Lege

Henrik har kunnet gå på jobb gjennom hele pandemien og føler seg privilegert bak klamt smittevernutstyr og mye ny kunnskap.
Henrik Storstein Hytten er lege på sykehuset Vestre Viken helseforetak i Drammen.
Henrik Storstein Hytten, 35 år
Lege under spesialisering
Drammen sykehus Vestre Viken helseforetak.
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«For å bli lege må du være skoleflink og kunne tilegne deg mye kunnskap på kort tid. Å være god i realfag er helt avgjørende for å komme inn på legestudiet.»
― Henrik Storstein Hytten
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 26.04.2021
«For å bli lege må du være skoleflink og kunne tilegne deg mye kunnskap på kort tid. Å være god i realfag er helt avgjørende for å komme inn på legestudiet.»
― Henrik Storstein Hytten
«Jeg er med i et team med akuttmottak for pasienter. Det er veldig dårlige pasienter som trenger livsbesparende behandling.»
― Henrik Storstein Hytten

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var ikke et helt enkelt valg, men med en far som er psykiater og en mor som er lærer, lå det i kortene at jeg ville studere. Da jeg gikk på musikklinjen på folkehøyskole bestemte jeg meg for at jeg ville bli lege. Blandingen av det praktiske og det akademiske ved legejobben appellerte til meg. Jeg tenkte meg veldig nøye om, men kjente at – ja jeg vil hjelpe folk! Ingenting er så interessant som menneskets kropp, sinn og sykdommer. Jeg spesialiserer meg i anestesi og jobber med alle – fra de sykeste COVID-19 pasientene til akutte keisersnitt. 

Image
Henrik S Hytten på jobb i operasjonsstuen.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er enten på intensiv- eller operasjonsavdelingen på sykehuset i Drammen. På morgenmøte får jeg tildelt dagens oppgaver av seksjonsoverlegen. I dag er jeg på operasjonsgangen og har ansvar for to operasjonsstuer. Jeg jobber med alle typer spesialister og kirurger. For meg er variasjonene på operasjoner og intensivbehandling det aller mest interessante med faget anestesi. Jeg samarbeider med veldig dyktige folk og læringskurven er bratt.

I disse dager har vi doblet intensivkapasiteten på sykehuset og min jobb er blant annet å legge koronapasientene i kunstig koma og kople til eller fra respirator. Det er avansert teknologi og veldig utfordrende. Det holder pasientene i live, men er ingen behandling for alvorlig lungesyke. 

Jeg er med i et team med akuttmottak for pasienter. Det er veldig dårlige pasienter som ofte trenger livsbesparende behandling.

Min jobb i et nøtteskall er å gi overdose av medisiner for å legge pasientene i narkose. Det er en potensielt farlig tilstand. Takk og pris så har jeg en romslig verktøykasse med teknologi og medisiner for at pasienten skal ha det bra. Jeg vet det høres ut som et stort ansvar, men en hel masse øving, erfaring og dyktige kollegaer gjør jobben levelig.

Ved siden av sykehusjobben har jeg en liten stilling som ambulanselege.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv studerte jeg i Krakow i Polen i seks år. Universitetet ble grunnlagt i 1364 og selveste Copernicus var engang elev der. Embetseksamen fra polske myndigheter er godkjent i Norge. Vi utenlandsstudenter ble en veldig sammensveiset gruppe.

For å bli lege må du være skoleflink og kunne tilegne deg mye kunnskap på kort tid. Å være god i realfag er helt avgjørende for å komme inn på legestudiet. Grunnstudiet er seks år på universitetet. For å spesialisere deg må du gjennom tre bolker; LIS 1, 2 og 3, som står for Lege i Spesialisering. Det er ytterligere cirka seks og et halvt år. De aller fleste vet ikke hva de skal spesialisere seg innen og det er ofte tilfeldigheter som bestemmer. For min del visste jeg at jeg ville bli anestesilege.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Som lege kan du velge over 60 spesialiteter og det er plass til alle typer mennesker. Personlig synes jeg det er en fordel å kunne kommunisere godt. Å være god på å samarbeide er viktig i de fleste spesialiteter. Du blir aldri ferdig utdannet lege, men legger grunnlaget som student og i spesialisering. Resten av yrkeskarrieren må du holde deg faglig oppdatert.

Hva liker du best med yrket ditt?

– At jeg får jobbe med mange typer pasienter og samarbeide med ulike typer dyktige spesialister. Å jobbe med flinke folk bidrar til at jeg utvikler meg hele tiden. Jeg går helhjertet inn for hver og en pasient og det gir meg en stor tilfredsstillelse. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er trist å jobbe mye i helgen, spesielt nå som jeg har to små barn som venter på pappa.

Image
Henrik Storstein Hytten på jobb i operasjonsstuen.
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det er et stort spørsmål. Hvis du synes kropp, sykdom, sinn, ja selve mennesket er spennende, da er legeyrket et godt valg. Det bør ikke utelukkende være gode karakterer som bestemmer valget. Du må ville bli lege, og være klar for mye natt- og helgearbeid.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Mine egne erfaringer forteller litt om spennet for en lege. Jeg har vært lege i forsvaret, vært med å redde flyktninger i Middelhavet, jobbet på legevakt, i ambulanse og på flere sykehus. Det er masse muligheter, men de aller fleste jobber på sykehus, private klinikker, har egen praksis, driver med medisinsk forskning, undervisning, er konsulenter, jobber på folkehelseinstituttet, i kommuner eller reiser på oppdrag for humanitære organisasjoner. Det er mange som kombinerer ulike jobber.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det kommer an på hvor du er i løypa på spesialisering. Du har en grunnlønn og mange tillegg. En grunnlønn er mellom 550 000 opp til 800 000 kroner i året. Med alle tillegg tjener en sykehuslege cirka en million kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er veldig geografisk bestemt. I de store byene er det ofte litt vanskelig i begynnelsen. Ingen får fast stilling med en gang og starter med vikariater. Jeg vil legge til at det er veldig få arbeidsledige leger og veldig mange vikariater.

Tilhørende utdanninger

Medisin profesjonsstudium

For å bli lege må du ta et profesjonsstudium i medisin. Dette er et seksårig universitetsstudium.

Finn studier