy på jobb. Jeg liker fart, og det blir ikke kjedelig. Jeg får ut informasjon om nye og livsviktige medisiner, og det er meningsfullt.

Hva liker du minst?

– Vi har veldig mange regler og lovverk å forholde oss til i denne bransjen. Regler og lovverk er et nødvendig onde. De er bare der, og må leves med.

Image
En kvinne kledd i svart er avbildet i førersetet av en svart bil. Hun smiler mot kamera.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange muligheter både i Norge og internasjonalt. Kan gå inn i en markedsavdeling, jobbe med HR, PR eller bli salgssjef. Jeg er en av mange som ønsker å fortsette med salg.

Hva tjener man som legemiddelkonsulent?

 Du kan forvente konkurransedyktig lønn og gode forsikringsavtaler. En vanlig lønn ligger mellom 600 000 og 800 000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som legemiddelkonsulent?

– Utfordringen er at det ikke er så mange stillinger, og de kommer litt i rykk og napp. Mange får jobb via relasjoner.