Låsesmed

Thomas jobber i en bransje med stadig større behov for sikkerhetsløsninger. – Det er en takknemlig jobb og folk blir veldig glade når låsesmeden kommer, smiler Thomas Riksstad.
Låsesmed Thomas Riksstad installerer beslag på det nye tilbygget til Sykehuset i Vestfold.
Thomas Riksstad, 28 år
Låsesmed
Nokas teknikk Sør-AS
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
« I dag er det mer og mer elektroniske løsninger med appstyringer på alt.»
― Thomas Riksstad
Publisert: 25.06.2021
« I dag er det mer og mer elektroniske løsninger med appstyringer på alt.»
― Thomas Riksstad
«Det er tilfredsstillende å få opp en dør eller et system som har vært i vranglås.»
― Thomas Riksstad

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Svogeren min er låsesmed og etter ungdomsskolen var jeg med han på jobb noen dager for å se om yrket passet for meg. Jeg var skoletrøtt og ville raskt ut i jobb. Jeg likte tanken på å bli låsesmed, bruke hendene og finne gode løsninger. Den gangen var det kun ett års skole og tre års lærlingtid. Det var et godt valg og jeg føler jeg er på rett sted. Jeg får stadig mer ansvar og vokser med oppgavene.

Image
Thomas monter et beslag på en dør på Sykehuset i Vestfold.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– For tiden har jeg ansvar for montering av lås og beslag på et stort til- bygg til Sykehuset i Vestfold. Vi er fire låsesmeder som møtes om morgenen og jeg delegerer dagens oppgaver mellom oss. Vi har en framdriftsplan, og det er mitt ansvar at den følges. Dette er en veldig stor jobb med mange etasjer og 2100 dører som vi skal montere beslag på. Vi har en app hvor vi skanner QR- koden på døren. Koden forteller oss hvilke beslag som skal på akkurat den døren. Det er et fantastisk verktøy med så mange dører. Jeg kommuniserer med byggherre, bestiller varer og rapporterer feil. Vi jobber oss gjennom bygningen, etasje etter etasje.

Jeg monterer også privat og spesielt kodelåser har blitt veldig etterspurt. Jeg driver også med montering av adgangskontroll i for eksempel skoler og bedrifter. I dag er det mer og mer elektroniske løsninger med appstyringer på alt.

Det blir fint å bli ferdig med prosjektet her på sykehuset og begynne med servicejobber igjen. Da fylles kalenderen opp med masse småjobber. Ofte er det feilsøking på elektroniske systemer, folk som har låst seg ute eller trenger hjelp med koder og annet. Jeg liker godt å møte folk og hjelpe til med å løse problemer.

Mitt yrke har vært gjennom en stor teknologisk utvikling. I middelalderen drev låsesmeder ofte med kunstnerisk utsmykning og vakre låser og beslag. I dag driver vi med høysikkerhet, og det betyr alt fra innbrudds sikring, mekaniske og elektroniske låser til låssystemer, nøkler til hus og bil, dørlukkere til dørautomatikk og adgangskontroll. Jeg har stor interesse for nye produkter og liker å sette meg inn i nye ting. Det er gøy!
 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv tok jeg Vg1 Teknikk og industriell produksjon, TIP, og hadde en treårig lærlingtid før jeg tok svennebrev. Jeg fikk fast jobb i firmaet etter svennebrevet. En annen vei å gå er Vg1 elektro eller teknisk produksjon og Vg2 Automasjon. Så følger en toårig lærlingtid.

En låsesmed kommer seg inn overalt og man må legge fram en plettfri politiattest for å få lærekontrakt.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for dem som ikke er i god fysisk form. Det er mange underlige arbeidsstillinger og ofte trangt. Ønsker du en stillesittende jobb så passer ikke dette. Har du cirka ti tommeltotter blir dette yrket umulig. Det er ofte en del fikling og tilpassing for å montere og få ting til å fungere.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker best å finne løsninger. Det er tilfredsstillende å få opp en dør eller et system som har vært i vranglås. Jeg treffer masse hyggelige mennesker og har det moro på jobb. En annen side av jobben er at jeg jobber selvstendig og samtidig som jeg treffer kollegaer i løpet av dagen.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Når jeg ikke finner ut av feilen og har det travelt. Da er som regel klokken fire på en fredag.

Image
Thomas høyt opp under taket i gang med å montere sikkerhetssensorer på Sykehuset i Vestfold.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må være løsningsorientert, tålmodig, like å yte service, glad i å farte, møte folk og være i bevegelse. Det kommer godt med å ha en interesse for mekanikk og elektronikk. Du bør også være veldig resultatbevisst og nøye med at det er strøkent etter deg.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De fleste jobber i låsesmedbedrifter, sikkerhetsselskaper og i andre bransjer med behov for kompetanse innen sikkerhet. Noen spesialiserer seg på et system, eller starter for seg selv. Mesterbrev og videreutdanning til for eksempel ingeniør er muligheter med et fagbrev.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Snittlønnen er rundt fem hundre tusen kroner i året. I bedrifter med 24 timer vaktordning kommer det en del tillegg.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror du kan få jobb på dagen.

Jeg vil anbefale å prøve det ut, kanskje på utplassering og få et innblikk i yrket før du bestemmer deg.

 

Tilhørende utdanninger

Låsesmedfag

Du lærere å prosjektere, installere og vedlikeholde lås- og beslagprodukter.

Finn studier