Simon Colombo står bøyd over en benk, han har på hvit skjorte og sort forkle.

YrkesintervjuKonditor favoritt ikon

Simon har jobbet som konditor hos Craig Alibone Chocolate i Bodø i to år, og er lidenskapelig opptatt av sjokolade.

Simon Colombo
24 år
Konditor
Craig Alibone Chocolate, Bodø

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har elsket å lage sjokolade siden jeg var åtte år, så dette var et veldig naturlig valg for meg. Å se at folk blir glad av å spise noe som jeg har laget, er min sterkeste drivkraft. Jeg er fra Italia, så jeg gikk på konditorskole der før jeg kom til Norge.

img_5630lys.jpg

Simon Colombo står ved en arbeidsbenk og rører i en stålbolle. På benken ligger et brett med makroner.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Vi har en vid produksjon, så dagene er ulike. Vi lager kaker, sjokoladeplater, makroner og konfekt. Kaker lager vi på fredager, lørdager og ved bestilling. Konfekt er vår hovedproduksjon, og veldig populær. I tillegg til denne butikken, har vi en makronbar på et kjøpesenter som vi også må produsere til. Vi har ingen direkte konkurrenter i Bodø, og kan sammenligne oss med Pascals konditori i Oslo. Derfor er etterspørselen stor, og vi har alltid noe å gjøre.

Hos oss er vi tre personer som jobber på kjøkkenet. Det er meg, min kollega Malin og Craig, som er eieren og gründeren av konditoriet. Jeg synes det er greit at det bare er oss tre, selv om at vi har mye å gjøre. Det er mye enklere å ha kontroll når man er få. Butikken vår åpner klokken 10, men vi starter alltid på jobb klokken åtte om morgenen. Noen ganger har vi ekstra mange produksjoner, og må derfor jobbe overtid. Vi trives veldig godt med det vi gjør, så vi er kjempedårlige til å si nei til kundene når vi kanskje egentlig ikke har tid til flere bestillinger. Dette er jo vår lidenskap.

Når vi avslutter om dagene avhenger av når vi kom i gang, hvor effektiv vi har vært og hvor mye vi har å gjøre.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har som nevnt gått på konditorskole i Italia, og Malin er utdannet kokk i Norge. Kokkeutdanningen er to år på videregående skole, og to år som lærling etterpå. Det er ingen krav til utdanning hvis du skal jobbe som konditor, men du må kunne takle stress veldig godt. Det er lite tid til avslapping.

Dette er en typisk bransje der lidenskap er det viktigste. Vi gir mye kjærlighet til produktene våre. Dette høres kanskje teit ut, men noen ganger snakker vi til sjokoladen og makronene, og jeg er helt sikker på at det gjør dem litt bedre. Hvis vi lager dem mens vi er i dårlig humør, blir resultatet dårlig.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette er ikke en jobb for dem som jobber kun for å tjene penger. Man blir ikke rik som konditor. Dessuten kan det være litt vanskelig hvis du ikke er litt perfeksjonist. Det skal jo ikke bare smake godt, det skal gjerne se pent ut også. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Sjokolade! Jeg blir alltid i så godt humør når jeg lager sjokolade. Å lage fyllet til konfekten tror jeg er min favorittdel i jobben. Det finnes så mange spennende smaker man kan lage! Å lage en konfekt med godt fyll i, er som å gi en bit med lykke til kunden. Det elsker jeg.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det må nok være at man ofrer mye av det sosiale livet i denne bransjen. Vi er alltid på jobb når andre har fri. Dette er veldig annerledes enn det er i Italia, der jeg kommer fra. Da har vi alltid fri i helger og på helligdager, sånn at vi får vært med venner og familie. Derfor er det svært viktig at det er et godt arbeidsmiljø på jobb, noe vi heldigvis har her. Craig sier alltid at Malin og jeg er som et gammelt ektepar.

img_5623.jpg

Simon Colombo og Malin Emilie Aadahl lager makroner ved en stor arbeidsbenk.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– For folk med sterke personligheter som takler stress godt. For folk som gjør tabber uten å gi opp. For folk som liker å jobbe med hendene. Du trenger ikke være kunstner, men du bør ha et øye for hva som er pent.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan for eksempel bli sjefskonditor på et hotell. Hvis man vil jobbe som kokk, så tror jeg at man skiller seg veldig ut med å ha konditorerfaring. Malin er utdannet kokk, og kan ting som ikke alle kokker kan.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Helt vanlig lønn, som i alle kjøkken. Som sagt, så blir man ikke rik. Jeg kom ikke hit for pengene, jeg kom for å lære og for å gjøre noe jeg er lidenskapelig opptatt av. Men Craig tar godt vare på oss, så i tillegg til lønn, så får vi bonuser og vi blir sendt på kurs.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror at det er litt vanskeligere i begynnelsen, men så snart man har litt erfaring, åpner det seg mange dører. Dette er også en jobb som man kan gjøre i alle land, så man trenger ikke bo i Norge. Sjansene for å få jobb som konditor er veldig gode.

Tekst:
Isabell Grønnslett
    • Å lage en konfekt med godt fyll i, er som å gi en bit med lykke til kunden. Det elsker jeg.
    • Man ofrer mye av det sosiale livet i denne bransjen. Vi er alltid på jobb når andre har fri. 

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser