Kranfører

Det som er mest gøy er når jeg ser at produksjonen går bra og når jeg kjenner at vi er i en god flyt, forteller Eirik Navelsaker om jobben som kranfører.
Portrettbilde av Eirik Navelsaker. I gul vernehjelm og solbriller.
Eirik Navelsaker, 38 år
Kranfører
Betonmast, Oslo
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Som kranfører må man være rolig og jobbe fokusert.»
― Eirik Navelsaker
Tekst og foto:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 29.08.2022
«Som kranfører må man være rolig og jobbe fokusert.»
― Eirik Navelsaker
«Hvis man har problemer med nakke og rygg, kan jobben bli vanskelig. Man må være i grei fysisk form og ha normalt syn og hørsel. »
― Eirik Navelsaker

Hvorfor valgte du å bli kranfører?

– Jeg jobbet i restaurantbransjen, men så ble jeg far. Det gjorde at jeg ønsket å jobbe på dagtid og jeg ønsket å vite når arbeidsdagen var ferdig. Det var hovedgrunnen.

Image
Nærbilde av kontrollen kranfører Eirik Navelsaker bruker til å styre en kran som står på bakken.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg jobber for Betonmast og er med på å bygge boligkomplekser. Jeg sitter som regel på toppen av en tårnkran og jobber, men akkurat nå står jeg på bakken og styrer en selvreisende kran. Dette er fordi denne, litt mindre kranen, når bedre tak i de tingene jeg skal flytte. Jeg begynner arbeidsdagen med å sjekke kranen, se at alt er i orden, for så å gjøre den klar. Deretter venter jeg og hører hva de andre trenger at jeg skal gjøre. Hvis jeg sitter i kranen, så snakker jeg med de på bakken gjennom walkietalkie.

Kanskje de trenger jern eller at jeg setter opp en vegg. Da løfter jeg opp forskalingsvegger, som veier alt ifra 750 kilo til to-tre tonn, og setter de opp hvor de skal være. Deretter løfter jeg opp noen tonn med jern og legger ved siden av, slik at de på bakken kan montere. Videre så løfter jeg opp noe som kalles en tobb. En tobb er på en måte som en stor bøtte med et sluk i bunnen. Denne bøtten fylles med betong, og jeg løfter ca. halvannen kubikk om gangen, for så å helle det inn i veggen. Slik lager vi veggene til boligene. Deretter starter prosessen på nytt.

For dette boligkomplekset kommer badene ferdig montert til vegger og gulv. Ser man inn døren på rommet står alt klart med vask, toalett, flislagt gulv og så videre. Dette skal jeg heise ting på plass. Kommer man borti noe, så vil det som er inni rase sammen. Som kranfører må man være rolig og jobbe fokusert. Man løfter tunge ting og noen ganger går det mennesker under.

Når man driver med boligbygging er det mange av de samme prosessene, men ofte fra ulike vinkler fra bygget og i ulike værforhold. Hvordan man jobber kommer an på hvor mye vind det er, om det er mørkt, om det er is og lignende. 

Hva kreves for å kunne jobbe som kranfører?

– Man må ta et kurs for å få kranførerbevis. Det finnes flere forskjellige kurs for ulike kraner, man tar det kurset som er relevant. Når man kommer ut i jobb, så sitter man ofte ved siden av en erfaren kranfører for å observere og lære mer.

Utenom det er også bra å kunne prate grei engelsk, da kollegaer på bakken ofte er fra andre land. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– For å være kranfører bør man være rolig, fokusert og kunne jobbe effektivt. Hvis man jobber veldig treigt, så påvirker det andre ledd. Man sitter stort sett alene igjennom arbeidsdagen, så det må man like.

Når man sitter i kranen så blir man sittende mye statisk, med hodet lent nedover. Hvis man har problemer med nakke og rygg, kan jobben bli vanskelig. Man må være i grei fysisk form og ha normalt syn og hørsel. 

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Det som er mest gøy er når jeg ser at produksjonen går bra og når jeg kjenner at vi er i en god flyt.

Hva liker du minst med yrket ditt?

Det kan være vanskelig er å samarbeide med de på bakken, samtidig som at man ikke skal la seg påvirke av stress og lignende. Man må holde seg rolig, stole på egne vurderinger og ikke ta valg du ellers ikke ville gjort. Man må tørre å si ifra til andre. 

Image
Kranfører Eirik Navelsaker står i arbeidsklær og ser opp mot kranen han styrer med en kontrollen han har i hendene.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som kranfører kan man jobbe for ulike typer selskaper. Jeg jobber for en byggentreprenør, men man kan også jobbe på for eksempel oljeplattformer, skipsverft eller kaier hvor man løfter containere som skal fra båt til land og omvendt. Man kan egentlig jobbe hvor som helst hvor det er en kran.

Man kan ta flere kranførerbevis for å kunne kjøre ulike kraner, for eksempel mobilkraner, tårnkran, traverskran, lastebilkran og mer.

Hva kan man forvente i lønn som kranfører?

– Jeg tror det er vanlig å få rundt 250 kroner i timen. Man jobber ofte etter akkord, noe som vil si desto fortere vi bygger, desto mer lønn kan vi få.

Hvordan er sjansene for å få jobb som kranfører?

– De er ganske gode tror jeg. Jeg vet ikke med Betonmast, men jeg vet at mange bemanningsbyråer søker kranførere som kan leies ut. Det er den mest normale måten å få jobb på, men jeg vet at mange selskaper begynner å ansette egne kranførere uten bemanningsbyrå.

Tilhørende utdanninger

Kran- og løfteoperasjonsfag

Du får grunnlag for sikker yrkesutøvelse innen operasjon, kontroll og vedlikehold av løfteinnretninger og løfteredskaper.

Finn studier