Kunsthistoriker

– Utdanningen ga meg en bred forståelse av historie gjennom kunst, og hver dag lærer jeg noe nytt som forstørrer, åpner, nyanserer eller utfordrer det jeg kunne fra før, sier Ingrid.
En kvinne med langt, lyst hår, står foran flere glasshyller med asiatiske gjenstander.
Ingrid Birch Eide , 26 år
Kunsthistoriker
Blomqvist nettauksjon, Fornebu
«Det er forsket på at man bruker øynene litt annerledes etter å ha studert kunsthistorie. Blikket åpnes så å si på nye måter.»
― Ingrid Birch Eide
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 16.04.2024
«Det er forsket på at man bruker øynene litt annerledes etter å ha studert kunsthistorie. Blikket åpnes så å si på nye måter.»
― Ingrid Birch Eide
«For mange kunsthistorikere veier det tungt å jobbe med noe man virkelig engasjerer seg for, og det er de færreste som først og fremst drives av drømmen om å tjene masse penger.»
― Ingrid Birch Eide

Hvorfor valgte du å bli kunsthistoriker?

– Jeg er interessert i historie og flere av de humanistiske fagene. Etter videregående ante jeg ikke hva jeg ville bli. Jeg fulgte intuisjonen, og bestemte meg for å studere kunsthistorie i et år, et slags hvileår for å finne ut hva jeg skulle bli. Det ene året ble til fem, og endte i en mastergrad

Jeg har vært kjempeheldig og fikk jobb hos Blomqvist nettauksjon, og nå jobber jeg hovedsakelig med asiatiske antikviteter og kunst. Her får jeg brukt utdanningen min og spisset kunnskapene mine. 

Image
Foto: Maren Serine Andersen

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Når en gjenstand kommer til Blomqvist for verdivurdering eller taksering, registrerer jeg den i datasystemet, undersøker tilstanden, og forsøker så nøyaktig som mulig å beskrive når og hvor den er produsert. Hendene er et viktig verktøy. Jeg kan finne ut mye om kvaliteten til objektet ved å kjenne på det. Gjenstandene kan være orientalsk keramikk og porselen, tekstiler og drakter, bronse, billedruller og møbler. 

Det er et stort spenn av gjenstander jeg får jobbe med. Det finnes mange flotte norske samlinger, og jeg har fått noen ordentlige sjokk, både over kvaliteten på enkelte gjenstander som dukker opp, og over prisene de når på nettauksjon. Dette betyr at jeg hele tiden må lese meg opp og drive med kildearbeid. 

Jeg jobber tett sammen med senioreksperten på asiatiske antikviteter og kunst. Det er mye kunnskap her på Fornebu, og vi hjelper hverandre. Det gjør jobben spennende, og nysgjerrigheten min vokser i takt med alt jeg lærer.

Etter å ha jobbet grundig med en gjenstand som ønskes auksjonert, blir den fotografert av en av fotografene våre og stilt ut i lokalene. Hvert objekt ligger på nett for budgivning i cirka ti dager før auksjonen avsluttes. Mange har spørsmål og ønsker å diskutere gjenstandene som er på auksjon. Dette er en givende og lærerik del av hverdagen.

Hva kreves for å kunne jobbe som kunsthistoriker? 

– Et grunnleggende krav er interesse og engasjement. I en del jobber, som min, er erfaring veldig viktig i tillegg til utdanning. Interessen min handler i stor grad om å forstå hvilke funksjoner og former for makt kunsten har utgjort til ulike tider. Gjennom historien kan jeg også bedre forstå samtidens kunst og kultur. 

Felles for kunsthistorikere er at det lønner seg å bygge nettverk under og etter studietiden. Som kunsthistoriker jobber du som oftest tett på andre, det være seg kunder og klienter, studenter og elever, eller publikum. Et godt nettverk bidrar også til faglig utvikling og inspirasjon. I tillegg kan det ofte være ved hjelp av nettverket at du får deg en jobb. Sånn sett er det viktig å være glad i og nysgjerrig på mennesker. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Studiet kunsthistorie er et humanistisk fag som legger vekt på akademisk skriving, kritisk tenking og analytiske evner. Derfor tror jeg veldig mange kreative mennesker har glede og nytte av kunsthistorie. 

For mange kunsthistorikere veier det tungt å jobbe med noe man virkelig engasjerer seg for, og det er de færreste som først og fremst drives av drømmen om å tjene masse penger.

Hva liker du best med å være kunsthistoriker? 

– Jeg liker best at jeg lærer noe hver dag. Utdanningen ga meg en bred forståelse av historie gjennom kunst, og hver dag lærer jeg noe nytt som forstørrer, åpner, nyanserer eller utfordrer det jeg kunne fra før. 

Dessuten ser jeg verden på en litt annen måte enn før. Det er forsket på at man bruker øynene litt annerledes etter å ha studert kunsthistorie. Blikket åpnes så å si på nye måter.

Hva liker du minst? 

– Det er et tveegget sverd at man kan brukes til så mangt gjennom en humanistisk utdanning som kunsthistorie. Det er få åpenbare karriereveier og en må i stor grad finne sin egen vei selv. Det kan være stressende og litt overveldende.   

Image

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Ansatte her på Blomqvist har spisskompetanse på ulike typer kunst og skulptur, antikviteter, moderne design, drakter, sølv, smykker og klokker, for å nevne noe. Et flertall er kunsthistorikere eller har kunsthistorie i fagkretsen. 

Det finnes også jobbmuligheter for kunsthistorikere, for eksempel på museer, gallerier og universiteter. Mange jobber med kunstformidling på ulike plattformer og ved ulike institusjoner. Andre jobber innen forvaltning, kulturarv og bygningsvern, eller med kunstkritikk og journalistikk. 

Hva kan man forvente i lønn som kunsthistoriker?

– Lønnen varierer mye, men mange kunsthistorikere tjener mellom 400 000 og 600 000 kroner i året. Noen tjener mer og andre mindre.

Hvordan er sjansene for å få jobb som kunsthistoriker?

– Det er mange som kjemper om de utlyste fulltidsstillingene. Like fullt er det et stort spekter av type jobber, og en del stillinger som ikke lyses ut. 

Mitt beste råd er å involvere seg i studentforeninger og -tidsskrifter, jobbe i ulike deltidsstillinger, og engasjere seg i studietiden. Slik lærer du mer om hva du vil gjøre innenfor feltet, blir kjent med kunstverdenen, og skaper et nettverk. Det kan være viktig å være fleksibel og åpen. Veien blir til mens man går, og man er sjelden ferdig utdannet etter mastergraden.

Tilhørende utdanninger

Kunsthistorie

Du lærer om kunst gjennom tidene, og å analysere og tolke ulike malerier, arkitektur, fotografier, trykk og annen kunst.

Finn studier