Komposittbåtbygger

Hvorfor valgte du å bli komposittbåtbygger?
– Jeg vokste opp ved sjøen, og familien min har alltid hatt båt. Fra jeg var liten har jeg reparert og skrudd på dem. Jeg syntes det var spennende å holde på med. Så var det en periode i livet der jeg tok en pause fra båtlivet og drev mer med fjellturer og jakt. I flere år jobbet jeg med data og salg. Men da jeg var kommet i 30-årene, hadde jeg lyst til å gjøre noe annet, og jeg bestemte meg for å utdanne meg innenfor dette faget. Nå føler jeg at jeg jobber med hobbyen min.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Det som er fint med denne jobben, er at det sjelden er noen «vanlig arbeidsdag». Du vet aldri hva dagen bringer. Det kan være den starter med demontering av innredning i én båt, og slutter med opptak av en annen båt. Eller jeg blir bedt om å hjelpe til med reparasjon av en tredje båt. Hver dag byr som regel på noe nytt.
Som regel jobber jeg alene med en båt fra start til slutt. En reparasjon tar ofte mellom 150 og 200 timer, så det betyr at jeg jobber med mange av båtene en god stund. De fleste skadene skyldes at båten har gått på grunn. Hvis du har en båt på 10–15 tonn og kjører i fem knop, er det mye krefter som skal frigjøres i båten for at den stopper opp. Da blir det mange skader.
Arbeidet starter med at vi tar imot båten. Hvis det er en seilbåt, skal masten av og seil pakkes ned. Så skal båten opp. Videre må jeg lete etter alle skadene slik at jeg finner alt på en gang. Så må skadene repareres, og til slutt blir båten vasket og levert.
Når du reparerer en båt, må du gjerne være litt elektriker, litt rørlegger og litt snekker, for det er mye ulikt arbeid som skal gjøres. Du skal kanskje slipe eller støpe noe. Kanskje du må flytte på en motor eller ei kran. Det kan også være noe som skal sveises.
Ofte kan du starte med å gjøre en enkel reparasjon, men så viser det seg at det er mer skader enn du har trodd slik at arbeidet blir mer omfattende. Det er aldri en lik dag. Det er tusen ting du kan gjøre, og det er alltid nye ting som oppstår.
Våren og høsten er de mest travle periodene på året. Da er det mest småskader, og da skal også båter opp og ned av vannet. På senhøsten starter gjerne de lange reparasjonene. Vi tar inn både motorbåter og seilbåter, men hos oss er cirka 8 av 10 båter seilbåter.
Hva kreves for å kunne jobbe som komposittbåtbygger?
– Du kan ta fagbrev som komposittbåtbygger. Dette innebærer to år på skole og to år praksis i en bedrift. Selv tok jeg utdannelsen min i Aalborg i Danmark. Jeg var 35 år, og tok det som voksenlærling. Da var det fire år i lære, og innbakt i disse årene var det ett år på skolebenken.
Du kan jobbe med reparasjon av båter uten å ha fagbrev som komposittbåtbygger, men det er en stor fordel å ha den kunnskapen du får på skolen og som lærling. Dessverre er det ikke så mange som tar denne utdannelsen i Norge. Jeg vil anslå at det bare er mellom en-to i året. Det er en stor forskjell fra Danmark hvor mellom 20–30 personer får fagbrev hvert år.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette er et yrke som kan passe for de fleste så lenge du har en interesse for båtliv og er litt praktisk anlagt. Menn, kvinner, unge og gamle – alle kan gjøre denne jobben. Men du bør ha god helse, og det er en fordel at du er nøyaktig og opptatt av å levere fra deg et godt arbeid.
Hvis du sliter med allergi, kan dette yrket være problematisk. Vi jobber med mye støv og kjemikalier. Du bør være i grei fysisk form, men du trenger ikke å være så sterk. Det kan være hardt arbeid, men du kan bruke hodet så du unngår det tyngste arbeidet – du bare jobbe litt annerledes. I firmaet mitt er vi bare menn, men det er ingen grunn til at ikke kvinner kan ha dette yrket.
Hva liker du best med å være komposittbåtbygger?
– Jeg liker all variasjonen. Og så liker jeg at man må kunne litt av alt, men trenger ikke være spesialist. Du må være allsidig. Det er hele tiden noe nytt å lære, det stopper aldri. Seilbåter som lages i dag er konstruert på en helt annen måte enn før. Vi bruker båter annerledes i dag enn det vi gjorde tidligere.
Vi har endret livsstilen vår, og de fleste vil ha med seg på tur det de har hjemme. En båt i dag skal ha oppvaskmaskin og alle bekvemmeligheter, og det gjør at de blir store og brede. Før i tida var båtene sterkere og tyngre, nå er de lettere og raskere. Så det gjør at det er stor forskjell på å reparere en båt av eldre dato i forhold til å reparere en båt som ble bygget etter 80- og 90-tallet.
Hva liker du minst?
– Det er vanskelig å svare på, for jeg trives så godt. Da jeg jobbet med salg og data, var arbeidshverdagen helt annerledes. Det var rent og støvfritt og helt andre oppgaver. Men jeg savner ingenting av det.
Hvis jeg skal trekke fram noe, kan det være tungt å jobbe i trange rom på en båt. Det er en del arbeidsstillinger som kan være slitsomme.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Vi har ingen videreutdannelse innenfor dette feltet i Norge. Men du kan jobbe deg oppover i stilling og få ditt eget verksted hvis du ønsker det. Etter noen år i yrket vil du også være så allsidig at du kan gå inn i nesten alle slags håndverksyrker som ikke krever fagbrev.
Hva tjener en komposittbåtbygger?
– Det er rundt 550 000 til 600 000 kroner i året, kanskje. Hvis du skulle ønske mer, har du alltid mulighet til å jobbe overtid. Det er mer enn nok å gjøre.
Hvordan er sjansene for å få jobb som komposittbåtbygger?
– Hvis du viser initiativ, arbeidsvilje, er praktisk anlagt og har interesse for faget, er du garantert jobb. Da vil jeg tro du kan få jobb på dagen. Og slik vil det også være i framtiden. Det er et stort behov for denne kompetansen.
Jeg håper så mange som mulig kan få interesse for dette yrket. Det er en spennende og allsidig jobb, og du kan styre mye av hverdagen din selv.
Tilhørende utdanninger
Komposittbåtbyggerfag
Du lærer å bygge og vedlikeholde fritidsbåter og mindre yrkesbåter med metoder som er basert på trebåtbyggerfaget.
Finn studier