Konsulent i offentlig sektor

– Jeg vet ikke hva jeg kommer til hver dag. Her oppstår spørsmål som jeg ikke alltid har svar på, sier James.
En mann i lysebrun genser. Han står på et kontor.
James David McDonald, 32 år
Seniorkonsulent
Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Tromsø
«Jeg har varierte arbeidsdager med mange ulike oppgaver, som gjør at ingen arbeidsdager er kjedelig.»
― James David McDonald
Intervju:
Sylwia Sørensen
Publisert: 14.11.2022
«Jeg har varierte arbeidsdager med mange ulike oppgaver, som gjør at ingen arbeidsdager er kjedelig.»
― James David McDonald
«Vi jobber tett sammen om de fleste oppgaver, fordi vi spør og hjelper hverandre hele tiden.»
― James David McDonald

Hvorfor valgte du å bli konsulent i offentlig sektor?

– Den viktigste grunnen til at jeg valgte det, handler om stabilitet. Men den stillingen som jeg søkte på var virkelig spennende. Nå jobber jeg på servicesentret i organisasjon og utvikling hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Jeg har jobbet her i over ett år, så jeg har en del erfaring, men jeg har fortsatt mye å lære. Jeg har varierte arbeidsdager med mange ulike oppgaver, som gjør at ingen dag er kjedelig.

Image
En mann i lysebrun genser og mørkeblå bukser. Han sitter foran to skjermer på et kontor.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Her ved servicesentret har vi mye variasjon i arbeidsdagen. Vi har alltid noe å gjøre. Noen dager er hektiske, mens andre dager har vi litt mer tid til å rydde og holde ting på stell her.

Vi er åpne for kunder mellom kl. 10–14. I de fire timene kommer folk for eksempel for å få apostillestempel, få svar på spørsmål eller levere søknader. Så vi har en god del kundekontakt. I tillegg har vi postmottak, og vi tar imot og sender brev. Vi har også service for de internt ansatte, ikke bare i Tromsø, men fire andre kontorsteder også. Vi svarer på spørsmål fra de internt ansatte og hjelper der hvor det trengs. I tillegg styrer vi med kurs og konferanser. For eksempel er statsborgerskapseremonier en av Statsforvalterens oppgaver, og det er vi på servicesentret som har ansvaret for dette. Vi er tre her i Tromsø og fire i Vadsø som jobber med disse seremoniene over hele fylket. I år hadde vi åtte seremonier, og vi i Tromsø hadde ansvaret for fire av dem. Det er mye samarbeid mellom oss og våre kolleger i Vadsø, så vi deler våre erfaringer og hjelper hverandre.

Jeg har også mulighet til å jobbe på tvers og bistå andre avdelinger. Når det er behov for ekstra hjelp, kan man melde seg frivillig, så det er gode muligheter til utvikling her, og få innsyn i hva de andre gjør. Man har mulighet til å fylle på kompetansen sin når man har behov for det. Jeg kaller det at man får seg en verktøykasse.

Hva kreves for å kunne jobbe som konsulent i offentlig sektor?

– Det kan være fordel å ha fagbrev i administrasjon. Men dersom det er en fleksibel jobb, hvor man gjør mye forskjellig, så er det mange ulike utdanninger som passer inn. For eksempel har jeg bachelor i Språk og økonomi, og master i Russisk. Og jeg kan bruke de ulike ferdighetene fra utdanningene i stillingen. Jeg har faktisk brukt russisk på jobb.

Med bakgrunn fra administrasjon har man mye kunnskap om hvordan det administrative fungerer, særlig i det offentlige. Det var kanskje noe som jeg manglet da jeg startet å jobbe her, fordi jeg ikke kom fra offentlig sektor. Men på den annen side synes jeg at begge utdanningene mine hjelper meg å kunne håndtere mange ulike oppgaver samtidig. I denne typen stilling må man tilpasse seg ulike situasjoner. For eksempel når vi får en kunde, vet vi ikke hva slags kunde det er, og man må kunne tilrettelegge det som man møter. Her hjelper kommunikasjonsevner, som jeg forbedret enda mer i studiet.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer absolutt for noen som liker folk. I min stilling møter du dem, både internt ansatte og eksterne kunder, hele tiden og hver dag. Å jobbe som konsulent passer også for noen som klarer å balansere mange ulike oppgaver, og klarer å prioritere på en bra måte.

Men dette yrket passer kanskje ikke til dem som liker å jobbe veldig selvstendig, og i stillhet. Vi har et åpent kontorlandskap her i servicesenteret, og vi snakker oss imellom hele tiden. Vi er virkelig et team. Vi jobber tett sammen om de fleste oppgaver, fordi vi spør og hjelper hverandre hele tiden. Så hvis du er veldig selvstendig, og ikke liker å jobbe i team, så er ikke dette yrket noe for deg.

Hva liker du best med å være konsulent i offentlig sektor?

– Det jeg liker best med jobben er at jeg ikke vet hva jeg kommer til hver dag. Jeg jobbet tidligere et sted hvor jeg visste hva jeg skulle gjøre fra start til slutt hver eneste arbeidsdag. Her oppstår spørsmål som jeg ikke alltid har svar på. Vi er detektiver her hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Hvis noen lurer på noe, så spør de oss, og hvis vi ikke vet, finner vi det ut. Det er vår oppgave. Jeg synes at det er utrolig spennende. Det går ikke an å kjede seg her. Hvis jeg ikke kan finne et svar blir jeg ikke frustrert, men nysgjerrig, og gir meg ikke før jeg finner det ut. I en slik stilling må man være nysgjerrig og serviceinnstilt.

Hva liker du minst?

– Det er svært lite som jeg ikke liker. Men av og til når man har mange ulike oppgaver på gang, kan det være veldig overveldende. En oppgave kan pågå i flere uker, og i løpet av den tiden tar man på seg flere oppgaver. Så noen ganger føler man at det er mye å gjøre. Men derfor har vi flere i teamet, og vi kan hjelpe hverandre.

Image
En mann i lysebrun genser og mørkeblå bukser. Han henter et skjema fra et stativ med mange forsjellige skjemaer.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jobben endrer seg hele tiden, og vi har mulighet til å utvikle oss og få flere arbeidsoppgaver stadig vekk. Når kollegene mine forteller hva de gjorde for over ti år siden, og vi sammenligner det med vår nåværende jobb, så er det to ulike stillinger. Det handler også om verden der ute, digitalisering og effektivisering.

Som konsulent kan du bli førstekonsulent, deretter seniorkonsulent, rådgiver og seniorrådgiver. Hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark er det muligheter til å utvikle seg innenfor organisasjonen. Dersom man ønsker å prøve en annen type organisasjon er det absolutt et springbrett for å gå videre. Hvis man vil jobbe som konsulent kan man søke jobb i kommunen, hos NAV og andre steder.

Hva tjener en konsulent i offentlig sektor?

– Konsulenter tjener etter tariffavtalen, for eksempel har seniorkonsulenter hos Statsforvalteren lønn på kr 490 000 – 530 000. Lønnen er avhengig av ansattes trinn på tariffavtalen, samt erfaring, utdanning og ansiennitet.

Hvordan er sjansene for å få jobb som konsulent i offentlig sektor?

– Jeg vet at på jobbmarkedet her i Tromsø er det stillinger for konsulenter og folk som jobber i administrasjon. Jeg har selv venner som søker jobb i yrket. I offentlig sektor er det stadig vekk stillinger utlyst, og man bør søke på dem. Yrket er dominert av kvinner, men jeg er mann og jobber som seniorkonsulent, så det er ikke bare kvinner her.