Laborant

Det er veldig spennende å utforske det man ikke kan se, forteller laborant Sverre Færevaag Johansen
Portrettbilde av Sverre. Han har brunt hår og hvit frakk.
Sverre Færevaag Johansen, 30 år
laborant/laboratorietekniker
TosLab i Tromsø
«I denne jobben er det rom for å feile. Hvis du gjør en feil, så er det bare prøve på nytt. Så enkelt er det.»
― Sverre Færevaag Johansen
Intervju:
Sylwia Sørensen
Publisert: 27.09.2022
«I denne jobben er det rom for å feile. Hvis du gjør en feil, så er det bare prøve på nytt. Så enkelt er det.»
― Sverre Færevaag Johansen
«På vår lab jobber man mye individuelt med sine egne analyser.»
― Sverre Færevaag Johansen

Hvorfor valgte du å bli laborant?

– Faktisk har jeg aldri tenkt at jeg vil jobbe på et laboratorium. Selv om jeg likte naturfag veldig godt på grunnskolen, så valgte jeg å gå media og kommunikasjon på videregående. Etter noen år begynte jeg å kjenne på at det var naturfag jeg virkelig var interessert i.

Jeg slet først veldig med å forstå kjemi. For meg virket det ikke logisk i det hele tatt. Men plutselig knakk jeg koden, og brikkene falt på plass. Det er veldig spennende å utforske det man ikke kan se.

Jeg måtte ta realfag som privatist for å komme inn på studiet miljø og naturressurser på NMBU. Da jeg studerte, viste det seg at av alle forskjellige fag vi hadde, var det alltid kjemi som var mest spennende for meg. Så jeg valgte å ta flere kjemifag, og da jeg tok mastergrad fordypet jeg meg i miljøkjemi og analytisk kjemi. I løpet av studiet hadde jeg veldig mange fag som inkluderte laboratorieøvelser. Da merket jeg at jeg likte å jobbe på lab, men det var litt tilfeldig at jeg fikk jobb som laborant med en gang. Det dukket opp en jobbmulighet, og jeg tok den.

Image
En mann i hvit arbeidsfrakk jobber med prøver. Han er på laben.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber på et analyselaboratorium som utfører noe som vi kaller rutineanalyser. Analysene gjøres likt hver gang under samme betingelser, slik at man kan sammenligne svar fra gang til gang. Vi gjør mange forskjellige analyser, men en viktig del er å undersøke for eksempel vannprøver eller jordprøver for offentlige institusjoner eller private bedrifter. Vi analyserer om prøvene inneholder noen skadelige stoffer som ikke skal være der. Vi analyserer blant annet drikkevannet til kommuner i landsdelen og sjekker at vannet oppfyller de kravene som er satt for drikkevann. Alt må sjekkes jevnlig, noe en gang i uken, noe en gang i måneden, avhengig av størrelsen på vannverket.

Vi gjør mange forskjellige analyser, så når jeg kommer på jobb starter jeg med å finne ut hvilke analyser jeg skal gjøre den dagen. Å gjøre kjemiske analyser består ofte av to deler. Først må jeg klargjøre prøven for analyse, og etterpå gjør jeg selve analysene. Det varierer veldig hvor lang tid det tar å gjøre en analyse, noen går over flere dager, mens andre tar 15 min. Etter analysen er utført må man gjennomgå resultatene og kvalitetssikre dem før de rapporteres til kunder.

Hva kreves for å kunne jobbe som laborant?

– Hvis du vil jobbe som laborant må du være nøyaktig og kunne jobbe selvstendig.

Som laborant på et analyselaboratorium kan du lære deg én type analyse, jobbe med den i begynnelsen, og så kan du lære deg neste ting. Du kan ta alt trinn for trinn, og kunnskapen kommer etter hvert. I denne jobben er det rom for å feile. Hvis du gjør en feil, så er det bare prøve på nytt. Så enkelt er det. Da jeg begynte å jobbe, følte jeg meg trygg veldig fort, fordi det viste seg at jeg ikke trengte å lære alt på en gang.

Utdanningsmessig er det ikke bare én vei for å komme seg på laboratorium. Det tok meg tid før jeg visste at jeg ville jobbe som laborant. Jeg gikk på universitetet og spesialiserte meg i et felt som er miljøkjemi og analytisk kjemi. Men man kan allerede på videregående velge et yrkesfaglig løp, og ta fagbrev. Etter en slik utdanning er man rustet til å jobbe på mange forskjellige laboratorier. Man kan også bygge på utdanningen senere.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Først og fremst må du være nøyaktig for å jobbe som laborant. Og kanskje må du takle at arbeidet er veldig repetitivt. Når du analyserer femti prøver, så må alle analyseres likt og følge samme prosedyre. Selv om det er mye rutinearbeid, må du være fokusert.

Når det gjelder analyselaboratorium, som TosLab, synes jeg at dette yrket ikke er det beste valget for en som ikke liker rutinearbeid, eller ikke liker å jobbe på egen hånd.

Hva liker du best med å være laborant?

– For meg er det veldig spennende å få svar på ting som man ikke har sjanse å se, for eksempel innholdet i en vannprøve. Etter at jeg ble ferdigutdannet viste det seg at jeg likte mer og mer å jobbe på lab. På universitetet fikk vi ikke lov å styre så mye med utstyr, fordi det var så kostbart. Ofte observerte vi bare hva som skjedde, og måtte skrive rapport om det. Da jeg begynte å jobbe på lab, kunne jeg bruke laboratorieinstrumenter på egen hånd. Etter hvert fikk jeg også mine favorittanalyser, som jeg liker best å jobbe med.

På mitt laboratorium skal vi begynne å jobbe med nye analysemetoder, og jeg jobber med å implementere de metodene. Enkelt forklart har laboratoriet kjøpt nytt analyseutstyr, og vi må være sikre på at alt fungerer som det skal og at vi får riktige svar når vi analyserer. Det er en veldig omfattende og spennende prosess. Men det er kanskje ikke noe en helt ny laborant får gjøre, man bør ha litt erfaring.

Hva liker du minst?

– Jeg liker minst alt papirarbeidet som følger med å drive en lab. Tidvis kan det bli litt kjedelig å gjøre samme analyser flere dager på rad, men vi rullerer mellom de ansatte, slik at vi får variasjon.

Image
En mann i hvit arbeidsfrakk legger inn en vannprøve til analyse. Han er på laben

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes mange forskjellige laboratorier. Du kan for eksempel jobbe på medisinsk lab, drive med forskning, eller jobbe i privat industri.

Hva tjener en laborant?

– Det kommer an på utdanning og arbeidsplass. Men bransjen er ikke kjent for å ha veldig høy lønn. Hvis du kommer til laboratorium rett fra universitetet, så starter lønn fra rundt kr 500 000. Blir man leder for en seksjon eller en avdeling, tjener man sikkert mer.

Hvordan er sjansene for å få jobb som laborant?

– Jeg fikk jobb her i TosLab fordi jeg sendte åpen søknad, og tilfeldigvis trengte de en laborant akkurat da. Så jeg har ikke vært på jobbsøkermarkedet lenge. Men jeg hørte at det virkelig trengs flere med laboratorie-kompetanse i Norge.

Tilhørende utdanninger

Laboratoriefag

Du får opplæring i prøvetaking, får forståelse for produksjonsprosessen og kompetanse i kjemi og laboratorieteknikker.

Finn studier