Portrett av låsesmed Lene Cecilie Næss

YrkesintervjuLåsesmed favoritt ikon

- Jeg synes det er givende å finne gode løsninger for kundene og ikke minst setter jeg stor pris på å arbeide med praktiske ting, sier Lene Cecilie Næss. Hun er en av få kvinnelige låsesmeder.

Lene Cecilie Næss
41 år
Låsesmed
Nokas Teknikk Sør AS
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket? 

- I mitt tilfelle var det både tilfeldig og familiært. Mamma og pappa startet firmaet da jeg var 10 år. Da jeg var ferdig på videregående skole overtok jeg mammas kontorjobb i firmaet, og ble etter hvert opplært til å stå i låsbutikken vi hadde. Siden jeg ønsket å få fagbrev, jobbet jeg som montør i cirka fem år før jeg gikk opp til svenneprøven i mars 2007.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg jobber som avdelingsleder, så det er mye organisering og tilrettelegging for de ansatte. Jeg driver med prosjektering av bygg og veiledning i forhold til lover og regler. Jeg har også tett oppfølging av kunder. I tillegg så driver jeg også med salg.

Som låsesmed består yrkeshverdagen stort sett av åpning av dører som har gått i vranglås, utskifting av utslitte låser og justering av dører. Vi jobber også med forebyggende sikring av bygg og boliger, og monterer elektroniske låser og adgangskontroll i anlegg. Andre oppgaver kan være montering og utskifting av slag- og skyvedørs-automatiker. Og beregning og tillaging av nøkler og låssystemer.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli låsesmed?

- For å bli låsesmed kan du gå Vg1, enten under linjene TIP (Teknikk og industriell produksjon) eller Elektro. Videre må du jobbe som lærling låsesmedbedrift i tre år. Etter gjennomført skole og lære kan du ta svennebrev som låsesmed. 

Når det gjelder personlige kvalifikasjoner man du kunne beherske å jobbe med treverk, stål og aluminium. Presisjon og god vandel er ett must. Yrket er svært mannsdominert, og du kan som kvinne bli møtt av fordommer både blant kunder og kolleger i forhold til at dette er ett håndverksfag.

Du må ha bein i nesa siden det er et «røft» miljø og til tider fysisk tung jobbing. Er du utearbeidende låsesmed må du være forberedt på alt slags vær: Kaldt om vinteren og varmt om sommeren.

Hva er det beste med yrket ditt?

Låsesmed Lene Cecilie Næss lager nøkkel.

- Som låsesmed har jeg stor variasjon i arbeidsoppgaver og spennende utfordringer i hverdagen. Ingen dager er like, og det dukker stadig opp nye problemstillinger og oppgaver som må løses. Jeg får utviklet meg og lærer noe nytt hele tiden. Jeg synes det er givende å finne gode løsninger for kundene og ikke minst setter jeg stor pris på å arbeide med praktiske ting.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Det kan være stor arbeidsmengde i perioder da vi har svingninger i løpet av ett år. Dette kan medføre at visse perioder er stressende på grunn av blant annet tidsfrister som skal holdes.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Det finnes flere muligheter som låsesmed. Du kan være rådgiver for byggfag i forhold til fysisk og psykisk sikkerhet, butikkarbeid eller jobbe med for eksempel prosjektering.
Andre kan jobbe som låssystembygger. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Som fagarbeider med svennebrev kan man forvente en årslønn på 400 000 kroner og oppover avhengig av ansiennitet, alder og område man jobber i. Det er bedre betalt i de store byene som for eksempel Oslo. Der finnes det også ofte muligheter for vakttjenester som gir ekstra inntekt.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Det er mangel på gode låsesmeder. Siden dette er ett smalt yrke, er det få arbeidsledige låsesmeder. Det er ikke mange låsesmedbedrifter i Norge, og de flinke blir gjerne i den bedriften de startet i som lærling. Siden det er få bedrifter kan det være vanskelig å få lærlingplass.

Cirka halvparten av låsbedriftene i Norge holder til i Oslo-området, og i mitt distrikt er det kun noen få. Det er litt «alle kjenner alle» tendenser i bransjen. Vi dekker ett stort geografisk område. Det positive er at det alltid vil være bruk for oss.

I nedgangstider øker kriminaliteten, noe som gir oss arbeid. I oppgangstider ruster folk opp. Den moderne låsesmed må beherske mye: Fra de helt mekaniske låsesystemene til forholdsvis kompliserte automatiske anlegg.

lasemed_lene_cecilie_naess_reparerer_las.jpg

All rights reserved.

Tekst: Hedda Berge

    • Det er mangel på gode låsesmeder.
    • Som låsesmed består yrkeshverdagen stort sett av åpning av dører som har gått i vranglås, utskifting av utslitte låser og justering av dører.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser