Låsesmed

Hvorfor valgte du å bli låsesmed?
– Det var litt tilfeldig at jeg prøvde meg i bransjen. Jeg trives med praktisk arbeid og en hektisk hverdag. Og så er det viktig med et godt arbeidsmiljø. Med god informasjon både i stillingsannonse og i intervju, var jeg innstilt på at dette var noe for meg. Jeg hadde ikke relevant erfaring eller rett utdanningsløp på videregående, men heldigvis for meg var Låsservice Ålesund ute etter noen som var praktisk anlagt og lærevillige.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En vanlig arbeidsdag for meg starter klokka 08 på butikken og lageret i Ålesund. Vi er 11 ansatte. Jeg har ansvar for butikk, lager og er systemmedarbeider.
I butikken hjelper jeg kunder med alt fra nøkler til å løse utfordringer med lås og beslag. Jeg liker godt å være en problemløser og finner glede i å kunne hjelpe en kunde i mål med prosjektet sitt. Vi har både private kunder og bedriftskunder hver dag.
I tillegg til butikken har jeg også ansvar for lageret vårt. Her jobber jeg med varemottak og varekontroll til større prosjekter. Jeg pakker ordrer slik at montørene våre finner de varene de trenger for å utføre mindre servicejobber, og hvilke varer de trenger for en uke på et av de større prosjektene hvor det kreves reising. Av større prosjekt har vi det siste året hatt prosjektet SNR (Sjukehuset Nordmøre og Romsdal), hvor vi har montert beslag på cirka 2000 dører.
Som systemmedarbeider bygger jeg sylindere, hengelåser og så videre og lager nøkler til enten eksisterende låssystem eller helt nye prosjekter. Dette er det som blir omtalt som mekaniske låssystem.
Elektroniske låssystemer er også noe av arbeidsdagen. Det er mer avanserte sikkerhetsløsninger som benytter digital teknologi for å regulere tilgang. Disse systemene kan være kortlesere, fingeravtrykk, kodelåser eller mobilapp-baserte tjenester. Her har du mindre behov for fysiske nøkler, men vi har da ofte ansvaret for administreringen av systemet for kunden. Så jeg lager ofte nye adgangsbrikker når kundene har behov for endring.
Hva kreves for å kunne jobbe som låsesmed?
– På videregående gikk jeg vg1 Bygg- og Anleggsteknikk og vg 2 Anleggsteknikk/maskinførerfaget.
Hvis du tenker at låsesmedfaget er noe du kunne tenke deg, anbefaler jeg enda mer relevante studieløp som vg1 Elektro og datateknologi og vg2 Automatisering. Faget har forandret seg mye og det er mye elektroniske løsninger.
Alt vi jobber med handler om sikkerhet, og du må legge fram en plettfri politiattest for å få lærekontrakt.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette yrket passer for den som er nysgjerrig, har et ønske om å tilegne seg kunnskap og er løsningsorientert. Du må være praktisk anlagt og selvstendig med riktig opplæring.
Faget er stadig under utvikling og vi prøver å følge dagens samfunn og stadig endrede behov for avlåsning, så det er trygt å si at du bør trives med variasjon i hverdagen.
Du bør ikke vurdere låssmedfaget hvis du ikke kan stille med politiattest. Heller ikke hvis du ikke liker å jobbe med utfordringer, skru eller praktiske utfordringer.
Hva liker du best med å være låsesmed?
– Jeg setter stor pris på kundekontakt og verdsetter mitt eget nettverk blant bedriftskundene jeg assisterer daglig. Jeg liker også at ingen dager er like. Dette yrket har vært gjennom en stor utvikling de siste 20 årene, og en låsesmedbedrift driver jo med høysikkerhet. Det betyr alt fra innbruddsikring, mekaniske og elektroniske låser til låssystemer, nøkler til hus og bil, dørlukkere til dørautomatikk og adgangskontroll. Det er hele tiden nye utfordringer å ta tak i og du blir aldri helt utlært.
Hva liker du minst?
– Det verste er de dagene når det er mye å gjøre og jeg ikke strekker helt til. Da må jeg for eksempel gi beskjed om at jeg ikke kan hjelpe en kunde før dagen etter.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Innenfor yrket som låsesmed finnes det flere muligheter for videreutdanning og alternative arbeidsplasser. Låsesmeder kan ta spesialiseringskurs innen digital sikkerhet, elektroniske låsesystemer eller brann- og innbruddsikring for å utvide kompetansen. Videre kan du jobbe i forskjellige bransjer, som sikkerhetskonsulentfirmaer, bygge- og anleggsbransjen eller hos produsenter av låsesystemer.
Hva kan man forvente i lønn som låsesmed?
– Lønn for låsesmeder varierer både med erfaring, hvor du bor i landet og hvilken arbeidsplass du velger. Den typiske årslønnen ligger på rundt 600.000 kroner, men erfarne låsesmeder, gjerne med en spesialisering, kan tjene mer.
Hvordan er sjansene for å få jobb som låsesmed?
– Etterspørselen etter låsesmeder har steget i takt med det økte sikkerhetsfokuset blant staten, bedrifter og privatpersoner, noe som skaper et sterkt behov for dyktige fagfolk i markedet.
Tilhørende utdanninger
Låsesmedfag
Du lærere å prosjektere, installere og vedlikeholde lås- og beslagprodukter.
Finn studier